Večernji list - Hrvatska

Milanović i Erdogan u utrci: tko prvi, njegova blokada

- Tomislav Krasnec

Zoran Milanović od jučer više nije sâm. Nije više Pale sâm u NATO-u, jedini koji prijeti blokadom ulaska Finske i Švedske u vojni savez, vežući to s pitanjem reforme izbornog zakonodavs­tva u korist Hrvata u Bosni i Hercegovin­i. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer da ne gleda blagonaklo­no na ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO jer je, kaže, Švedska postala baza za PKK i druge teroristič­ke skupine. PKK je Kurdistans­ka radnička partija, a Erdogan je u svojoj izjavi uspio još povezati Švedsku i Finsku s Grčkom, čije je primanje u NATO, kaže, također bila pogreška.

Ne zna se tko je tu koga možda inspirirao, Milanović Erdogana ili Erdogan Milanovića; ili ipak nitko nikoga (premda je turski predsjedni­k bio prvi koji je telefonski nazvao Milanovića da mu čestita nakon pobjede na izborima za hrvatskog predsjedni­ka, što signalizir­a bliskost). Ali ovo su već dvije prijetnje blokadom ulaska Finske i Švedske u NATO, koji se do jučer činio kao da teče po ultra-ubrzanoj proceduri. Razlika između te dvije prijetnje je u tome što je turski predsjedni­k taj koji zaista odlučuje uime svoje države, dok hrvatski predsjedni­k nije jer odlučuju Hrvatski sabor i Vlada, a tek u ograničeni­m okvirima i Pantovčak.

Razlika između Erdoganove izjave i Milanoviće­vih opetovanih je u tome što Erdogan još ne izgovara riječi poput blokada, veto i izdajnici. Ali time njegova izjava nije ništa manje zabrinjava­juća.

Moguće je da tom izjavom “samo” traži da ga se tetoši. Da ga nazove američki predsjedni­k Joe Biden i ponudi neka rješenja o problemima koji muče Erdogana i opterećuju tursko-američke odnose. Jedan od tih problema je izbacivanj­e Turske iz američkog programa F-35 nakon Erdoganove kupnje ruskog sustava S-400, što se događalo prije nekoliko godina, i aktualni pokušaji Bidenove administra­cije da Turke ipak vrati u program F-35. Moguće je, dakle, da je jučerašnja Erdoganova izjava prolazna i relativno lako rješiva stvar. Ali moguće je i da je Erdogan dobio inspiracij­u za dugotrajni­je bacanje klipova pod noge ostalim NATO saveznicim­a, Šveđanima i Fincima.

Mogući Erdoganov veto ozbiljniji je od Milanoviće­vih prijetnji jer sve dok hrvatska Vlada i Sabor pružaju potporu ulasku Finske i Švedske u NATO, poruke s Pantovčaka ne bi ugrozile potpisivan­je protokola o primanju u članstvo tih dviju država, koje je bilo očekivano već do kraja ovog mjeseca. Erdoganova tvrdoglavo­st, s druge strane, itekako može ugroziti brzinu sklapanja tog protokola jer je pisanje stava koji će turski veleposlan­ik izreći na sastanku Sjevernoat­lanskog vijeća u potpunosti u Erdoganovi­m rukama.

Dosad nismo vidjeli nikakve naznake da Amerikanci ili neki drugi saveznici rade na smišljanju ustupka predsjedni­ku Milanoviću kako bi uklonili njegovu prijetnju. Nitko u NATO-u nije reagirao na njegove ucjene. Sada, kad u veći fokus ulazi moguća Erdoganova ucjena, i kada će se mnogi vjerojatno više baviti time, Milanoviće­va prijetnja do ispunjenja hrvatskih uvjeta oko BiH mogla bi još više ostati u sjeni, u međunarodn­om slijepom crijevu. Hrvatski i turski predsjedni­k sada su u nadmetanju: tko prvi, njegova blokada Finske i Švedske. •

Erdogan još ne izgovara blokada, veto, izdajnici, ali time njegova izjava nije ništa manje zabrinjava­juća

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia