Večernji list - Hrvatska

Za loša izdanja Dinama više od Krznara, Kopića i Čačića krivi su sami igrači

- Robert Junaci

Dinamo se doveo u poziciju u kakvoj jako dugo nije bio, tri kola prije kraja prvenstva još je u neizvjesno­j borbi za naslov prvaka. Doduše, i dalje ima ozbiljnu prednost, četiri boda više u odnosu na Hajduk, a pet više od Osijeka. No ima Dinamo i dva derbija, baš s Osijekom i Hajdukom i sad je pred plavima imperativ. A kad je mač nad glavom, nije lako igrati.

Već u nedjelju dolazi Osijek, Bjeličina momčad u prilici je još ozbiljnije napasti prvo mjesto, a za to joj treba pobjeda u Maksimiru. Naravno, puno toga u raspletu ovisit će i o drugom nedjeljnom derbiju koji počinje tri sata prije maksimirsk­og, na Rujevici se sudaraju Rijeka i Hajduk. Plavi već u nedjelju mogu postati prvaci, treba im “samo” pobjeda nad Osijekom i poraz Hajduka u Rijeci.

Dinamo si je sam kriv

Dinamo se u ovu ipak neizvjesnu situaciju doveo sam, previše je bodova pogubio, previše je slabih utakmica odigrao i zato sad ne može biti siguran u svoje konačno slavlje. Istina, bilo je utakmica u kojima plave nije pratila sreća, utakmica u kojima su bili puno bolji od suparnika, koje su odigrali prilično dobro, a na kraju nisu upisali tri boda. Uostalom, zbog jedne takve utakmice bez posla prvog trenera ostao je Damir Krznar, Dinamo je u četvrtfina­lu kupa ispao od Rijeke, a odigrao je prilično dobru utakmicu.

Krznar je tako prvi trener koji je otišao s klupe plavih u ovoj sezoni, naslijedio ga je kao privremeni Željko Kopić. I on je ostvario neke sjajne rezultate, slavio nad West Hamom u Londonu, u Zagrebu pobijedio Sevillu, ali partije u domaćem prvenstvu nisu bile najbolje pa, iako je skinuo pridjev privremeni, nije predugo ostao i došao je novi trener Ante Čačić koji je također – privremeni.

Krenuo je i iskusni Čačić jako dobro, Dinamo je kod Gorice izgledao kao što plavi navijači i žele, agresivno, napadački orijentira­no, s visokim presingom. Iako je pobjeda ostvarena teško i u zadnjim trenucima, plavi su dobro igrali. I bio je dojam da će plavi isto tako igrati i u Kranjčević­evoj, ali – vraga! Odigrali su jednu od svojih najlošijih utakmica i umjesto da u nedjelju dočekuju Osijek sa šest bodova prednosti u odnosu na Hajduk i stave jednu ruku na naslov prvaka, s tih 1:1 (sretno izboreni bod) borbu su ostavili otvorenom.

Treneri Krznar, Kopić i Čačić nisu toliko krivi za te posrtaje ili loša izdanja koliko su krivi sami igrači. U redu, treneri su ti koji trebaju posložiti momčad i iz svojih igrača znati izvući najbolje, ali ti igrači za koje se kaže da su najkvalite­tniji u Hrvatskoj ne mogu si dopustiti tako loša izdanja kakvih je bilo i kao što je taj posljednji s Lokomotivo­m. Ma sto Čačića, Guardiola, Ancelottij­a ili Kloppa ne bi moglo ništa kad im igrači ne mogu spojiti tri jednostavn­a dodavanja na samo par metara, kad igraju kao da ih baš i nije volja jer, eto, pada jaka kiša. Igrači Dinama, pa kojeg god pojedini trener poslao na travnjak, ne mogu si dopustiti takva izdanja, takav pristup.

Kao 11 loših Petkovića

Često smo kritiziral­i Brunu Petkovića i njegove loše partije kojih je bilo previše. No protiv lokosa su gotovo svi bili na razini loših Petkovićev­ih izdanja. Dobro je rekao jedan navijača u Kranjčević­evoj – kao da sam gledao 11 loših Petkovića.

Nekadašnji predsjedni­k Dinama Zdenko Mahmet znao je reći: “Sad treba glave deti skup.” Da, sad igrači Dinama u svlačionic­i trebaju sami odlučiti da će igrati ono što znaju. Puno puta pokazali su da znaju, da mogu i zato je neshvatlji­vo kad odigraju utakmicu kao da ne znaju i ne mogu, vrijeme je da se otrijezne na vrijeme, da ne izgledaju kao da igraju mamurni. Protiv Osijeka ulog je velik, pritisak je sve veći, ali to je i prilika da naprave

• veliku stvar.

 ?? ?? JOSIP MIŠIĆ s Dinamom je u posljednje­m susretu u Gradskom vrtu izgubio, Laszlo Kleinheisl­er slavio je 1:0 pobjedu Osijeka, a sad se u ključnoj utakmici sreću u Maksimiru.
JOSIP MIŠIĆ s Dinamom je u posljednje­m susretu u Gradskom vrtu izgubio, Laszlo Kleinheisl­er slavio je 1:0 pobjedu Osijeka, a sad se u ključnoj utakmici sreću u Maksimiru.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia