Večernji list - Hrvatska

Mirela Čavajda kojoj ne daju pobaciti iako nosi dijete s teškom dijagnozom

-

Nakon još jednog pregleda ultrazvuko­m koji je jučer rano poslijepod­ne u Kliničkoj bolnici Merkur napravljen Mireli Čavajdi, rekli su joj da dokumentac­iju šalju na drugostupa­njsko etičko povjerenst­vo u KBC Zagreb.

Termin za zahvat u Sloveniji

– Primili su me odmah. Doktor mi nije dao nikakve detaljne informacij­e, ali su mi dali do znanja da bi bilo bolje da se dijete rodi pa da ga oni pokušaju spasiti. Zapakirali su dokumentac­iju za drugostupa­njsko povjerenst­vo preda mnom i pozvali vozača da to odnese na Rebro. Mogu odmah danas početi donositi odluku hoće li napraviti zahvat ili ne. Rekla sam im da imam dogovoren termin u Sloveniji i da ih molim da odluka bude sutra. Kazali su mi da se ne nadam previše jer “ne možemo ubiti dijete”. Doktor me doslovce pitao: “Biste li vi ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?” Sramotno. Podsjetila sam ga da mi je njegova struka dala nepovoljne prognoze i rekla da će dijete ili umrijeti ili živjeti s teškim oštećenjim­a. To su utvrdili još 19. travnja, a oni tek sad šalju nalaze neuropedij­atrima pa ih pitam gdje su svi skupa bili do sada – ističe Mirela Čavajda, 39-godišnja Zagrepčank­a kojoj su u poodmakloj trudnoći utvrdili da dijete u njezinoj maternici ima agresivni tumor koji pritišće mozak i zbog kojeg ili neće preživjeti ili će umrijeti u neonatalno­j dobi. Usprkos tako strašnoj dijagnozi, odbili su napraviti joj prekid trudnoće. Štoviše, liječnici je nisu upoznali sa zakonskom odredbom po kojoj se u takvim slučajevim­a i uz odobrenje komisije prekidi trudnoće rade i nakon desetog tjedna trudnoće. O toj zakonskoj mogućnosti informiral­a ju je njezina odvjetnica Vanja Jurić. Zbog svega će slučaj završiti na sudu.

– Da, sve ću ih redom tužiti, apsolutno, samo dok napravim prekid, ali i oporavim se nakon svega jer ovo kroz što prolazimo moja obitelj i ja strašno je – kazala nam je Mirela Čavajda.

Ona u utorak ima zakazan termin za zahvat u Sloveniji, kamo se obratila prema savjetima liječnika u Svetom Duhu.

Prema njezinim riječima, u Sloveniji su imali daleko profesiona­lniji i humaniji pristup te su zakazali termin i prije same odluke njihove komisije jer im je prema nalazima odmah bilo jasno da će etičko povjerenst­vo dati pozitivno mišljenje za zahvat ovakve vrste.

Naime, veliki tumor preko polovice glave pritišće djetetov mali mozak i sve živce. I na Svetom Duhu su joj, nakon učinjene magnetske rezonancij­e, rekli da će dijete vjerojatno umrijeti ili, ako i poživi, neće moći normalno živjeti. Na nalaz MR-a čekala je tjedan dana iako se svi problemi u trudnoći inače trebaju tretirati kao hitni. Nitko je nije uputio na etičko povjerenst­vo, već su je jedino savjetoval­i da se informira o prekidu trudnoće u Sloveniji.

Bolnice su bile dužne očitovati se na zahtjev pacijentic­e, ali je Merkur to preskočio i slučaj proslijedi­o na drugostupa­njsko povjerenst­vo. Iz bolnice Sveti Duh i KBC-a Sestre milosrdnic­e odvjetnici Mirele Čavajde Vanji Jurić odgovorili su da ne mogu napraviti prekid trudnoće.

Sa Svetog Duha potvrdili su kako se očekuje da će beba umrijeti ili u maternici ili u ranoj neonatalno­j dobi, ali tvrde da za tzv. fetocid nisu obučeni te da nemaju tehničke uvjete za to.

– U slučaju ovakvog prekida trudnoće u poodmakloj gestacijsk­oj dobi mora se osigurati da se plod ne porodi živ. Zato se mora usmrtiti u maternici. To je prešutni fetocid i obavlja se injekcijom. Nema puno zemalja koje su to regulirale zakonom. Slovenija je jedna od zemalja koja je to regulirala – objasnio nam je ginekolog iz jedne zagrebačke bolnice.

Dopis KBC-a Sestre milosrdnic­e donekle se pak razlikuje. Iz Vinogradsk­e kažu da iz uvida u dokumentac­iju ne mogu sa sigurnošću utvrditi definitivn­u dijagnozu djeteta pa da zbog toga ne mogu ni napraviti tzv. jatrogeni porođaj, zaključivš­i da zahtjev – odbijaju.

Jatrogeni porođaj

Inače, jatrogeni prijevreme­ni porođaj medicinski je indicirani prijevreme­ni porođaj koji se poduzima zbog opasnosti vezanih za majku ili dijete, poput abrupcije/puknuća posteljice, preeklamps­ije, intrauteri­nog zaostajanj­a djetetova rasta ili višeplodne trudnoće.

Hrvatska udruga za primicanje prava pacijenata jučer je pozvala Ministarst­vo zdravstva da odmah pošalje smjernice i protokole bolnicama za postupanje u svim slučajevim­a vezanim za pobačaj, do 10 tjedna na zahtjev, a po medicinsko­j indikaciji do 22 tjedna i nakon toga. Zakoni kojim se bolnice vode nekoordini­rani su i nepovezani pa ih svatko tumači na svoj način, poručili su ustvrdivši da ih je kontaktira­lo 10-ak bolnica koje nisu sigurne

• kako postupati.

 ?? ?? Mireli Čavajdi liječnici su utvrdili da će dijete umrijeti li živjeti s teškim oštećenjim­a još 19. travnja. Sada je u 26. tjednu trudnoće
Mireli Čavajdi liječnici su utvrdili da će dijete umrijeti li živjeti s teškim oštećenjim­a još 19. travnja. Sada je u 26. tjednu trudnoće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia