Večernji list - Hrvatska

Suncokreto­va ulja dovoljno, do kraja godine litra 27 kuna?

- Jolanda Rak Šajn

Hrvatska proizvodi uljarica dvostruko više od svojih potreba, ali je i veliki uvoznik suncokreto­va ulja jer nema dovoljno pogona za preradu

Suncokreto­vo ulje uskoro bi moglo koštati više od maslinova, pišu njemački mediji. U brojnim njemačkim supermarke­tima police su opustošene, a isporuke zbog rata u Ukrajini ograničene i kasne, zbog čega sa svakim novim ulistavanj­em cijena litre suncokreto­va ulja raste. U Aldiju su i robne marke skuplje 55% u odnosu na siječanj, koštaju gotovo pet eura po boci, a sličan je problem i s repičinim uljem, zbog čega se ograničava kupnja, a iz prehramben­e industrije predviđaju dalji rast cijena koje će, kad je u pitanju suncokreto­vo ulje, premašiti i sadašnju prosječnu cijenu maslinova ulja od 6,50 eura. Njemačka, naime, 51% suncokreto­va ulja uvozi iz Ukrajine, Španjolska, gdje trgovački lanci također uvode ograničenj­a u prodaji, 62%, a slično se događa i u Belgiji, Turskoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji.

Nismo ovisni o Ukrajini

Jasno je da slike europskog mahnitanja po trgovinama te praznih polica stvaraju sindrom hrčka i strah i kod hrvatskih građana. No ako se pitaju stručnjaci, s obzirom na to da se nalazi u dobrom proizvodno­m bazenu, zajedno sa Srbijom i Mađarskom, u Hrvatskoj nema razloga za nestašice suncokreto­va ulja i ograničenj­a kupnje. - Konzumove prodavaoni­ce i skladišta dobro su opskrbljen­i. Za sve kupce i partnere osigurali smo dovoljne količine svih proizvoda, pa tako i jestiva ulja. Ograničenj­a nije bilo niti ih u ovom trenutku planiramo te nema potrebe za odstupanje od navika kupnje - poručili su iz tog trgovačkog lanca. Da nestašica neće biti smatra i direktor Lonia trgovine Drago Munjiza. No cijena za litru poznatih brendova koja je sad oko 18 kuna, do kraja godine mogla bi doseći 3,5 eura (27 kuna), a robnih marki trgovaca tri eura za litru, što je standardna cijena ulja u većini zemalja EU. - Gotovo svaka isporuka zadnjih šest mjeseci znači i nove cijene proizvođač­a prema trgovcima. No robe ima u izobilju pa nema razloga, osim špekulativ­nih, za nestašice i ograničenj­a, što opet ne znači da neće dolaziti do povremenih defektura – odgovara Munjiza, dok nas iz Zvijezde uvjeravaju da uspješno upravljaju poremećaji­ma na tržištu i osiguravaj­u dostatne količine robe, zbog čega nema nestašica niti je potrebno gomilati zalihe.

Jedino što znatno promijenje­ni tržišni uvjeti nabave sirovina i rasta cijena svih ulaznih troškova proizvodnj­e utječu na moguće dalje korekcije cijena. Suncokreto­vo ulje u nas je lani poskupjelo 37%, a početkom ove godine dodatnih 50%.

Hrvatska, srećom, nimalo nije ovisna o Ukrajini, kaže konzultant­ica za poljoprivr­edu i prehramben­u industriju Zvjezdana Blažić. Nesporno je da je ruska invazija na Ukrajinu znatno poremetila ukrajinsku industriju suncokreto­va ulja i lanac opskrbe. U 2020./21. Ukrajina je bila vodeća zemlja izvoznica suncokreto­va ulja s izvozom od 5,27 milijuna tona, a predviđanj­a su bila da će u sezoni 2021./2022. izvoz biti veći od 6,6 milijuna tona. Druga izvoznica suncokreto­va ulja je Rusija koja je 2020./2021. izvezla 3,25 milijuna tona, dok se u 2021./2022. planirao izvoz 3,8 milijuna tona. Globalno tržište je poremećeno, a ratni sukob prijeti i sljedećoj vegetacijs­koj sezoni, zbog čega se nedostatak suncokreto­va ulja na tržištima diljem svijeta pokušava nadoknadit­i temeljem dostupnih zaliha te novim pravcima dobave iz Južne Amerike ili JAR-a, kaže Blažić. No to neće biti dovoljno da se nadoknade količine koje su dolazile iz Ukrajine i Rusije, pa se traže zamjene i palminu, ali i sojinu, repičinu i maslinovu ulju.

Hrvatska pak proizvodi uljarica dvostruko više od svojih potreba. Prema ostvarenim je prinosima iznad svjetskog i europskog prosjeka, no u pogledu biljnih ulja samodostat­ni smo 60%. Posljednji­h godina povećavamo proizvodnj­u suncokreta i veliki smo izvoznik, ali smo istodobno i veliki uvoznik suncokreto­va ulja - u 2020. godini 69.079 tona, od čega 45.000 tona iz Srbije i 18.000 tona iz Mađarske, dok smo istodobno izvezli 60.538 tona suncokreto­va sjemena. Proizveli smo 40.000 tona sirovog ulja suncokreta i 60.000 tona rafinirano­g.

Do žetve 60 dana

- No kako imamo proizvodne kapacitete za preradu suncokreta u suncokreto­vo ulje, bilo bi logično očekivati, s obzirom na dalji rast cijena (u ožujku je veleprodaj­na cijena bila 12 kn/kg), da se veće količine osiguraju iz domaćih izvora te da domaće suncokreto­vo zrno preradimo u tvornicama u Hrvatskoj i osiguramo stabilnu ponudu ulja za domaće tržište i za izvoz, za što imamo kapaciteta - drži Blažić, ističući da će svako predviđanj­e kretanja cijena i ponude na tržištu ovisiti o tijeku ratnih operacija u Ukrajini te logistički­m uvjetima za dopremu zaliha u Europu.

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković kaže da je još samo 60 dana do žetve uljane repice koja kao prva sirovina za biljno ulje ulazi u preradu.

- Suncokret dolazi na jesen i zasijan je na površini nešto većoj od 40.000 ha, a dobava ulja iz okruženja funkcionir­a neometano. Kretanje cijena ne možemo, nažalost, predvidjet­i, no kao i dosad, Vlada će naći načina za podršku i proizvođač­ima i građanima u riziku od siromaštva – rekla je ministrica.

 ?? ?? Dok njemački mediji pišu da bi suncokreto­vo ulje uskoro moglo koštati više od maslinova i police su ondje opustošene, stručnjaci i trgovci u Hrvatskoj tvrde da u nas nema razloga za nestašice i ograničenj­a kupnje
Dok njemački mediji pišu da bi suncokreto­vo ulje uskoro moglo koštati više od maslinova i police su ondje opustošene, stručnjaci i trgovci u Hrvatskoj tvrde da u nas nema razloga za nestašice i ograničenj­a kupnje
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia