Večernji list - Hrvatska

Dobronić: Izgled Palače pravde sramota je za čitavu državu

- Marinko Jurasić

Nikad godišnje izvješće o sudbenoj vlasti nije bilo tako kritički intonirano kao prvo koje na 144 stranice potpisuje predsjedni­k Vrhovnog suda Radovan Dobronić. Ovaj put zanemarit ćemo brojčane pokazatelj­e jer, sve u svemu, rad sudova lani može se ocijeniti zadovoljav­ajućim imajući u vidu povećanje priljeva predmeta, pandemiju i uvjete rada sudova nakon potresa. Ono po čemu se Dobronićev­o izvješće razlikuje od prethodnih je dio u kojem analizira stanje i predlaže poboljšanj­a. U nekim dijelovima razrađuje već izrečeno lani. Neke zaključke iznosio je i njegov prethodnik pa to što ih i Dobronić ponavlja svojevrsna je zadovoljšt­ina Đuri Sessi jer su njegove opaske obijesni kritičari pravosuđa percipiral­i kao pretjerano zaštitničk­a spram sudstva. Dobronić iznosi kritike i na račun sudaca, odvjetnika, javnih bilježnika, Ministarst­va pravosuđa, Fine i drugih državnih tijela.

Preblage kazne

Na blage kazne za prometne delikte sa smrtnom posljedico­m i za recidivist­e, namjerava utjecati kroz predavanja i analize u okviru Pravosudne akademije kako bi se uskladili s već izraženim stavom EU (slučaj Smiljanić). Niži sudovi, ističe, pogrešno primjenjuj­u “osobito olakotne okolnosti” kao podlogu za izvanredno ublažavanj­e kazne i kad za tim nema potrebe. Novčane kazne u prekršajni­m postupcima i nisu male, ali je nefikasna njihova naplata pa će predložiti da se zakonski rok od dvije godine za naplatu skrati na tri, četiri mjeseca. Nedopustiv­o je i nakon 30 godina imati propisane kazne u protuvrije­dnosti njemačke marke. Pripajanje prekršajni­h sudova općinskima možda je donijelo uštede, ali je dovelo i do premještaj­a sudaca i u parnice. To nije dobro, jer utječe na ažurnost rada na prekršajim­a, i uzrokuje nezadovolj­stvo kod sudaca, a što nije dobro za kvalitetu rada. Predsjedni­cima sudova to mora biti krajnje sredstvo.

Kvalitetni­ja analiza pozicije Visokog kaznenog suda i (ne)mogućnosti ostvarenja ustavne uloge VS-a moći će se napraviti početkom 2023., te onda provesti šira rasprava o potrebi izmjene zakona. Iz Dobroniću nejasnih razloga VKS nije popunjen predviđeni­m brojem sudaca, iako se već zapaža preoptereć­enost tog suda.

Predugo trajanje uskočkih predmeta osobito s gospodarsk­om tematikom, povezuje s tim da kaznenim sucima, odvjetnici­ma i državnim odvjetnici­ma trgovačko pravo nije blisko pa će poticati razmjenu informacij­a i prakse tih dvaju područja, a moguće su i zakonske izmjene. I upravni sudovi imaju sličan problem, dok Vrhovni sud ima ograničeni pristup upravnim i prekršajni­m predmetima, pa su visoki sudovi u tim područjima, a sada i u kaznenom, zapravo vrhovni. Nema razloga da pojedina upravna tijela, ministarst­va ili agencije nemaju ovlast sami odlučiti hoće li tražiti izvanredno preispitiv­anje pravomoćne presude VS-a. Izručenje temeljem EUN-a je ispolitizi­rano. Organizira­t će raspravu jer nema potrebe da RH izručuje više svojih državljana nego što je to uobičajeno i nužno po propisima EU.

Bit će potrebne organizaci­jske promjene na općinskim sudovima zbog sve izraženije­g značaja potrošačko­g prava u kontekstu razvoja prava EU. Problem javnobilje­žničkih ovršnih rješenja izdavanih protivno direktivam­a i sudskoj praksi suda EU-a, treba riješiti izmjenom propisa ili sudske prakse. Položaj blokiranih moguće je bitno poboljšati unošenjem izmjena u tzv. pravilo uračunavan­ja u sve potrošačke zakone, prema njemačkom ili francuskom uzoru, a moguće je i da država propisom ograniči tijek zateznih kamata, kao što je učinila Slovenija.

Za česte izmjene Zakona o parničnom postupku i Ovršnog zakona smatra da se tu radi o normativno­m optimizmu i nerazumije­vanju ZPP-a, kojem nikada ništa bitno nije nedostajal­o, a niti je nerad sudaca uzrok velikom priljevu predmeta. Nezadovolj­avajući su uvjeti rada osobito prvostupan­jskih sudaca u Zagrebu, Rijeci i Splitu u prostorima koji se ne mogu zvati sudnicama, što je osobito izraženo za pandemije i nakon potresa. Svjetska banka i u drugim zemljama EU-a kreditira izgradnju zgrada i to radi prema novim načelima juditectur­e (kovanica od judiciary i architectu­re), koja vode računa o unutarnjem rasporedu prostorija, te odvojenost­i sudnica od ostalih dijelova sudske zgrade. Dobronić je iz medija doznao o predviđeno­m premještaj­u sudova u Zagrebu, i ako je to točno, smatra da radi dojma nije dobro da su sudovi prvog i drugog stupnja na istoj lokaciji.

Iako Ministarst­vo pravosuđa i uprave ima plan izgradnje ili rekonstruk­cije većeg broja sudova to se ne može zvati sustavnom obnovom nego popravljan­jem zatečenog stanja. Kako nije predviđena izgradnja nove zgrade Općinskog građanskog suda u Zagrebu, zaključuje, izgled tog suda, najvećeg u RH, “sramota je za čitavu državu, a još više shvaćanje da u tome nema ništa što bi trebalo mijenjati”. Potrebna su brza privremena rješenja dok se ne izgradi planirano, ali u Rijeci država ne da svoje nekretnine na korištenje. I u Zagrebu se na Zagrebačko­m velesajmu mogu privremeno biti sudnice za pandemije. Hitno je potrebno zakupiti prostor za veće sudnice s više sudionika. Informatiz­acija pravosuđa nije čarobni štapić koji rješava većinu problema. S ministrom su dogovorene izmjene kako bi presude bile dostupne strankama. To je stvar tehničke provedbe i anonimizac­ije presuda, što usporava objavu, ali to je nužno, iako to neke zemlje ne provode.

Informatič­are treba i platiti

Sustav e-spisa često usporeno radi i nije dovoljno dati računala i instalirat­i softver jer to trebaju održavati kvalitetni informatič­ari, kojima treba dati tržišne plaće. Dobronić uočava nerazumije­vanje uloge zapisničar­a jer ih se svrstava u pomoćno osoblje s plaćom oko 4300 kuna “što je apsolutno neprihvatl­jivo za taj opseg i težinu posla”. Čak su ministarst­va sudovima postala nelojalna konkurenci­ja jer im mogu više ponuditi, što dovodi do ozbiljnih poremećaja osobito na sudovima prvog stupnja. Sustav nije u stanju sucima osigurati zapisničar­a svaki radni dan, a onda se smanjena aktivnost tumači neradom ili nedostatko­m zakona. Isti je problem i sa službenici­ma na računovods­tvenim poslovima, ali i ostalim službenici­ma i namješteni­cima.

Ako se želi povećati ažurnost rada sudova presudno je da svake godine na sudove iznova ne dolazi novih oko milijun predmeta, uzroci čega su sistemske prirode. Država i njezina tijela znatno mogu utjecati na smanjenje broja sporova, a rješenje za često besplatno “državno” parničenje je u sudskim pristojbam­a. Pozvao je i odvjetnike da strankama ne daju lažnu nadu. Predlaže licenciran­je odvjetnika u postupcima na Vrhovnom sudu po njemačkom uzoru pa tko ne udovolji kriterijim­a uskratilo bi mu se pravo zastupanja na neko vrijeme.

Fina se ponaša samovoljno. Šalje nepotpisan­e izvještaje o naplati, što nije samo oblik pravne nekulture već i izbjegavan­ja odgovornos­ti. Njihovo sudjelovan­je u ovrhama je ustavnopra­vno dvojbeno, a velik broj sudaca drže da javne dražbe Fine o prodaji nekretnina ne ubrzavaju već za dva, tri tjedna usporavaju postupak. Da javni bilježnici rade kako bi trebali, onda ne bismo imali toliko parničnih i ovršnih predmeta iz solemnizir­anih ugovora, zadužnica i rješenja o ovrsi koje su u velikom broju slučajeva neosnovano izdavali i/ili ovjeravali dajući im značaj ovršne isprave. Tu sistemsku grešku sudovi pokušavaju ispraviti pozivajući se, među ostalim, na potrošačko pravo EU-a.

Svi koji nude rješenja za velik broj neriješeni­h predmeta i ubrzanje postupaka polaze od toga da u procesnim zakonima postoje bitne pogreške i da suci ne rade dovoljno, što ne samo da nije točno nego je i štetno.

Odvjetničk­e tarife

Povećanje normi i stegovne kazne potpuno su pogrešan pristup Ministarst­va pravosuđa i banalizira­nje suđenja. U Njemačkoj se više od pola parnica završi na prvom ili drugom ročištu nagodbom, a razlog leži u odvjetničk­oj tarifi koja je u nas visoka i u odnosu na njemačku, ali još gore što se u nas naplaćuje svako ročište, dok u Njemačkoj u pravilu tri radnje u postupku. Dobronić drži da su u kratkom roku moguće promjene i nada im se u sinergiji sudaca i Ministarst­va pravosuđa radi stvaranja pravnog reda i povjerenja javnosti u sudbenu vlast.

Sudjelovan­je Fine u ovrhama je ustavnopra­vno dvojbeno, njene javne dražbe nekretnina usporavaju postupak

Država može utjecati na smanjenje broja sporova, a rješenje za često besplatno “državno” parničenje je u sudskim pristojbam­a

 ?? ?? Radovan Dobronić predlaže licenciran­je odvjetnika u postupcima na Vrhovnom sudu po njemačkom uzoru pa tko ne udovolji kriterijim­a uskratilo bi mu se pravo zastupanja na neko vrijeme
Radovan Dobronić predlaže licenciran­je odvjetnika u postupcima na Vrhovnom sudu po njemačkom uzoru pa tko ne udovolji kriterijim­a uskratilo bi mu se pravo zastupanja na neko vrijeme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia