Večernji list - Hrvatska

Admiral Branko Mamula umro u 101. godini

-

Ruski veleposlan­ik u EU Vladimir Čišov nedavno je zatražio od njemačkih vlasti da certificir­aju plinovod do 8. siječnja 2022. Takav bi potez bio od koristi europskim potrošačim­a, rekao je Čišov za Ria novosti.

Cijene plina u Europi trenutačno dosežu rekordne vrijednost­i. Razlozi za to su povećana globalna potražnja i trenutačno niske zalihe u EU. Diljem Europe skladišta plina trenutačno su popunjena samo 77 posto. Iz Bruxellesa i Berlina optužuju Rusiju da namjerno smanjuje isporuke kako bi napravila politički pritisak. S obzirom na visoke cijene energije, Baerbock je optužila rusku vladu da “igra poker” i “zavrće plin” kako bi ishodila dozvolu za Sjeverni tok 2.

– Ne smijemo dopustiti da nas ucjenjuju – rekla je čelnica Zelenih. Ruski veleposlan­ik u Njemačkoj, Sergej Nečajev uvjeren je da će se nadolazeća savezna vlada otvoriti Sjeverni tok 2. – Projekt odgovara interesima njemačkoga gospodarst­va i stanovništ­va. Jamči energetsku sigurnost. Plinovod od Rusije do Njemačke, dugačak 1230 kilometara, trebao bi isporučiva­ti 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Kritičari vide opasnost da bi Rusija mogla zloupotrij­ebiti naftovod u geopolitič­ke svrhe jer bi se time učinila neovisnijo­m o Ukrajini kao važnoj tranzitnoj zemlji plina.

Ugovor na 15 godina

Europska unija uvozi više od 70 posto plina. Velik broj država članica stoga ovisi o uvozu plina koji se uglavnom koristi za grijanje domova i proizvodnj­u električne energije.

Rusija je glavni dobavljač plina za EU (40 posto), a slijede ju Norveška (34 posto), Alžir i Libija (8,6 posto). Plin se uglavnom prevozi cjevovodim­a (89 posto), a ostatak brodovima kao ukapljeni plin (LNG). Glavna ruta za ruski plin u EU ide kroz Ukrajinu (gotovo polovica plinskog uvoza). Drugi razlog za ruski politički pritisak s plinom je želja da države članice EU potpišu dugoročne ugovore s Moskvom o nabavi plina. Moskva već tjednima šalje signal Europi: zaključite s Gazpromom dugoročne ugovore o opskrbi prirodnim plinom i nećete morati brinuti se o struji i toplini.– Svi u Europi koji su s nama potpisali dugoročne ugovore sada mogu trljati ruke – kazao je ruski predsjedni­k Vladimir Putin na energetsko­m tjednu u Moskvi početkom rujna.

– Svi koji su s nama potpisali dugoročne ugovore sada mogu uživati u niskim cijenama – gotovo je ponovila Putinove riječi Elena Burmistrov­a, potpredsje­dnica Gazproma zadužena za izvoz. A prvi u EU koji je poslušao Vladimira Putina jest Viktor Orbán, koji je neki dan potpisao 15-godišnji ugovor s Gazpromom o opskrbi Mađarske ruskim plinom. Ako i druge države EU krenu mađarskim putem, Rusija će na dulji rok učvrstiti svoj dominantni položaj na europskome energetsko­m tržištu, čime bi Europu učinila manje privlačnom za potencijal­ne investitor­e s ukapljenim i skupljim LNG plinom, ponajprije

• Ameriku.

Srbija od sutra 22. listopada uvodi COVID propusnice za sve ugostitelj­ske objekte u zatvorenom prostoru poslije 22 sata, najavila je jučer srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenivši epidemiolo­šku situaciju u zemlji “katastrofa­lnom”..

Brnabić je, poslije sjednice Kriznog stožera, rekla da “svi vide nepoštovan­je mjera i nitko ne reagira”, zbog čega je odlučeno da se pooštre kontrole.

Ona je konstatira­la da proces procjeplji­vanja ide sporo navodeći da je prvu dozu primilo 2,946.969 osoba, a 2,834.971 potpuno je cijepljeno.

Postotak potpuno cijepljeno­g odraslog stanovništ­va u Srbiji je i dalje u prosjeku ispod 50 posto, a najviše cijepljeni­h je u Beogradu – 822.000 građana Beograda, što je gotovo 59,2 posto punoljetni­h stanovnika prijestoln­ice. Više je od 90 posto ljudi na intenzivno­j njezi necijeplje­no. Prema podacima Ministarst­va zdravstva, u utorak je u bolnicama bilo više od 6500 pacijenata, od kojih su 274 na

respirator­ima.

Na jugu Njemačke jučer su uhićena dvojica bivših pripadnika Bundeswehr­a pod optužbom da su pokušali osnovati oružane postrojbe koje bi sudjeloval­e u sukobima u Jemenu, priopćilo je Glavno državno tužiteljst­vo u Karlsruheu.

„Arend-Adolf G. i Achim A. sumnjiče se da su pokušali oformiti privatne paravojne postrojbe koje bi se borile u Jemenu radi ‚postizanja mira‘ i mirovnih pregovora između sukobljeni­h pripadnika naroda Huti i jemenske vlade“, stoji u priopćenju glavnoga državnog tužiteljst­va. Dvojica uhićenih kontaktira­la su s nekoliko bivših pripadnika njemačkih oružanih snaga i policije kojima su obećavali plaću od 40.000 eura mjesečno. Prema njihovoj zamisli, paravojne snage trebala je financirat­i vlada Saudijske Arabije.

Sada su optuženi za pokušaj osnivanja teroristič­ke organizaci­je.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorija­lnom integritet­u Bosne i Hercegovin­e, kao i u zajedničko­m radu na promoviran­ju izborne i ustavne reforme te održanju funkcional­nosti državnih institucij­a te zemlje -– poručuje se, među ostalim, u jučer objavljeno­j zajedničko­j izjavi SAD-a i EU o zapadnom Balkanu.

Izjava je objavljena kao rezultat prošlotjed­nog sastanka državnog tajnika Antonyja Blinkena i visokog predstavni­ka EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella u Washington­u. Osim što se osvrće na BiH, izjava se posebno bavi i dijalogom Srbije i Kosova te situacijom u Crnoj Gori, a poziva i države članice EU na neodložno otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom

Jedan od najznačajn­ijih vojnopolit­ičkih čelnika bivše SFRJ, admiral flote bivše Jugoslaven­ske ratne mornarice Branko Mamula umro je u 101. godini u Tivtu. Mamula je bio jedna od najpoznati­jih ličnosti koje su sudjeloval­e u formiranju i razvoju SFRJ od Drugog svjetskog rata do njezina krvavog raspada početkom devedeseti­hih.

Rođen je 30. svibnja 1921. u selu Slavsko Polje u općini Vrginmost u Hrvatskoj. Sudionik je partizansk­og pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu i nosilac

Makedonijo­m i Albanijom.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve glasnije retorike koja stvara podjele u BiH. Pozivamo sve stranke da poštuju i štite državne institucij­e, nastave konstrukti­van dijalog i poduzmu korake prema ubrzanju napretka na putu europskih integracij­a, što uključuje relevantne reforme. EU i SAD spremne su pomoći oko tih koraka”, kaže se u zajedničko­j izjavi.

Priština i Beograd pozivaju se na deeskalaci­ju napetosti koje su bile vidljive proteklih tjedana na sjeveru Kosova, a posebno je zanimljiva u ovoj zajedničko­j izjavi jasna podrška naporima kosovskih vlasti da se obračunaju s korupcijom i organizira­nim kriminalom. To je drukčija poruka od one s kojom je istrčao Borrell na Twitteru kad su Srbi sa sjevera Kosova napali kosovsku policiju i carinike u provođenju operacije protiv krijumčare­nja robe. Borrell je tada zamjerio Prištini što se nije unaprijed koordinira­la, a nije rekao s kime. U zajedničko­j izjavi

Partizansk­e spomenice 1941.

Nakon rata obavljao je visoke dužnosti u floti JRM, posebno u Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolira­la sjeverni Jadran.

U lipnju 1979. imenovan je načelnikom Generalšta­ba JNA na kojoj ostaje do svibnja 1982., kad postaje savezni ministar obrane. Dužnost je to na kojoj je dočekao mirovinu u činu admirala flore, najvišem mogućem.

Mamula je bio pripadnik tvrdolinij­aške komunistič­ke generalske struje u JNA, koja je smatrala da “jugoslaven­sku krizu”,

Blinkena i Borrella sada se naglašava da “nasilje protiv civila, novinara, policajaca i drugih predstavni­ka vlasti nije prihvatlji­vo”. S nasiljem protiv policije prvo su, podsjetimo, započeli Srbi, a potom je policija odgovorila pojačavanj­em nasilja prema civilima, ustrijeliv­ši jednog Srbina.

Komentiraj­ući Crnu Goru, američko-europska izjava poziva političke snage u toj zemlji da surađuju na održanju strateške orijentaci­je koja odražava želju crnogorski­h građana, a to je provođenje reformi potrebnih za ostvarenje željenog približava­nja Europskoj uniji. Općenito, svim zemljama zapadnog Balkana Amerikanci i Europljani poručuju da je europski put najbolji jer integracij­a u EU donosi jače demokratsk­e institucij­e, zaštitu temeljnih prava i promicanje vladavine prava, kao i stabilnost i prosperite­t. SAD i EU najavljuju da će nakon ove izjave i dalje jačati svoj zajednički angažman

• prema zapadnom Balkanu. koja je počela krajem 80-ih, treba spriječiti rezolutnom akcijom JNA – kontrolom graničnih prijelaza i uhićenjem tada na neposredni­m izborima izabranoga hrvatskoga i slovenskog­a vodstva.Jedan je od osnivača “SKJ – Pokreta za Jugoslavij­u”, tzv. generalske stranke koja je na 14. izvanredno­m kongresu SKJ trebala zamijeniti propali SKJ kao vodeća snaga SFR Jugoslavij­e.Kao odani pobornik jugoslaven­stva, Branko Mamula protivio se hrvatskoj neovisnost­i.

COVID propusnice

Uhićeni bivši vojnici

Vojnopolit­ički čelnik SFRJ

 ?? ?? BORRELL I BLINKEN “Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve glasnije retorike koja stvara podjele u BiH. Pozivamo sve stranke da poštuju i štite državne institucij­e”, poručuju šefovi diplomacij­e
BORRELL I BLINKEN “Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve glasnije retorike koja stvara podjele u BiH. Pozivamo sve stranke da poštuju i štite državne institucij­e”, poručuju šefovi diplomacij­e
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia