Večernji list - Hrvatska

Slaven Kordić: „U idućih 5 godina planiramo izgraditi 100 Muzeja iluzija po cijelom svijetu“

-

Od Kuala Lumpura, Šangaja pa sve do dalekog zapada, Chicaga i New Yorka - trenutačno se u svijetu nalazi 36 Muzeja iluzija. Kako se Muzej iluzija razgranao po kontinenti­ma i postao uspješna globalna priča saznao je Ivan Šarić, voditelj najzabavni­jeg financijsk­og serijala Večernjeg lista. U drugoj epizodi Raiffeisen Future Boosta: Inovativni­h priča Ivan Šarić ugostio je Slavena Kordića, izvršnog partnera društva Invera Equity Partners koje upravlja private equity fondovima. IEP je investicij­ski fond koji ulaže u malo i srednje poduzetniš­tvo u regiji. Muzej iluzija im je prva investicij­a. Naime, ona se, kako se kasnije saznalo u emisiji, pokazala velikom globalnom uspješnico­m. Tome je prethodio dobar uvid i analiza osnivača da će koncept muzeja rasti i raditi još bolje, objasnio je Slaven Kordić Ivanu Šariću. Voditelja je zanimalo i kako se takve odluke o kupovini uopće odnose, na što mu je Kordić detaljno u emisiji pojasnio procese. Ništa bez detaljne analize globalnog tržišta i uvida u slične svjetske kompanije koji ulažu i imaju slične strategije, kazao je gost.

Globalan koncept, a lokalna ideja

- Nismo mi izmislili zaradu od kulture. Puno veći i pametniji dečki počeli su to raditi prije nas. Mi smo prepoznali u Muzeju iluzija da je to hrvatski proizvod koji je globalno konkurenta­n – nadodao je Kordić. To je ta komponenta koja je bila wow-faktor, kazao je gost. IEP je ostvario „tek“36 posto svog plana, a to je 36 od ukupno 100 muzeja diljem svijeta, koliko je društvu cilj u narednih pet godina. - Za sada smo najprisutn­iji u Europi i želimo više penetrirat­i u američko tržište. Prepoznali smo da američko tržište ima jako velik i raspoloživ dohodak u usporedbi s europskim tržištem.

Drugim riječima, ljudi mogu i navikli su više trošiti na zabavu, odnosno kulturu – kazao je ovaj investitor koji je potvrdio da su se Amerikanci navikli plaćati zabavu. No, iako im je fokus to tržište, nisu zapostavil­i ono europsko, a gledaju i na Dalekom istoku lokacije poput Tokija pa sve do Australije. Ne propustite pogledati novu epizodu Raiffeisen Future Boost serijala na Večernji TV-u, Youtube kanalu Večernjeg lista i Facebook stranici Večernjeg lista. Ako ste propustili prijašnje epizode, također ih možete pronaći na tim kanalima.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia