Večernji list - Hrvatska

Topolino iz Križa baš je na petak 13. proslavio 72. rođendan

-

Pa tko još slavi petak 13.? Ima ih! I to kakvo slavlje tu u okolici Zagreba, u Maloj Hrastilnic­i. Fiat 500C Topolino upravo je jučer proslavio rođendan, 72. godinu otkako su ga talijanski mehaničari sastavili u Torinu davne 1950. godine.

– Idemo na slavljenič­ku vožnju iako je petak 13. – govorio je Miljenko Paunović (73), ponosni vlasnik sivog malog miša, mišića, Topolina.

– Njegov rođendan draži mi je nego moj – smije se ponosni Paunović, čovjek koji je više od četvrt stoljeća radio u Tehničkom muzeju u Zagrebu i vlasnik iskaznice s brojem 001 Oldtimer kluba Zagreb. Pali Fiat 500C iz prve, na okret ključa. Kožno remenje koje drži kofere na prtljažnik­u miriše po novom, u originalno­j je sivoj boji, a sjedala su kožna, tirkizna.

– Malo je takvih u zemlji. Kod mene i supruge Mace tu je u Križu punih 45 godina, a tijekom sveg tog vremena prešli smo njime svega 7333 kilometra. Čuvamo ga, mazimo i pazimo. Topolino model C ima 569 cm i 16,5 konjskih snaga. Može li na autocestu?

– Ne, pa kad kamion prođe, sve se zatrese. Nije on za velike vožnje, tek malo tu oko kuće ili na kakav reli. Evo, sad će na vožnju, za nešto više od dva tjedna, kad organizira­mo 36. Oldtimer rally, od Zagreba preko Oroslavlja do Varaždina i natrag do Zagreba. Vozit ćemo se 4. lipnja po zagrebački­m ulicama – kaže jedan od osnivača Oldtimer kluba Zagreb. Do kada će ostati kod vas?

– Vidite, meni su 73 godine, tek sam nešto malo stariji, svega godinu dana, od sivog mališana. Godine se meni više vide nego njemu. I kad bih našao nekoga tko će ga voljeti kao ja, tko će se o njemu brinuti, čuvati ga, možda bismo se mogli dogovoriti... No teško bi se bilo rastati. Pa mi smo obitelj! – poentira Paunović. Cijelu priču možete pročitati u AutoStyleu, koji ove srijede darujemo uz Večernji list. (Srđan Hebar).

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia