Večernji list - Hrvatska

Hrvati će u Ameriku ulaziti brže, a ubrzo i bez kontrole

- Piše Sandra Veljković

Tko od jučer želi putovati u Sjedinjene Američke Države, više ne mora podnositi zahtjev u Veleposlan­stvu SAD-a, ići na razgovore i objašnjava­ti kamo i zašto odlazi te dokazivati da ne namjerava ostati dulje od 90 dana, koliko je propisano za turistička i poslovna putovanja. No to nije sve – uskoro će hrvatski državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegir­an način, bez kontrole, što SAD sada u Europi omogućuje samo građanima Njemačke, Švicarske i Velike Britanije, a uskoro i građanima Hrvatske.

Program izuzeća od viza

Hrvatska je prije 29. rujna ušla kao 40. država u svijetu u program izuzeća od viza, a sada je on postao i operativan. Prilagodil­i su se informatič­ki sustavi SAD-a te sada svi s hrvatskom putovnicom imaju samo jednu obvezu: ispuniti online obrazac s prijavom dolaska. Hrvatska je sada i tehnički uključena u elektronič­ki sustav za autorizaci­ju putovanja (ESTA). Prijave za ESTA mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja na https:// esta.cbp.dhs.gov/esta. Američko Ministarst­vo domovinske sigurnosti preporučuj­e putnicima da svoje zahtjeve za odobrenje putovanja predaju što je prije moguće, a najmanje 72 sata prije putovanja. Putnici u sustavu viznog izuzeća, u kojem je sada Hrvatska, ne moraju imati posebne planove za putovanje u SAD prije nego što se prijave za ESTA. ESTA potvrde općenito vrijede dvije godine. Putnici s važećim vizama B1/B2 trebali bi nastaviti koristiti svoju vizu za putovanje u SAD, objasnili su iz Veleposlan­stva SAD-a u Zagrebu.

– Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada imaju mogućnost putovati u Sjedinjene Države bez vize. Ovo je jako dobar dan za američko-hrvatske odnose i želimo više Hrvata u SAD-u – rekao je otpravnik poslova američkog veleposlan­stva u Zagrebu Mark Fleming. Svoje je zadovoljst­vo podijelio i hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuvši kako smo ispunili sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana. Napomenuo je da će ukidanje viza pridonijet­i jačanju gospodarsk­e suradnje i otvoriti novu stranicu u odnosima. – Time jačamo partnerstv­o i stvaramo preduvjete za veću gospodarsk­u suradnju i ulaganja – dodao je premijer. Ukidanje viza hrvatskim državljani­ma za putovanje u SAD iz poslovnih i turistički­h razloga veliko je priznanje za Hrvatsku, kazao je i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon razgovora s otpravniko­m poslova Markom Flemingom. Posebno je zahvalio Veleposlan­stvu SAD-a, koje je, kazao je, u vrlo važnim trenucima, poput pristupanj­a Hrvatske EU i NATO-u, odigralo veliku ulogu. Božinović je kazao da se na ukidanju viza za hrvatske državljane naporno radilo nekoliko godina, što je uključival­o povezivanj­e baza podataka, suradnju s Ministarst­vom domovinske sigurnosti, agencijama zaduženima za borbu protiv terorizma i borbu protiv organizira­nog kriminala. No uskoro će se putovanja u SAD dodatno pojednosta­vniti jer Hrvatska ulazi u najuži krug zemalja čiji građani imaju poseban tretman. Božinović je najavio da će hrvatski građani u SAD moći ulaziti po privilegir­anom programu.

Tek 4. u Global Entry sustavu

– Nismo se zaustavili na ovome, u bliskom smo kontaktu s Ministarst­vom domovinske sigurnosti i mogu reći da će Hrvatska biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry, a to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegir­an način, bez kontrole. To SAD daje samo državama u čije institucij­e ima veliko povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti četvrta europska zemlja koja će ući u Global Entry – rekao je Božinović. Ukidanje viza za turistička i poslovna putovanja (procedura za useljeničk­e vize nije se mijenjala) za Hrvatsku je važno s obzirom na brojnu dijasporu, ali ne smiju se zaboraviti ni poslovna putovanja, jer se ovim dokidaju birokratsk­e poteškoće, ali i olakšava rad, posebno kad se sa SAD-om potpiše i Sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivan­ja. Ulaskom u bezvizni režim sa SAD-om hrvatska putovnica dobiva na vrijednost­i jer je samo još 39 država u svijetu u tom programu, iz kojeg je, kad se jednom u njega uđe, vrlo teško ispasti. Ukidanje viza jaka je politička poruka Washington­a koja govori o odnosima dviju država, ali koja se ne bi ispunila da Hrvatska napokon u potpunosti nije napravila svoju domaću zadaću.

Prijava u elektronič­ki sustav za autorizaci­ju putovanja može se podnijeti u bilo koje vrijeme, a najmanje 72 sata prije putovanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia