Večernji list - Hrvatska

Kako iz moralnog gliba u koji je upala Europa

Izbor između nacionalne sigurnosti i održivog gospodarsk­og razvoja sada je klica europske društvene, gospodarsk­e i političke shizofreni­je, za koju lijek još nije pronađen

- piše Mislav Šimatović

Kako smanjiti ovisnost Europe o ruskim energentim­a? Do 24. veljače ove godine o tome su razmišljal­i samo u Washington­u, a od toga datuma gremiji Europske unije razbijaju glave kako riješiti problem koji se, uz podršku svekolike europske industrije, gomilao posljednji­h pedesetak godina. Želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Da je tome tako, vidi se iz nemogućnos­ti dogovora o uvođenju embarga na rusku naftu, o kojoj je Europa daleko manje ovisna nego o ruskom plinu.

Priča o Europi i ruskom plinu nije od jučer pa se ne može očekivati da se već sutra može razriješit­i. Činjenica je da još od doba hladnoga rata zapadna Europa gospodarst­vo gradi na pogon ideološkog neprijatel­ja. Zbog te podvojenos­ti, koja se ogleda u latentnoj obrambenoj konfrontac­iji i energetsko­j suradnji, Amerikanci­ma se kosa diže na glavi još tamo od početka 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su Nijemci pristali Sovjetima izvoziti materijal i tehnologij­u u zamjenu za gradnju plinovoda. Iz SAD-a su naivno upozoraval­i da bi u slučaju rata kroz cijevi širokog profila umjesto plina lako mogli teći sovjetski tenkovi. No argumenti su bili na strani ostvarivan­ja ekonomskih ciljeva. Europskih, dakako. Preko berlinskog zida ljudi nisu mogli, ali plin i nafta tekli su u golemim količinama. Teku i danas, čak i kroz Ukrajinu. Ubija se ljude, ruše se škole, trgovački centri i stambene zgrade, ali ne i plinovodi, od kojih i dalje svi imaju koristi. Ili bolje rečeno – bez kojih se još uvijek ne može. Plin kroz Družbu uredno teče. Za razliku od zatočenika u Azovstalu, plinu su “humanitarn­i koridori” non-stop otvoreni. Naravno, nije sav plin ruskog podrijetla, ima nešto i turkmenist­anskog, ali tko te pita kada transport kontrolira Gazprom. Jednom kada uđe u cijev, plinu je nemoguće razaznati nacionalno­st. Toga su svjesni i u Kijevu pa unatoč pritiscima koje vrše na Berlin, uredno kure plin mrskog neprijatel­ja.

Koliko je energetski biznis kompleksna materija, najbolje pokazuje primjer fantomskog tankera punog sirove iranske nafte koji danima stoji usidren ispred Omišlja. Na prvu, nema nikakvih pravnih – pa čak ni političkih – prepreka da netko iz Europe kupi iransku naftu. Za razliku od SAD-a, EU nema propisane sankcije na tu vrstu robe. Pa opet, svi uključeni prave se da ništa o tome ne znaju. Brodski agent šuti, Janaf tvrdi da nema ništa s time, u Luci Rijeka sliježu ramenima, a trgovac naftom Ivan Čermak, koji je prema svemu sudeći naručitelj te nafte, to ne želi priznati. A čelična grdosija od 240 metara napunjena tisućama tona crnog zlata već je triput preplovila Jadran uzduž i poprijeko bez jasnog cilja. Tko god bio krajnji naručitelj te nafte (Čermak je samo posrednik), očito se boji reperkusij­a s druge strane Atlantika. Ako se situacija s jednim običnim, u Europi sasvim legalnim, ali Amerikanci­ma nepoćudnim tankerom može zakomplici­rati do te mjere, koliko onda može biti kompleksan problem uvoza stotina milijardi kubika i galona na razini cijele Europe?

Teško je priznati, ali Europa iz moralnog gliba u kojem se našla ne može izaći bez velikih posljedica. Dojučerašn­ji partner prometnuo se u agresora i ubojicu, a novi, koji se napadno nameće, isuviše je skup. Izbor između nacionalne sigurnosti i održivog gospodarsk­og razvoja – što bi u normalnim okolnostim­a trebala biti dva neodvojiva pojma – sada je klica europske društvene, gospodarsk­e i političke shizofreni­je, za koju lijek još nije pronađen. Ruska nafta još se nekako i može supstituir­ati, ali plin teško. Barem u kratkom razdoblju. Jedini alternativ­ni dobavni punktovi su LNG terminali, ali njihovi raspoloživ­i kapaciteti od Sredozemlj­a do Baltika nisu ni približno dovoljni, kao što nema ni dovoljno brodova kojima se ukapljeni plin prevozi. Da bi se sagradili novi lučki i brodski kapaciteti, trebat će barem pet godina. Pitanje je samo po kojoj cijeni. Dotad će odnos Moskve i Europe podsjećati na nuklearnu krizu u kojoj su svi akteri svjesni da bi prvi nezgodan potez ujedno mogao biti i posljednji. Naravno, ruski zemni energent nije isto što i nuklearna bomba. Međutim, ne treba smetnuti s uma da i “plin gori, eksplodira, a po potrebi može i gušiti ljude”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia