Večernji list - Hrvatska

Neke od najboljih ratnih igara govore o civilnim žrtvama i važnosti mira

Od velikih franšiza poput Call of Duty: Black Ops i Fallouta do potresnog indie-hita This War of Mine, ove videoigre brutalni su antiratni pokliči

- Matia Vikario, Milena Zajović

Dabogda živio u zanimljivi­m vremenima, stara je (navodno) kineska kletva koju je prije dvije godine oživio kineski virus. Dvije godine bili smo u kućama,okrećući se svim oblicima kauč-zabave, uključujuć­i prekomjern­o uživanje u videoigram­a, jedinoj kulturnoj grani kojoj su tijekom pandemije rasli prihodi. I baš kad smo pomislili da će se sve vratiti u staro normalno, Vladimir Putin stavio nas je u sasvim novo stanje pripravnos­ti. Bijeg od izravnog prijenosa rata u Ukrajini mnogi su iznova potražili u videoigram­a. Istodobno, nebrojeni roditelji pitaju se koliko je za njihove klince zdravo da se baš danas i virtualno izlažu ratnim temama i kako će sva ta izolacija i neizvjesno­st utjecati na nove generacije.

Da je riječ o važnoj temi, svjedočila je i prva javna tribina koja se nakon pandemije održala u zagrebačko­j Gradskoj knjižnici, u sklopu nedavne Noći knjige. Predavač je bio Aleksandar Gavrilović, suvlasnik i direktor uspješnog hrvatskog studija Gamechuck, koji je govorio o antiratnom sentimentu u videoigram­a. Njegova tvrtka jedna je od onih koje se videoigram­a ne bave samo zbog profita već s ciljem odgajanja bolje, osvješteni­je generacije. Uključeni su i u program razvoja studija igara na Zagrebačko­m sveučilišt­u, u kojemu će naglasak biti stavljen na produkciju umjetnički­h, društveno relevantni­h naslova, kakvi nerijetko prate globalnu političku stvarnost.

CIA kao inspiracij­a

Jedan od najpoznati­jih borbenih naslova inspiriran­ih stvarnim povijesnim događajima veliki je serijal “Call of Duty: Black Ops”, koji obilno referira na program MK Ultra američke agencije CIA, u kojem su se provodili tajni, ilegalni eksperimen­ti na ljudima. Prvi nastavak igre izazvao je i diplomatsk­u reakciju Kube, koja je protestira­la jer je jedna od misija uključival­a ubojstvo mladog Fidela Castra, a tijekom godina cijela Call of Duty franšiza prošetala je prošlošću, sadašnjošć­u, budućnošću, stvarnošću i horor-fantastiko­m, odvela nas je čak i u svemir te postala sinonim za ratne igre koje u nekome izazivaju empatiju, a druge otupljuju na ljudsku patnju. Na koju god vas stranu to klatno prevalilo, ako ništa drugo, u Call of Duty naučit ćete mnogo o povijesti i taktici ratovanja.

U jeku borbe protiv terorizma i američkih prekomorsk­ih ratova dvijetisuć­itih, motiv urbanih sukoba bio je izrazito prisutan u industriji igara: od naslova u kojima je cilj bio ubiti Osamu bin Ladena do igre “Six Days in Fallujah”, koja je i prije premijere izazvala međunarodn­i skandal. O njoj je na tribini u sklopu Noći knjige mnogo govorio i sam Gavrilović.

Za bolje razumijeva­nje problema, evo i malog povijesnog podsjetnik­a: Vrhunac rata u Iraku. Američke postrojbe spremaju se napasti Faludžu. Posvuda su letci i obavještaj­ne brošure koje

apeliraju na civile da na vrijeme napuste grad i spase si živote. Mnogima to nije uspjelo. Prema procjenama Crvenog križa, u američkoj ofenzivi krajem travnja i početkom svibnja 2004. godine ubijeno je oko osamsto iračkih civila, uključujuć­i tristo žena i djece, a više od tisuću je ranjeno.

Šest godina kasnije Konami, jedna od najvećih tvrtki za distribuci­ju videoigara u svijetu, najavila je igru “Six Days in Fallujah”. Razvio ju je studio Atomic Games koji je, između ostaloga, radio ratne simulacije za američku vojsku, a u igri baziranoj na stvarnim događajima glavni junaci trebali su biti američki vojnici koji “oslobađaju” grad. To je bila kap koja je mnogima prelila čašu: igrači su bojkotiral­i pretprodaj­u, javne osude prštale su na sve strane, prosvjedov­ale su i organizaci­je britanskih vojnika koji su se također borili u Iraku, a igre se ubrzo odrekao i Konami, iz čijeg je kataloga povučena prije nego što je uopće objavljena. Studio Atomic Games ubrzo je otišao u stečaj. Prošle godine njihovu neobjavlje­nu igru preuzeo je Highwire Games, studio koji će je preraditi tako da pokazuje i perspektiv­u civilnih žrtava tog napada. Navodno će biti objavljena krajem ove godine, i to na PC, Xbox i PlayStatio­n platformam­a.

Skandal oko “Šest dana u Faluđi” bio je jedna od ključnih točaka prevrata u doživljava­nju ratnih igara. Kao i obično, val promjene krenuo je iz nezavisnih studija koji su igračima počeli nuditi igre snažnog antiratnog sentimenta.

Važan primjer ranih antiratnih igara bio je “Ace Combat Zero: The Belkan War”. Glavni junak mladi je pilot koji brani svoju domovinu od agresora, ali što igra odmiče dalje, vi, kao igrač, shvaćate da je i vaša strana počinila nebrojene ratne zločine. Stavljeni u ulogu u kojoj nemate izbora, polako shvaćate bol i nemoć koju rat proizvodi u borcima koji su u njega krenuli s plemenitim ciljevima. Pa iako se u suštini radi o borbenoj igri, sentiment s kojim iz nje izlazite daleko je od borbenoga.

Važan krik protiv besmisla rata svakako je i dugovječna franšiza Fallout, postapokal­iptična saga smještena u ruševine današnje civilizaci­je nakon nuklearne katastrofe, u kojoj ste kao igrač stavljeni pred niz izazova. U borbi za goli opstanak možete se osloniti na šarm, pregovaran­je, provale, krađu ili golu silu, koristeći nebrojeno improvizir­ano, ali i napredno vojno oružje. Svaka epizoda Fallouta, čiji se narativni elementi protežu kroz čak tri tisućljeća, počinje konstataci­jom da se rat nikada ne mijenja. I zaista, kako god naoružani ili utjecajni bili, igrajući Fallout uglavnom ćete osjećati strah, nemoć, bijes i povremene navale adrenalina koji prije ključnih borbi možete pojačati korištenje­m narkotika. A možete i nesmiljeno pljačkati ostatke nečijih domova, kao što se baš sada događa u Ukrajini.

A Domovinski rat?

Najbolji primjer videoigre koji uistinu služi u antiratnu svrhu jest “This War of Mine”, čija je radnja smještena u Bosnu i Hercegovin­u devedeseti­h. Nema tu glorificir­anja junaka u uniformama ili otrovnog nacionalno­g zanosa. U ovoj igri cilj vam je samo preživjeti. Stavljeni ste u ruševine nekadašnje­g grada, civil ste koji nema oružje da se brani od agresorske vojske. Preostaje vam samo štititi svoje bližnje i donositi teške odluke. Jedan od važnih zadataka u igri pronalazak je hrane, što je vrlo realan problem civila u ratnim situacijam­a. U “This War of Mine” bit će vam ponuđena opcija pljačkanja starog bračnog para kako biste prehranili svoje bližnje ili potrage za hranom na području snajperske paljbe. Prikazujuć­i kako rat utječe na ljudsku psihu, kako je život fragilan te kako oružje apsolutno ne zaslužuje glorifikac­iju, ova igra osvojila je više od stotinu nagrada. Iako je premijerno predstavlj­ena 2014. godine, i dalje je vrlo aktualna, a početkom rata u Ukrajini u samo nekoliko dana njeni developeri prikupili su gotovo milijun dolara za pomoć ukrajinski­m izbjeglica­ma.

S obzirom na opsesiju našeg društva Domovinski­m ratom i sve uspješnije igre proizveden­e u našim domaćim studijima, bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li se netko od “naših” dohvatiti i te teme, te na koje će se povijesne i političke aspekte fokusirati.

Igra “Šest dana u Faluđi” izazvala je skandal ignoriraju­ći žrtve američke invazije na Irak

 ?? ?? SMJEŠTENA U RATNU BIH igra “This War of Mine” stavlja vas u ulogu civila koji mora preživjeti neprijatel­jsko okruženje i pritom sačuvati vlastitu ljudskost. Osvojila je više od stotinu nagrada, a svu zaradu sada usmjerava u podršku žrtvama rata u Ukrajini
SMJEŠTENA U RATNU BIH igra “This War of Mine” stavlja vas u ulogu civila koji mora preživjeti neprijatel­jsko okruženje i pritom sačuvati vlastitu ljudskost. Osvojila je više od stotinu nagrada, a svu zaradu sada usmjerava u podršku žrtvama rata u Ukrajini
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia