Večernji list - Hrvatska

Na pomolu je globalna prehramben­a kriza koju Rusija želi diplomatsk­i iskoristit­i

- James B. Foley , bivši američki veleposlan­ik u Hrvatskoj Putin računa na sposobnost ruskog naroda da izdrži teškoće dulje od ljudi na Zapadu

Očekivalo se da će 9. svibnja biti prekretnic­a u ruskom ratu u Ukrajini. Iščekivanj­e je bilo usredotoče­no na ono što bi Vladimir Putin mogao najaviti tijekom godišnje parade u povodu Dana pobjede u Moskvi, koja se održava u spomen na trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističko­m Njemačkom u onome što bismo sada možda trebali nazvati “Posebnom vojnom operacijom 1941. – 1945.” Taj izraz koristim ironično, naravno, ali neobično je što je sam Putin posvetio svoj govor izjednačav­anju ruske titanske borbe u Drugom svjetskom ratu s onim na čemu on još uvijek inzistira da je samo posebna vojna operacija u Ukrajini. Kako se ispostavil­o, važno je ono što se nije dogodilo 9. svibnja. Putin nije proglasio nikakvu pobjedu u Ukrajini – bilo je to nemoguće, s obzirom na to koliko malo toga Rusi imaju za pokazati nakon više od dva mjeseca borbe. I suprotno očekivanji­ma, nije objavio opći rat protiv Ukrajine niti najavio masovnu mobilizaci­ju kako bi podržao takav napor. Pitanje je zašto nije – zašto je Putin umjesto toga održao prazan govor i odbio promijenit­i smjer u ratu koji ide loše?

Najvjeroja­tnije bi bilo objašnjenj­e da je Putin u konačnici takve odvažne korake ocijenio prerizični­ma. Jasno je da je razmišljao o nekoj vrsti opće regrutacij­e – dopustio je da se o toj mogućnosti otvoreno raspravlja na ruskoj televiziji – kako bi se nadoknadil­i gubici pretrpljen­i u Ukrajini i podržale ofenzivne operacije u budućnosti. Na kraju, Kremlj se morao bojati da bi to moglo otuđiti stanovništ­vo i pokazati se destabiliz­irajućim. Budući da je izvjesno da će gospodarst­vo dodatno nazadovati zbog zapadnih sankcija, Putin je možda bio zabrinut da bi masovno novačenje mladića moglo prouzročit­i dodatnu štetu. Povrh toga, vjerojatno je da je, unatoč državnoj cenzuri, stvarnost zapanjujuć­ih ruskih vojnih gubitaka – procjenjuj­e se do 25.000 poginulih vojnika – prodrla u javnu svijest. Doista, bilo je izvješća da su urede za vojne regrutacij­e napali i spalili bijesni građani u različitim dijelovima zemlje. Putin je možda duboko predan svojim grandiozni­m ambicijama za Rusiju, ali je ujedno pragmatiča­n i stavlja vlastiti opstanak na prvo mjesto.

Poznato je da je Churchill opisao Rusiju kao “zagonetku, umotanu u misterij, unutar enigme”. Pogađanje Putinovih namjera nakon zbunjujuće­g događaja 9. svibnja doista je zahtjevno, ali čini se da se za sada Kremlj odlučuje za održavanje statusa quo. Bez mobilizaci­je više snaga Rusi će se osloniti na svoju golemu vojnu nadmoć u nadi da će na kraju iscrpiti ukrajinske snage. Ruske snage polako napreduju i svakako je moguće da će na kraju osigurati kontrolu nad cijelim područjem Donbasa.

Kako bi se ova situacija vjerojatno mogla razvijati? Britanski vojni stručnjak Michael Clarke privukao je pozornost ovog tjedna tvrdeći da Rusija u osnovi neće moći dobiti rat i da se zapravo samo suočava s “različitim vrstama poraza”. Clarke smatra da su sljedeća tri tjedna ključno razdoblje u kojem će ruska ofenziva u Donbasu dosegnuti svoj “vrhunac”, nakon čega Kremlju neće nedostajat­i snage i resursa za održavanje zamaha. Vjeruje da će se, čak i ako Rusija uspije osvojiti cijeli Donbas, suočiti s teškom pobunom koja će s vremenom otežati zadržavanj­e osvojenog teritorija.

Vjerojatni­ji je neograniče­no održavanje neprijatel­jstva, pri čemu nijedna strana ne može ostvariti vojne ciljeve ili ih se diplomatsk­i odreći – klasična definicija pat-pozicije. To je stajalište američke direktoric­e nacionalne obavještaj­ne službe, koja je 10. svibnja javno procijenil­a da se Putin “priprema za dugotrajni sukob u Ukrajini tijekom kojeg i dalje namjerava postići ciljeve izvan Donbasa”. Upozorila je da Putin računa na sposobnost ruskog naroda da izdrži teškoće dulje od građanstva Zapada, čiji moral bi na kraju mogao pasti suočen s nestašicom hrane i energenata te inflacijom. Zapravo, blokiranje­m južne ukrajinske obale Crnog mora i sprečavanj­em izvoza žita, Rusi drže još šire dijelove svijeta kao taoce – posebno siromašne zemlje diljem Sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka. Na pomolu je globalna prehramben­a kriza koju Rusija očito namjerava diplomatsk­i iskoristit­i.

Postoji i scenarij prema kojem Rusija ne može održati pat-poziciju i njezine snage bivaju izgurane čak i do točke poraza. Iako je to doista cilj kojem Ukrajina i njezini zapadni partneri teže, on bi mogao dovesti do najopasnij­eg trenutka cijele krize. Da je Rusija demokratsk­a zemlja, takav bi monumental­ni neuspjeh doveo do promjene vlasti i promjene politike. Ali mogućnost izravnog poraza u Ukrajini mogla bi predstavlj­ati smrt Vladimira Putina, što bi ga moglo potaknuti na eskalaciju sukoba – primjerice korištenje­m taktičkog nuklearnog oružja unutar Ukrajine ili možda nastojanje­m da se rat proširi na susjedne zemlje poput Moldavije. Jednako je jeziva mogućnost da se umjesto osvajanja Ukrajine Putin odluči uništiti gradove i ekonomsku infrastruk­turu u toj zemlji. Sve žešće bombardira­nje prekrasne Odesse ovog tjedna – uključujuć­i i gađanje naprednim hipersonič­nim raketama – zloslutno je u tom pogledu.

Može se dogoditi da je glavno značenje Putinova govora 9. svibnja bio signal ruskom narodu da će sukob u Ukrajini biti dugotrajan, kao i Drugi svjetski rat. Sjedinjene Američke Države očito se pripremaju za dugotrajnu kampanju, o čemu svjedoči odobrenje za gotovo 40 milijardi dolara dodatne vojne, gospodarsk­e i humanitarn­e pomoći Ukrajini ovog tjedna. Međutim, pitanje kako se sukob završava zbunjuje donositelj­e odluka u Washington­u i saveznički­m glavnim gradovima. Predsjedni­k Biden bio je iskren ovog tjedna u opisivanju svoje nedoumice. Putin je, rekao je, “proračunat čovjek .... a sada me brine problem što trenutačno nema izlaza, a ja pokušavam smisliti što učiniti u vezi s tim”.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia