Večernji list - Hrvatska

Piše Suzana Lepan Štefančić

-

Lubenice koje uzgaja Josip Špoljarec iz baranjskog Grabovca prošloga su ljeta postale najpoznati­je lubenice u Hrvatskoj. I to zato što ih je on prodavao – na povjerenje. Postavio je ispred svoje kuće samoposluž­ni štand, a kupci su novac ubacivali u poštanski sandučić. Njegovu gestu prenijeli su gotovo svi domaći mediji.

Grabovac je mjesto u Općini Čeminac, a u njemu živi i kontroverz­ni općinski načelnik Zlatko Pinjuh, koji je nedavno završio u istražnom zatvoru zbog, sumnjiči se, malverzaci­ja s općinskim novcem. Dok su kupovali lubenice, i kupci iz udaljeniji­h mjesta znali su se našaliti sa Špoljarcem “dolazi li Pinjuh po lubenice”.

– Svi smo se rugali, a na kraju sam ja “fasovao”! – započet će OPG-ovac Josip Špoljarec, koji je znao na društvenim mrežama iskazivati nezadovolj­stvo načelnikom.

– Umjesto na 100 kuna, stiglo mi je lani u studenome rješenje na 1200 kuna mjesečno za komunalije, i još 1000 kuna za supruginu imovinu, dakle ukupno 2200 kuna. Više je to od 26.000 kuna godišnje, što nema nigdje! Načelnik Pinjuh mi je cijelo dvorište, ljetnu kuhinju, dječje igralište, pa i voćnjak zaračunao kao poslovni prostor, napisao je da se bavim trgovinom i da mi je to skladište, a sve zbog prodaje lubenica na malom štandu ispred kuće. I još je uračunao dvije godine retroaktiv­no i kao da cijele godine prodajem, iako mi je lani štand bio postavljen tek mjesec i pol. Poslao mi je, tako, ovrhu od 50.000 kuna – kaže naš sugovornik. Rok za plaćanje bio je dva tjedna, no Fina mu je, dodaje, “sjela na račun” već za pet dana. Kada ih je pitao kako je to moguće, odgovorili su: “Ne znamo...”

– Iz privatnih razloga mi je to sve napravio jer sam na društvenim mrežama pisao da je ogrezao u kriminal. Čak mi je ispod tih komentara javno prijetio da ću nastradati zbog toga što pišem – kaže nam.

– I onda je smislio da su određene njive zapravo građevinsk­o zemljište pa nam je stiglo da platimo 6000 kuna za tri godine unatrag za njivu na kojoj sadimo lubenice jer je to, kao neizgrađen­o građevinsk­o zemljište, iako je to oranica valjda 3000 godina. Slično su prošli i drugi mještani. Očekivao sam da će me nagaziti, ali što je previše, previše je! I dalje smo obvezni plaćati 2200 kuna komunalija, ali ne činimo to, nego nas ovršuju. Ako platim dobrovoljn­o, znači da pristajem na to što radi – ističe.

– Neću ja raditi 24 sata dnevno da bih njegovim sinovima plaćao stanove! Posudio sam 20.000 kuna kako bih uopće mogao krenuti s poljoprivr­ednim radovima ove godine. I što ću zaraditi? Ništa! Ali neću pokleknuti, nema teorije! Sadimo dvostruko više nego lani – poručuje Špoljarec.

– Proračun Općine Čeminac je oko 21 milijun kuna, od čega je više od 6 milijuna kuna samo iz komunalnih

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia