Večernji list - Hrvatska

Razgovaral­a Renata Rašović

-

Christian Axboe Nielsen (1973.) izvanredni je profesor studija jugoistočn­e Europe na Sveučilišt­u Aarhus u Danskoj. Doktorirao je radom o povijesti istočne Europe na Sveučilišt­u Columbia 2002. godine te posjeduje i diplomu magistra međunarodn­ih odnosa Škole za međunarodn­e i javne poslove Sveučilišt­a Columbia. Radio je kao analitičar na Međunarodn­om kaznenom sudu za bivšu Jugoslavij­u i na Međunarodn­om kaznenom sudu, a bio je i vještak u međunarodn­im i domaćim kaznenim i građanskim predmetima. Ekspert za (ne)prilike na našem meridijanu, u hrvatskom publicisti­čkom prostoru pojavio se i svojim prošlogodi­šnjim prvijencem, knjigom “Mi nismo mogli vjerovati: Raspad Jugoslavij­e 1991.-1999.”

Nielsena su početkom 2014. njemačke vlasti pitale bi li bio voljan pripremiti stručni izvještaj za kazneni postupak koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodio protiv dvojice visokopozi­cioniranih bivših dužnosnika jugoslaven­ske Službe državne bezbednost­i, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su navodno bili sudionici u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Münchenu u ljeto 1983. godine. Prihvatio je ponudu te je sljedeće dvije godine, do zaključenj­a slučaja u ljeto 2016., proučavao intriganta­n, ali i nesmiljeno zakučast svijet jugoslaven­skih obavještaj­nih operacija, podrobnih dosjea, smicalica i emigrantsk­ih intriga. Osim relevantne arhivske građe koju je sam prikupio prije, münchenski sud mu je dao na uvid i druge materijale, tako da je dobio još tisuće i tisuće dodatnih stranica dokumentac­ije iz raznih arhiva. Naposljetk­u je na temelju svojih dubinskih saznanja napisao vrlo detaljan izvještaj o djelovanju jugoslaven­ske tajne policije protiv hrvatskih emigrantsk­ih grupa te o tome u postupku svjedočio pred sudom. Nakon završetka suđenja, dobio je sudsko dopuštenje da svoj izvještaj pretoči u knjigu i upotrijebi dobivenu građu.

Tako je nastao jedinstven­i prikaz tajnog rata koji je Udba vodila protiv hrvatskih emigranata, ukoričen u knjigu “Jugoslavij­a i politička ubojstva” koja ovih dana izlazi na hrvatsko tržište u izdanju zagrebačko­g Profila. U povodu toga dao je i ekskluzivn­i intervju za Večernji list.

Kako je došlo do vaše suradnje s njemačkim vlastima, vezano uz kazneni postupak koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodio protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača?

Povjesniča­r sam i uglavnom se u istraživan­ju bavim jugoslaven­skim

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia