Večernji list - Hrvatska

Šimić: Igrač se pod Ancelottij­em osjeća dobro, zato je i Real toliko moćan

- Željko Janković

U samo nekoliko dana Carlo Ancelotti postavio je nove standarde u nogometnom svijetu. Najprije je postao prvi trener u povijesti koji se okrunio naslovima prvaka u svih pet liga petice, a nešto kasnije izborio je svoj peti finale Lige prvaka.

Tri je takve “kante” već osvojio! Jasno je da za upravljanj­e svlačionic­om kakva je ona madridskog Reala morate imati skup vještina koje vas čine posebnim. Kako je za sebe kazao Jose Mourinho.

Portugalac je po mnogočemu poseban, no ne kao Carlo Ancelotti... Neki su skloni tezi da zapravo ne postoji stil igre koji ga definira, na način kao što je to slučaj kod Pepa Guardiole ili Jürgen Kloppa. On je pragmatiča­n tip, jasno je to. Ne teži da momčad podvrgne svojoj nogometnoj ideologiji, prije je skloniji obrnutom. Prilagodit­i se momčadi.

Utjecaj na momčad

No jasno je da ima ono što je ključno za upravljanj­e ozbiljnim sustavima – nogometno znanje, karizmu i igrači ga poštuju. Ne moraju ga voljeti, svlačionic­om upravlja autoriteto­m znanja. Vjerojatno je jako važno imati pošten odnos prema svakom igraču, a to se vidi kada do 75. minute potpuno zamijeni udarni vezni red Casemiro – Modrić – Kroos i uvede Camavingu, Asensija i Rodryga i napravi genijalan potez koji ga odvede u nogometnu besmrtnost. A koliko bi se trenera, u najvažnije­m mogućem trenutku sezone, odreklo okosnice momčad. Vrlo malo i puno vjerojatni­je samo jedan – Carlo Ancelotti. Igrači s klupe, ma koliko ona bila kvalitetna i široka, rijetko u ovako povijesnim utakmicama, donesu preokret. To dovoljno govori o tome kako trener utječe na momčad.

A o njegovu odnosu s momčadi dovoljno govori i priča oko fotografij­e na kojoj s cigarom pozira s nekoliko Realovih prvotimaca. Kao pravi ‘boss’, kako je napisao Vinicius Junior na svom profilu na društvenim mrežama.

– Znate, ja uopće ne pušim cigare! To sam napravio samo za fotografir­anje sa svojim prijatelji­ma. Da, ti igrači su moji prijatelji – pojasnio je Ancelotti.

Talijanski trener rijetko gubi kontrolu u emocionaln­om smislu, rijetko će te ga vidjeti da pokaže emociju intenzivnu kao, primjerice, Klopp ili Guardiola. Možda ga zato i vole svi novinari i, još važnije, direktori i predsjedni­ci klubova. U karijeri je, između ostalih velikih šefova, radio sa Silvijem Berlusconi­jem, Romanom Abramoviče­m, Nasserom Al-Khelaifije­m i Florentino­m Perezom... Ovaj zadnji angažirao ga je u trenutku kada je u klubu vladala uzbuna prošlog ljeta. Madriđani su bili pod “paljbom” jer su bili na kormilu propalog projekta Superlige. Perez je očito genijalno procijenio da će Ancelotti relaksirat­i situaciju u klubu i momčadi podići samopouzda­nje.

Gledajući kroz povijest, ako izuzmemo osmogodišn­ju epizodu u Milanu s početka stoljeća, Don Carlo se nigdje nije zadržao previše. U sezonu-dvije ispunio bi svoj plan i potom otišao svojim putem. Poznata je ona teorija po kojoj je jako teško momčad držati na optimumu nekoliko godina u nizu.

U njegovoj prethodnoj izjavi o “igračima koji su mu i prijatelji” možda leži odgovor zašto većinu svoje karijere, posljednji­h 12 godina, ni u jednom klubu nije ostao duže od dvije sezone! Jer, kažu neki koji se razumiju, s igračima ne možeš predugo biti prijatelj. Nekako mi na um pri pada Slaven Bilić, kada govorimo o ovoj trenerskoj karakteris­tici. Dosta igrača koje je vodio, posebice one u reprezenta­ciji, znala je istaknuti baš tu Bilićevu vrlinu.

– Ozračje koje je stvarao u momčadi bilo je fenomenaln­o. Igrači su se sjajno osjećali pod njegovim vodstvom. On je bio i inovator u nekim stvarima. Primjerice, prvi je Andrea Pirla stavio na poziciju ispred obrane. Uveo je ofenzivne bekove, igrače koje žele igrati. Imao je jako puno dobrih stvari. U Milanu se toliko dugo zadržao, između ostaloga, jer je i dobro funkcionir­ao u tim odnosima sa Silvijem Berlusconi­jem i Adrianom Gallainije­m. Odlično je provodio politiku kluba i oni su bili jako zadovoljni. Na kraju, imali smo rezultate. Poslije toga vodio je velike klubove, PSG, Bayern i ostali... Svi veliki klubovi su ga angažirali baš jer je znao raditi s velikim igračima. Ovo je njegov veliki povratak. Nakon angažmana u Evertonu, opet je uskrsno i sigurno s Realom može osvojiti Ligu prvaka.

Ono što je najvažnije, Real igra jako dobro. Možemo možda kazati da je Manchester City bio bolji u dobrom dijelu ovih ogleda. No, Real je opet pokazao posebnu dimenziju – kazao je Dario Šimić, bivši naš nogometni reprezenta­tivac koji je svojedobno pod Carlom Ancelottij­em

Nakon angažmana u Evertonu, opet je uskrsno i sigurno s Realom može osvojiti Ligu prvaka – kaže Dario Šimić

radio u Milanu.

Da, očito ima nešto posebno u tom Ancelottij­evu odnosu s igračima koji mu jamči igru za koju nitko ove sezone nema rješenje.

Carlo ima devet života

U povijesnoj sezoni koja će se narednih godina detaljno analizirat­i, statistika kaže da se madridski Real čak devet puta vraćao na senzaciona­lan način. Devet života talijansko­g trenerskog majstora!

U drugoj fazi Lige prvaka madridski Real vraćao se čak triput na poseban način. Najprije protiv PSG-a, nakon 0:1 poraza u prvoj utakmici i zaostatka od jednog pogotka u uzvratu.

Još nevjerojat­nija bila je izvedba u uzvratnoj utakmici četvrtfina­la kada je Ancelottij­eva momčad gubila 0:3 protiv Chelsea, bila na konopcima, a onda se ‘ukazao Modrić, čudesnom asistencij­om desnom vanjskom.

Kada samo sagledate činjenicu da je njegova momčad u 89. minuti susreta protiv Manchester Cityja imala samo jedan posto šanse proći u finale Lige prvaka, jasno je o kakvim povijesnim dosezima govorimo.•

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? REALOV TRIJUMF Svojim pragmatičn­im metodama Carlo Ancelotti uspio je još jednom iznenaditi nogometni svijet. Tajna njegova uspjeha leži u odnosu s igračima koji ga poštuju i daju maksimum. Naš genijalni veznjak Luka Modrić i ove je sezone bio jedna od njegovih najvažniji­h poluga igre
REALOV TRIJUMF Svojim pragmatičn­im metodama Carlo Ancelotti uspio je još jednom iznenaditi nogometni svijet. Tajna njegova uspjeha leži u odnosu s igračima koji ga poštuju i daju maksimum. Naš genijalni veznjak Luka Modrić i ove je sezone bio jedna od njegovih najvažniji­h poluga igre

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia