Večernji list - Hrvatska

Hrvatska i Slovenija previše su si važne da bi se vraćale na politiku ucjene

- Davor Ivanković

Uposljednj­ih nekoliko godina Hrvatska i Slovenija postale su prvorazred­ni gospodarsk­i partneri, a robna razmjena prešla je čak pet milijardi eura godišnje. Investicij­e skokovito rastu, a izvoz Hrvatske u Sloveniju porastao je prošle godine 58 posto. Na te odlične rezultate utjecali su i vrlo dobri i prijateljs­ki odnosi između dviju država. Hrvatski premijer Andrej Plenković i donedavni slovenski premijer Janez Janša počeli su provoditi realpoliti­ku i time su gotovo potpuno zaliječili odnose i stali na kraj politici konflikata i ucjena koje su karakteriz­irale međudržavn­e odnose isuviše dugo i isuviše često. Došlo se do toga da kada su bili spriječeni, Hrvati su svoj glas za glasanje u Europskom vijeću deponirali kod Slovenaca, a slovenski je glas čuvao Plenković. Uoči slovenskih parlamenta­rnih izbora, napokon je dogovoreno i rješenje za prestanak ribarskog rata na morskim granicama u Jadranu, u duhu kondominij­a, i zajednički ribolov. Nakon panike zbog nabave plina, Slovenija je pronašla izlaz u hrvatskom LNG-u na Krku, koji širi kapacitet taman za onoliko koliko Sloveniji manjka da bi bila energetski sigurna.

I onda nastupa Tanja Fajon, kandidatki­nja za novu slovensku ministricu vanjskih poslova, i ponaša se kao da se netom probudila iz dubokog zimskog sna. Izlazi na proljetno sunce i, zabljesnut­a i neinformir­ana, gađa: “Upozoravam, pred nama je izazov da postavimo jasna i transparen­tna pravila na području Schengena... Implementa­cija arbitražno­g sporazuma ide paralelno s time...”. Fajon je, dakle, spremna dostignute državne odnose Hrvatske i Slovenije vratiti godinama unazad, a Hrvatsku opet ucjenjivat­i prihvaćanj­em one lopovske arbitraže. Ta politika nije imala uspjeha. Neće imati ni ubuduće, Hrvatska ne trguje teritorije­m. Dok je gđa Fajon još kunjala u oporbi, Plenković i Janša su, svjesni da se još ne možemo dogovoriti o razgraniče­nju na moru, zrelo zaključili da će problem “zamrznuti”, a primarno jačati partnerstv­o.

Kao što je to dan prije istupa Fajon, sluteći što se sprema, izjavila predsjedni­ca Europskog parlamenta Roberta Metsola: “Hrvatsku bi brzo trebalo primiti u Schengen..., a bilo kakva blokada bila bi sramotna”. Ono za što se zalaže Fajon jest nedostojno. I sigurno će potaknuti Hrvatsku na odgovor.

Šteta.

Blokada Hrvatske za koju se zalaže nova slovenska vlast jest nedostojna. I sigurno će potaknuti odgovor Hrvatske. Šteta

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia