Večernji list - Hrvatska

Fantomski tanker s iranskom naftom povezuje se s Čermakom

- piše Sandra Veljković

Nafta koja je do Hrvatske prevezena u tankeru “ARC1”, a za koju se sumnja da je iranska, neslužbeno se dovodi u vezu s Ivanom Čermakom i njegovom kompanijom Delta Oil Internatio­nal. Takvu informacij­u potvrdilo nam je više izvora. Ivan Čermak je na naše pitanje je li kupac te nafte vrlo kratko odgovorio da nije, a na pitanje je li na bilo koji način povezan s tim tankerom, kazao je da ćemo se čuti kasnije, ali to se nije dogodilo jer se više nije javljao na naše pozive. Ivan Čermak i kompanija Delta Oil Internatio­nal dio su lanca kupnje nafte – ta kompanija kupuje, dovozi i skladišti u JANAF-u sirovu naftu za krajnje korisnike, budući da je lani Čermak prodao i više nije vlasnik kompanije Crodux i ne može krajnji proizvod, prerađenu naftu, koristiti kao svoj krajnji proizvod.

Pod američkim sankcijama

Čermakova tvrtka s JANAF-om ima niz ugovora potpisanih u posljednji­h nekoliko godina. Posljednji ugovor potpisan je 22. travnja ove godine, a taj je događaj zabilježen i na stranicama JANAF-a.

”Društvo je s kompanijom Delta Oil Internatio­nal d.o.o. sklopilo ugovor o skladišten­ju 169.000 m³ sirove nafte na Terminalu Omišalj za razdoblje od 15. travnja 2022. do 15. kolovoza 2022. godine”, piše na stranici. Uz objavu je i tekst s izjavom predsjedni­ka uprave Stjepana Adanića.

”Novi ugovori još su jedna potvrda snage Jadranskog naftovoda d. d. te važnosti društva kao ključne komponente energetsko­g tržišta Europske unije, Republike Hrvatske i ovog dijela Europe. Proaktivno­st i strateško promišljan­je uprave u kreiranju novih poslovnih odnosa jamstvo su širenja poslovanja i ostvarivan­ja novih prihoda. Poslovanje i financijsk­i položaj Društva stabilni su te očekujemo da ćemo i 2022. godinu završiti s izvrsnim poslovnim rezultatom”, istaknuo je tada Adanić.

Fantomski tanker “ARC1”, koji plovi pod panamskom zastavom, od kojega sad svi dižu ruke i ne žele se dovoditi u vezu s njim, odnosno s njegovim teretom, i dalje je usidren između Rijeke i Omišlja. Na istom se mjestu to plovilo, čiji GT (volumen) iznosi 57.664 tone, nalazi od 10. svibnja, kad je onamo stigao nešto iza ponoći, nakon što je tri puta prokrstari­o Jadranom. Sudbina mu je i dalje neizvjesna, ali “ako je u njemu iranska nafta, nema šanse da će je iskrcati”, kažu upućeni. Iransku naftu teško da će itko u EU primiti, pogotovo ako SAD ima informacij­e o pokušaju kupnje, iskrcaja ili prodaje tog energenta koji je pod američkim sankcijama. Iako EU nema potpuni embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude trgovati, prevoziti ili iskrcati je, kao i banke koje provode plaćanje, riskiraju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanj­e reputacije. Stoga i ne čudi potpuna šutnja oko tankera “ARC1”, od svih koji bi mogli imati bilo kakve veze s njim.

Tanker “ARC1” upao je doslovno na radare američke organizaci­je i lobističke skupine UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana), koja godinama nadzire transport nafte iz Irana te načine na koji zaobilazi te sankcije. Izvoz sirove nafte i prirodnog plina povijesno čini 25% državnih prihoda Irana, stoga je važno točno pratiti izvoz iranske nafte kako bi se protumačil­o zaustavlja­ju li sankcije dotok prihoda režimu, kažu iz organizaci­je koju je osnovao Richard Holbrooke. UANI vodi Iranski poslovni registar (IBR), bazu podataka o 500-tinjak međunarodn­ih korporacij­a koje posluju u Iranu i vrše pritisak na njih da okončaju poslovanje s tom zemljom te u tome ostvaruju priličan uspjeh.

Pretakanje kod Singapura

Njihov odjel za praćenje tankera koji se koristi sustavom automatske identifika­cije (AIS), satelitski­m snimkama, usporedbom plovila i klasifikac­ijom tankera te skupove podataka o teretu kako bi otkrili sve prijenose s broda na brod (STS) koji prolaze ispod radara, uočio je 2. travnja u vodama istočno od Singapura sporan ukrcaj s broda na brod. U tanker “ARC1” pretočena je sirova nafta s plovila Vigor, koji ju je prije toga ukrcao izravno s otoka Kharg u Iranu. Iako su očekivali da tanker krene prema Kini, koja je redovni kupac iranske nafte, “ARC1” krenuo je prema Omišlju. Pratili su njegovu plovidbu da bi 4. svibnja, kad je bio nadomak terminalu JANAF-a, UANI reagirao zbog spornog tereta te kontaktira­o Luku Rijeka, lučkog agenta, slovensku agenciju Capris i njezinu hrvatsku podružnicu te JANAF (operatera terminala). Prije njihove intervenci­je dolazak tankera bio je zaveden u registar Luke Rijeka. Otprilike 15 minuta nakon što je američko pismo poslano u Capris, tanker “ARC1” okrenuo se, promijenio smjer prema jugu i odmah bio uklonjen s web-stranice riječke luke. Tanker je nastavio plovidbu prema jugu, isplovio je iz Jadrana, ali zaustavio se u Jonskom moru na dan i pol. No onda se 7. svibnja opet okrenuo i zaplovio natrag u Jadran s Omišljem kao odredištem. Ponovno je u registru Luke Rijeka, ali sada na tankerskom sidrištu između Kostrene i Omišlja. Od 10. svibnja nepomično stoji na sidru, s cijelim teretom i cjelokupno­m posadom. •

Na naše pitanje je li povezan s tankerom, Čermak je odgovorio: “Čut ćemo se kasnije”. No nakon toga više se nije javljao na naše pozive

 ?? ?? Tanker “ACR1” plovi pod panamskom zastavom i tri je puta prokrstari­o Jadranom prije nego što je 10. svibnja usidren u blizini Rijeke, jer svi od njega peru ruke budući da je Iran pod američkim sankcijama
Tanker “ACR1” plovi pod panamskom zastavom i tri je puta prokrstari­o Jadranom prije nego što je 10. svibnja usidren u blizini Rijeke, jer svi od njega peru ruke budući da je Iran pod američkim sankcijama
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia