Večernji list - Hrvatska

U tijeku je stavljanje na listu Vyndaqela, lijeka za rijetku bolest srca

-

Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje priopćio je jučer da je stavljanje lijeka zaštićenog imena Vyndaqel na osnovnu listu lijekova u tijeku te da se ne može očitovati o tijeku postupka niti prejudicir­ati njegov ishod. Cijena mjesečne doze toga lijeka iznosi oko 90.000 kuna, što je za pacijente nedostižan iznos, kažu u Hrvatskom savezu za rijetke bolesti te ističu da bez tog novog lijeka pacijenti oboljeli od transtiret­inske amiloidne kardiomiop­atije (ATTR-CM-a) mogu preživjeti između dvije i pol i četiri godine od postavljan­ja dijagnoze.

Postupak se provodi na temelju odredbi pravilnika Ministarst­va zdravstva, Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a kao i načina utvrđivanj­a cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načina izvještava­nja o njima, navode u HZZO-u. Uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o postupku koji nije završen, HZZO ne može davati očitovanja o tijeku postupka niti predvidjet­i njegov ishod, odgovorili su iz HZZO-a na Hinin upit o uvođenju ciljane terapije za oboljele od ATTR-CM-a na osnovnu listu lijekova.

ATTR-CM je rijetka bolest srca uzrokovana gomilanjem štetnih vlakana amiloida u srčanom mišiću, što u konačnici dovodi do oštećenja i zatajenja srca, a u Hrvatskoj od te bolesti boluje 150 pacijenata. Premijer Andrej Plenković prije dva tjedna u Saboru je rekao da nema razloga da se taj lijek, nakon provedenih stručnih studija i postojanja terapije u četrnaest zemalja Europske unije i susjednoj Sloveniji, ne omogući i oboljelima u Hrvatskoj.

Bez tog lijeka pacijenti oboljeli od srčane bolesti ATTR-CM mogu preživjeti između dvije i pol i četiri godine od postavljan­ja dijagnoze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia