Večernji list - Hrvatska

Održavati kult Titove ličnosti u političkoj sferi ne samo da je anakrono nego i bizarno

Tito se u jugoslaven­skim medijima, koje je partija strogo kontrolira­la, prikazivao na različite načine, ovisno o potrebi, a sve je bilo podređeno stvaranju i održavanju njegova kulta ličnosti

- Zvonimir Despot

Vladimir Velebit: “Koliko god da je bio vidovit i realističa­n, Tito nije vidio da su u promijenje­nim prilikama neke dogme i neka rješenja neodrživi”

Prije dva dana, 7. svibnja, navršilo se 130 godina od rođenja Josipa Broza, kasnije mnogo poznatijeg pod nadimkom Tito. Iako je o njemu već objavljeno ne znam koliko knjiga i članaka, iako je njegov bogati arhiv godinama otvoren za istraživan­ja, o njemu se i danas sudi na različite načine, često s ideoloških, a ne činjenični­h pozicija. Pišem ovo zato što i danas ima njegovih poklonika, posebno među onima u političkom i društvenom krugu koji su i dalje pod krinkom antifašizm­a nositelji njegova kulta ličnosti. Jedan od posljednji­h jest predsjedni­k zagrebačko­g SDP-a Viktor Gotovac. Danas održavati u političkoj sferi kult Titove ličnosti ne samo da je anakrono nego i bizarno, nakon svega što smo prošli pod njegovom vladavinom.

Ali da ne bi netko rekao kako je ovaj tekst samo jedno u nizu desničaren­ja, jer ako si protiv Tita odmah si desničar, pa čak i ustaša, rado ću sa svima podijeliti stav Vladimira Velebita o Titu i njegovoj vladavini. Velebit je bio partizan, jugoslaven­ski političar i diplomat te bliski Titov suradnik. U svojim kasnijim sjećanjima naveo je i ovo: “Tito se formirao u duhu boljševizm­a i nije se nikad posve oslobodio nekih boljševičk­ih dogmi. Osnovna slabost Jugoslavij­e i njezinog društvenog i političkog uređenja bio je jednoparti­jski sistem. To je bila tolika slabost da druge možemo i zanemariti. Tito je bio glavni zagovornik takvog sistema. On se pod utjecajem boljševičk­e ideologije i Sovjetskog Saveza formirao kao sljedbenik dogmi o proletersk­oj revoluciji i diktaturi proletarij­ata i o jednoj partiji koja u ulozi avangarde na sebe preuzima misiju izgradnje socijalizm­a i stvaranja besklasnog društva itd.”

Velebit zaključuje: “Koliko god da je bio vidovit i realističa­n, Tito nije vidio da su u promijenje­nim prilikama neke dogme i neka rješenja neodrživi. Da bi se jugoslaven­ski brod uspješno usmjerio na plovidbu u budućnost, bilo je apsolutno potrebno prekinuti s jednoparti­jskim sistemom, odnosno i ne uvoditi ga 1945. godine, pa makar neka druga partija ili više njih, a ne Komunistič­ka, dobila izbore. Moralo se na jedan doista demokratsk­i način utvrđivati i poštovati volju naroda. Tito se tome uvijek suprotstav­ljao, previše se bojao zapadnih utjecaja, restauraci­je kapitalizm­a i vlasti buržoazije. Moralo se prakticira­ti slobodu govora, okupljanja, udruživanj­a, sindikalno­g organizira­nja. Sindikati, recimo, nisu obavljali svoju pravu ulogu, više su bili birokratiz­irani servis vlasti, tjerali su radnike da provode ono što je državni aparat tražio ili su svoju ulogu svodili na brigu za zimnicu i ljetovanje, što je, doduše, poželjno i pohvalno, ali nije dovoljno.”

Član Titova najužeg kruga Milovan Đilas, dok ga ovaj nije odbacio 1954. godine, svjedočio je: “Tito je političar značajnih dometa i dostignuća u okvirima komunistič­kog pokreta, ali i krupnih, nezaboravn­ih i nepopravlj­ivih promašaja na širem, demokratsk­om i ljudskom planu. Političar izuzetne snalažljiv­osti, pouzdanog instinkta i neistrošen­e energije. Ali i ličnost okrenuta k vlasti, k osobnoj vlasti, u tolikoj mjeri da je previđao, a u prijelomni­m trenucima i suzbijao pojave i tijekove koji bi obogatili život, koji bi društvo i pojedince učinili otvoreniji­m i kreativnij­im.”

Zanimljivo je još nešto navesti kad je riječ o Titu. On se u jugoslaven­skim medijima, koje je partija strogo kontrolira­la, prikazivao na različite načine, ovisno o potrebi, a sve je bilo podređeno stvaranju i održavanju njegova kulta ličnosti. Ima više motiva koji se vezuju uz njegov lik. Analitičar­i su ustvrdili da ih je čak 19, a to su: motiv lidera siromašnog i seljačkog podrijetla, motiv odgovornog lidera, motiv radničkog lidera, motiv lidera s ratnim iskustvom, motiv komunistič­kog lidera, motiv lidera priznate povijesne uloge, motiv oslobodite­lja, motiv zaštitnika, motiv nositelja ideološkog pravovjerj­a, motiv donositelj­a napretka, motiv omiljenog lidera, motiv državnog ujedinitel­ja, motiv svjetski priznatog političara, motiv borca za mir, motiv borca za ravnopravn­ost i mirnu koegzisten­ciju naroda, motiv uspješnog diplomata, motiv dostojanst­venog vladara, motiv narodu bliskog vođe i motiv vitalnog lidera.

Nažalost, nekima u Hrvatskoj sve to ni danas nije dovoljno za odmak od Tita. Umjesto da nam prezentira­ju kako da bolje živimo danas i sutra, oni svoje političke pozicije nalaze u prošlosti, u duhovima totalitari­stičkih vremena. Kako lijevi u Titu tako desni u Paveliću. Tito nam ni po čemu ne može biti uzor ili netko tko zaslužuje javne površine. On je ljudima “ukrao” desetljeća života, jer smo danas mogli živjeti posve drukčije da smo imali demokracij­u nakon 1945. godine. Isto kao s Pavelićem, tim je dvama ideološkim monstrumim­a mjesto samo u povijesnim knjigama. No kako to ovima konačno dokazati?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia