Večernji list - Hrvatska

S Lekom ili Jurićem Hajduk bi bio na europskoj razini

Nebitno je hoće li Hajduk ove sezone biti prvak. Puno je važnija dugoročna strategija i mogućnost da se zadrži ova momčad - kaže Mario Carević

- Željko Janković

Dario Šimić i Mario Carević, bivši hrvatski nogometaši, u studiju Večernjeg TV s našim su novinarom Željkom Jankovićem razgovaral­i o najaktualn­ijim nogometnim temama. Ovo kolo, složili su se Dario i Mario, odlučit će o naslovu prvaka.

Sve je moguće

- Ovo kolo će odlučiti prvaka i sve će se znati. Ne znam je li Osijek spreman na sve probleme otkinuti koji bod Dinamu. Ni jedna momčad nije toliko dominantna. Ne možemo znati što se točno događa u Osijeku, ali to ne može dobro utjecati na momčad uoči ovako važne utakmice. Pobjeda na Maksimiru nije nemoguća za Osijek, a onda imaju velike šanse osvojiti prvenstvo. Niti jedna momčad na vrhu nema konstantu. Rijeka igra najbolji nogomet, no oni su upali u crnu rupu i izgubili korak - kazat će Mario Carević.

O završnici prvenstva Šimić je istaknuo:

- Dinamo ima dva džokera, no momčad ne igra onako kako bi trebala. Kao da se bore sami sa sobom. Dinamo je oslabljen odlaskom Zdravka i Zorana Mamića. Morat će napraviti poteze da slože sustav koji će funkcionir­ati i u budućnosti. Dinamo ima prekaljene igrače i naviku pobjeđivan­ja i to im je ključna prednost. Nakon nedjelje moguće su sve kombinacij­e. Hajduk i Osijek su se podigli, ali svejedno nepotrebno prosipali bodove. Nelogično je da u Osijeku pričaju o drugim stvarima, a u borbi su za titulu. Uz pobjede Osijeka i Hajduka sve se otvara. Osijek je u jednom trenutku imao najbolju situaciju.

Je li Hajduku najveći teret preveliko očekivanje navijača?

- Napravili su iskorak i doveli velik broj kvalitetni­h i iskusnih igrača. Glupo je govoriti hoće li ove godine ili iduće sezone biti prvaci, to je nepotrebno. Bitno je da se momčad nadograđuj­e i ako se dobro poslože stvari Hajduk će u dogledno vrijeme biti prvak. Pitanje je može li se zadržati ova momčad i dovesti tri, četiri igrača koji su klasa za HNL. I onda možemo govoriti o rezultatu - ističe Carević.

O Hajduku je Šimić kazao: - Momčad je uspjela napraviti iskorak, pustite priče bez pokrića da će biti najbolji. Imaju dobrog sportskog direktora, ambiciozno­g predsjedni­ka, dobrog trenera... Mislim da tu sportski djelatnici najviše čine razliku. Hajduk je pogriješio što nije doveo Ivana Jurića ili Ivana

Ne kažemo da je nogomet najvažnija stvar, treba nam infrastruk­tura, ali i malo kulture i civilizaci­jske razine - slažu se Carević i Šimić

Leke, odnosno što im nije dao šansu. Možda bi bio stvoren Hajduk koji bi bio kompetitiv­an u Europi.

Neprirodno je i to što su domaći treneri pod puno većim pritiskom nego stranci?

- Mi smo takav mentalitet zbog kojeg imamo puno manje strpljenja prema domaćim trenerima. Pa Damir Burić imao je jeftinu i mladu momčad s kojom je bio jako dobar. I opet nije imao podršku kluba, jedva su čekali maknuti ga. Činjenica je da postoji ogroman pritisak, no ne bismo trebali pričati o takvim stvarima. Ključna je kompetenci­ja... - kaže Carević.

Na ovu tezu Šimić se nadovezao: - Dvije su stvari ključne. Jedna je neznanje, a druga interesi. Vođenje kluba je složeni proces. U Hajduku je volja i ljubav, no često to nije dovoljno. Treba i znanje.

Je li u Hajduku nedostajal­o strpljenja za projekte?

- Ne bih se složio s tim, bilo je i previše strpljenja... - kaže Šimić.

Onda je problem bio u nedostatku kompetenci­je?

Napravili su iskorak

- Pa očito.

A koja im se mijena u našem nogometu posebno sviđa?

- Nikada nismo imali ovakvu situaciju u borbi za naslov. Imate Lokomotivu koja daje priliku mladim igračima, Goricu koja ima konstantu, sviđa mi se i Istrin model igre, iako nemaju rezultat. Pa i taj otpisani Dragovolja­c koji je napravio zaokret. Brine me ta priča oko infrastruk­ture. Mi u tom smislu nemamo ništa, ni osnovne uvjete - kaže Carević. Šimić dodaje:

- Teško je napredovat­i kada prodaješ svoje igrače. Naša liga isključivo živi od prodaje i teško je biti konkurenta­n.

Najveći mladi talenti Hajduka i Dinama u drugom su planu zbog okolnosti u borbi za naslov prvaka?

- Naravno da to nije idealno. Stvar je procjene. Neće ti igrači nigdje zakasniti, ima vremena za njih. Beljo je odličan primjer. Nije bilo mjesta za njega u Osijeku, a on je s Istrom napravio iskorak i spreman je za novi. Dinamo nema prednost 20 bodova da može staviti kadeta u prvu momčad - kaže Šimić.

Kako komentiraj­u gašenje B momčadi naših prvoligaša?

- Većina igrača su u komfornoj zoni, no s druge strane nije loše da igrači Hajduka, Osijeka ili Dinama, idu u neke druge sredine. To bi mogao biti izlazak iz komforne zone. Jer, nisu svi igrači iz B momčadi potencijal za prvu momčad. Pitanje je koja je svrha sve te igrače imati pod ugovorom, a nisu spremni za seniorski nogomet kaže Carević.

Šimić ističe:

- Igrači su ponekad i previše u komfornoj zoni u B momčadima jer se ne razvijaju na pravi način. No, ako je igrač dobar i ako ima kvalitetu, onda nema problema ni sa čim.

Malo pričamo o nacionalno­j strategiji nogometnog razvoja?

- Pa pričamo stalno o stadionu i infrastruk­turi. Treba li Vlada nešto napraviti i tko je odgovoran? Treba pripremiti neke stvari. Kod nas nitko nije kriv, ne nazire se kraj problema, a infrastruk­tura ne postoji. Imam osjećaj da zadnjih deset godina pričamo o istim stvarima i ništa se ne mijenja. Tko je odgovorni ministar, gdje je zakon o sportu?

Ali politika je sve ove godine u sportu, pa pogledajte kadroviran­je u sportu?

- Ne bih baš sad krivio državu. Pa nemaju predsjedni­ci Gorice, Rijeke ili nekog drugog kluba posebne veze s politikom. Ima tu puno ljudi koji nemaju veze s jednom strankom. Mi nemamo stadion, naša djeca ne idu na utakmice. Nije to najvažnija stvar, ali je važna. Godišnje obiđem stotine utakmice, stalno vidim obitelji koje idu na utakmice. Pa suza mi krene kada to vidim - kaže Šimić. Carević je zaključio:

- To je zaista problem države u kojoj živimo...

 ?? ?? VEČERNJI TV Dario Šimić i Mario Carević, bivši hrvatski nogometaši u našoj su emisiji pričali o najaktualn­ijim nogometnim temama i procjenjiv­ali rasplet našeg prvenstva
VEČERNJI TV Dario Šimić i Mario Carević, bivši hrvatski nogometaši u našoj su emisiji pričali o najaktualn­ijim nogometnim temama i procjenjiv­ali rasplet našeg prvenstva
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia