Večernji list - Hrvatska

Plenković: S Tuđmanom smo doživjeli nacionalnu renesansu

- pišu Ivica Beti i Branimir Bradarić

– Danas se s dostojanst­vom prisjećamo dr. Franje Tuđmana, čija je uloga u osmišljava­nju i provedbi veličanstv­enog cilja ostvarivan­ja samostalne hrvatske države bila ključna, nezaobilaz­na i jedinstven­a i događa se praktički jednom u životu naroda – istaknuo je predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković, koji je jučer u Zagrebu otvorio znanstveno-stručni skup “Uvijek i sve za Hrvatsku”, organizira­n u sklopu obilježava­nja 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana.

Plebiscita­rna potpora

Doprinos stvaranju demokratsk­ih institucij­a, obrani teritorija od velikosrps­ke agresije Miloševiće­va režima, ulasku Hrvatske u zajednicu europskih i svjetskih naroda ostat će, dodao je Plenković, trajna postignuća zahvaljuju­ći kojima ga se prisjećamo kao najvažnije­g hrvatskog političara i državnika.

– Tuđman je bio i jedan od najistaknu­tijih političkih mislioca koje je hrvatski narod dao u drugoj polovici 20. stoljeća – istaknuo je Plenković, koji smatra da je važno mladima u sklopu obrazovnog sustava govoriti o temeljima suvremene Hrvatske.

– Franjo Tuđman postavio je te temelje uz plebiscita­rnu potporu, jedinstvo hrvatskoga naroda i s njim smo proživjeli nacionalnu renesansu – naglasio je i zaključio da poruka “Uvijek i sve za Hrvatsku” treba biti vodilja svima onima koji danas imaju povjerenje i odgovornos­t “da rade za dobrobit hrvatskog naroda u domovini i za Hrvate kao ravnoprava­n konstituti­vni narod u BiH, za hrvatsku manjinu u susjednim zemljama, ali i za njegovu ideju o trajnoj povezanost­i domovinske i iseljene Hrvatske”.

Povjesniča­r Ivica Miškulin dio izlaganja posvetio je Tuđmanovim mirovnim inicijativ­ama o kojima se, misli, premalo govori. Tuđman nije htio rat kojem je pribjegao tek kad je na nj bio prisiljen.

– Kruna Tuđmanova mirotvorst­va je mirna reintegrac­ija istočne Hrvatske, za koju je zaslužio Nobelovu nagradu za mir – rekao je Miškulin. Obilježava­nje 100. godišnjice Tuđmanova rođenja organizira­no je i u njegovu rodnom Velikom Trgovišću te u Vukovaru. Plenković je u Veliko Trgovišće doputovao u pratnji nekoliko ministara. Tuđman bi, sa strateškog gledišta, bio zadovoljan današnjom Hrvatskom, smatra Mate Granić. U Vukovaru su obilježava­nje organizira­li Inicijalni krug Tuđmanovih 100 i Domovinski pokret, s predavanji­ma. Govorili su Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić, Josip Pečarić...

– Okupili smo se kao štovatelji Franje Tuđmana ovdje u Vukovaru nakon što nam je to gotovo zabranjeno u Zagrebu – rečeno je.

Predsjedni­k DP-a Ivan Penava kazao je da bi, da se njih pitalo, u svakom selu i gradu imali proslave, u vrtićima, školama i drugim ustanovama govorilo bi se o Tuđmanu i stvaranju Hrvatske, središnja proslava bila bi u Zagrebu, u kojem bi letjeli avioni u čast Tuđmanu, a ne Macronu, a na Trgu bana Jelačića izvodile bi se domoljubne pjesme.

– Te naše ideje ostaju samo lijep san za koji ćemo se znati izboriti – rekao je Penava.

Rezigniran­i Stjepan Tuđman

Iako je bio najavljen dolazak sina prvog predsjedni­ka, on nije doputovao u Vukovar. Penava je rekao da je Stjepan Tuđman poslao poruku rezigniran situacijom jer se nadao da će biti organizira­na svehrvatsk­a proslava, a suočio se s bojkotom i opstrukcij­ama na svim razinama, što pokazuje odnos prema F. Tuđmanu.

– Otišao je s obitelji na Mirogoj i u Veliko Trgovišće, a u kapelici na Tuškancu uplatili su misu zadušnicu. Njegova kći je u Vukovaru – rekao je gradonačel­nik Vukovara. Predsjedni­k vukovarsko­g HDZ-a Nikola Mažar obilježava­nje obljetnice u organizaci­ji DP-a vidi kao prikupljan­je jeftinih političkih poena i pokušaj daljnjih podjela u društvu. •

Iako je bio najavljen dolazak sina prvog predsjedni­ka, Stjepan Tuđman nije doputovao u Vukovar, poslao je Penavi poruku isprike

 ?? ?? Premijer i predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković s izaslanstv­om Vlade i stranke vijence je položio ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i na grobnicu na Mirogoju
Premijer i predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković s izaslanstv­om Vlade i stranke vijence je položio ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i na grobnicu na Mirogoju
 ?? ?? Obitelj pokojnog predsjedni­ka Tuđmana odala je počast na Mirogoju (gore); polaganje vijenaca uz bistu dr. Tuđmana u Vukovaru (dolje)
Obitelj pokojnog predsjedni­ka Tuđmana odala je počast na Mirogoju (gore); polaganje vijenaca uz bistu dr. Tuđmana u Vukovaru (dolje)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia