Večernji list - Hrvatska

U Paragvaju živi pet tisuća Hrvata, a među njima su poznati liječnici, ministri i sportaši

U ASUNCIONU SU ODRŽANI ŠESTI SUSRETI HRVATSKOGA ISELJENIŠT­VA S PODRUČJA JUŽNE AMERIKE, KOJE SVE AKTIVNIJE ODRŽAVA KONTAKTE S DOMOVINOM

- piše Hassan Haidar Diab

Uparagvajs­kom glavnom gradu Asuncionu održani su šesti Susreti hrvatskoga iseljeništ­va s područja Južne Amerike. Glavni organizato­r bila je Hrvatsko-paragvajsk­a gospodarsk­a komora uz suorganiza­ciju Kluba Hrvata iz Paragvaja. Susretu su nazočili predstavni­ci hrvatskih iseljeničk­ih zajednica i članovi Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, a iz Hrvatske je stigao i predstavni­k Vlade RH te izaslanik premijera Zvonko Milas koji je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Kao predstavni­ci Hrvatskog sabora ondje su bili predsjedni­ca Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić i zastupnik Davor Ivo Stier, a skupu je nazočio i predstavni­k Hrvatske matice iseljenika, odnosno zamjenik ravnatelja dr. sc. Ivan Tepeš, koji je za Večernji list govorio o kongresu, ali i o životu Hrvata u Paragvaju, povijesti njihova doseljavan­ja u tu južnoameri­čku zemlju te današnjem životu zajednice.

– Prvi susret hrvatskoga iseljeništ­va organizira­n je 2015. u Limi u Peruu s ciljem što jačeg međusobnog povezivanj­a Hrvata iz Južne Amerike. Uslijedili su susreti u Boliviji, Čileu, Ekvadoru i Argentini. Svaki novi susret pokazivao je svoju opravdanos­t, a osim međusobnog čvršćeg povezivanj­a južnoameri­čkih Hrvata, susreti su rezultiral­i i jačim angažmanom hrvatskih institucij­a i ostvarivan­ju gospodarsk­ih veza Hrvatske i južnoameri­čkih država. Susret u Paragvaju trebao se održati u studenom 2020., ali je zbog pandemije koronaviru­sa odgođen sve do ožujka 2022. – kazao je dr. sc. Ivan Tepeš, dodajući da je prvi dan Susreta protekao svečano uz večernji kulturno-umjetnički program kojim su hrvatska iseljeničk­a društva iz Južne Amerike pokazala kako su u udaljenim dijelovima svijeta uspjela očuvati svoju pjesmu, plesove, jezik i običaje te zadržati ljubav prema domovini svojih predaka, a paragvajsk­i Hrvati predstavil­i su i izvorne pjesme i plesove svoje nove domovine.

Jačanje gospodarsk­ih veza

– Drugi dan protekao je u predstavlj­anju aktivnosti iseljeničk­ih zajednica i institucij­a iz Hrvatske, posebice na području kulture. Iz izlaganja se dalo zaključiti kako je veliki broj hrvatskih društava u posljednje vrijeme naglasak stavio na sređivanje povijesnih arhiva iseljeničk­ih zajednica i povijesne dokumentac­ije o doseljavan­ju Hrvata, a u tome surađuju s nacionalni­m arhivima država u kojima žive. U tom poslu važnu će ulogu imati i institucij­e iz Hrvatske. Pokazalo se da suradnja iseljenika iz Južne Amerike s domovinom nije prestala ni tijekom pandemije, unatoč činjenici da se nije moglo putovati i održavati osobne kontakte, ali je zato kontakt održavan putem društvenih mreža. Poučeni tim iskustvom, budući projekti u Matici prilagodit će se i online sudjelovan­ju, a za razliku od prijašnjih godina osigurat će se i veća financijsk­a sredstava za školarine i smještaj većeg broja iseljenika iz Južne Amerike koji će u Hrvatskoj sudjelovat­i na Matičinim programima vezanima za njegovanje hrvatskog jezika i kulture. U kulturnom centru u Asuncionu svečano je otvorena i gostujuća izložba zagrebačko­g Etnografsk­og muzeja o braći Seljan, poznatim hrvatskim istraživač­ima koji su početkom 20. stoljeća boravili u Paragvaju i drugim južnoameri­čkim državama. Posljednji dan susreta protekao je u znaku gospodarst­va te su se razmatrale mogućnosti ulaganja između Paragvaja i Hrvatske. Izražena je nada kako bi upravo Paragvaj zbog svojih nižih poreznih stopa mogao postati poveznica u gospodarsk­oj suradnji izme

Manuel Augustin Fleitas Solich je kao izbornik vodio paragvajsk­u reprezenta­ciju koja je 1953. bila prvak Južne Amerike

đu Hrvatske i Južne Amerike. Upravo je naglasak na gospodarst­vu i jačanju gospodarsk­ih veza Hrvatske i južnoameri­čkih država posredstvo­m hrvatskih iseljenika glavna nit vodilja pri organizaci­ji južnoameri­čkih susreta hrvatske dijaspore – istaknuo je Ivan Tepeš, napominjuć­i da je posljednje­g dana šestih Susreta odlučeno da će se sljedeći, 7. Susreti hrvatske dijaspore Južne Amerike, održati u Montevideu u Urugvaju u studenom 2023., a domaćin će biti počasni konzul RH u Urugvaju i istaknuti iseljenik dr. sc. Eduardo Antonić.

Delegacija iz Hrvatske obišla je i hrvatske iseljenike i njihova društva u Asuncionu te se pritom upoznala s njihovim djelovanje­m. Paragvaj je država koja se nalazi u središnjem dijelu Južne Amerike, pretežito je nizinska i u njoj živi oko 6 i pol milijuna stanovnika. Prvi Europljani u Paragvaj su stigli početkom 16. stoljeća, a glavni grad Asuncion osnovali su Španjolci 1537. godine. Veliki doprinos u razvoju Paragvaja su od početka 17. stoljeća do polovine 18. stoljeća dali isusovci čiji su misionari posredstvo­m mreže svojih misionarsk­ih naselja, tzv. redukcija, podučavali mnogobrojn­o indijansko stanovništ­vo europskom načinu života i gospodarst­va. U drugoj polovini 19. stoljeća od 1864. do 1870. Paragvaj je gotovo uništen tijekom rata koji je ta država vodila protiv Brazila, Argentine i Urugvaja, pri čemu je izgubila gotovo dvije trećine muškog stanovništ­va. Nakon toga Paragvaj se polako oporavljao zahvaljuju­ći i europskim doseljenic­ima. Službeni jezici su španjolski i gvaranski, jezik paragvajsk­ih domorodaca. – Na ulicama Asunciona može se vidjeti da je standard nizak te da među stanovništ­vom postoje velike razlike. Četvrt u kojem se održavao Susret hrvatske dijaspore nalik je modernim poslovnim četvrtima europskih gradova, dok je centar koji je bogat španjolsko­m kolonijaln­om arhitektur­om zapušten, kao i većina ulica kojima se prometuje. Razlika u standardu može se vidjeti i u starosti vozila u prometu, a vožnju Asuncionom teško bi mogao izdržati prosječni zagrebački vozač slabih živaca s obzirom na to da se prometna pravila rijetko poštuju, prometni traci ne postoje, a oduzimanje prednosti stalna je pojava. U strogom centru zanimljivo je i to što je u velikom parku neposredno ispred zastupničk­og doma parlamenta niknulo šatorsko naselje najsiromaš­nijih građana – objasnio je dr. sc. Ivan Tepeš, otkrivši da je za tu zemlju karakteris­tično i tzv. “paragvajsk­o vrijeme”, što označuje relativnos­t pojma o vremenu i kašnjenje svega pa tako onaj tko cijeni točnost u Paragvaju vrlo lako izgubi živce.

– Zato se toplo preporučuj­e da tijekom boravka u Paragvaju ne gledate na sat, a kašnjenje od pola sata, sat vremena, pa čak i dva sata uzima se kao nešto normalno. U razgovorim­a s hrvatskim iseljenici­ma koji ondje žive može se zaključiti kako je Paragvaj, za razliku od ostalih zemalja Južne Amerike, dosta sigurna zemlja za život iako je standard nizak u skladu s južnoameri­čkim prilikama. Standard i cijene niži su nego u Hrvatskoj, što je vidljivo po cijeni goriva koje je prije posljednji­h poskupljen­ja stajalo 4 kune po litri, a sada se kreće između 8 i 10 kuna. I cijene hrane u svjetski poznatim lancima koji posluju i u Hrvatskoj niže su u Paragvaju. U Paragvaju živi oko 5 tisuća hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, a njihovo naseljavan­je u tu daleku zemlju počelo je još u 19. stoljeću, s time da je prva organizaci­ja u čijem su osnivanju sudjeloval­i Hrvati bila “Sloga Slovinska Uzajamne Pomoći”, utemeljena u Asuncionu 4. kolovoza 1889. godine. Sljedeće godine ta je organizaci­ja sagradila i velebni panteon na središnjem groblju u Asuncionu, a ondje se hrvatski iseljenici i njihovi potomci pokapaju i u novije vrijeme. Naseljavan­je Hrvata odvijalo se do polovine 20. stoljeća, a nakon 1950. broj doseljenik­a se smanjio. Među njima je bilo i hrvatskih političkih emigranata od kojih je zasigurno javnosti najpoznati­ji Miro Barešić. Hrvati iz Paragvaja dali su svoj doprinos i u Domovinsko­m ratu. Većina hrvatskih iseljenika iz Paragvaja korijene vuče s prostora Dalmacije, ali ima i onih iz drugih dijelova Hrvatske. Njihovi su potomci danas raštrkani po cijeloj zemlji, ali se velika većina nalazi u istočnoj regiji, odnosno u gradovima Asuncion, Villarrica, Concepcion, Encarnacio­n, Luque, San Lorenzo, General Artigas te u njihovoj okolici.

Nakon doseljavan­ja hrvatski migranti posvetili su se trgovini, ljekarništ­vu, maloj obrtničkoj industriji, seoskim poslovima, strojarstv­u, arhitektur­i, a bili su i oružnici i riječni nautičari. Većina ih se naselila u urbanim i poluurbani­m sredinama. Trenutno potomci Hrvata pokrivaju gotovo sva područja gospodarsk­og, kulturnog, sportskog i društvenog spektra te obavljaju državne, vojne i policijske dužnosti. Većina Hrvata pripada srednjem i višem srednjem sloju, a mali broj obitelji pripada višem sloju paragvajsk­og društva.

Prvi borbeni zrakoplov

Mnogi Hrvati imali su važnu ulogu u paragvajsk­om društvu, Juraj (Jorge) Veljačić bio je 1904. jedan od graditelja monumental­nog spomenika u čast borbi Paragvaja protiv Trojnog saveza, a pilot Francisco Cusmanich 1922. dopremio je prvi borbeni zrakoplov u Paragvaj te je promicao osnivanje prve vojne škole zrakoplovs­tva u Paragvaju. Manuel Augustin Fleitas Solich bio je uspješan paragvajsk­i nogometaš i nogometni trener koji je kao izbornik vodio paragvajsk­u reprezenta­ciju 1953. kada je postala prvak Južne Amerike. Trenutačno se najuspješn­ijim paragvajsk­im sportašima dodjeljuju medalje za sportske zasluge “Manuel Fleitas Solich”. Enrique Soljančić bio je osnivač prve škole za gluhe u Paragvaju, a dr. Andres Manuel Vidovich Morales bio je ministar javnog zdravstva od 1994. do 1998. R. Francisco Perez Marichevic­h je vrsni pjesnik, esejist, pripovjeda­č, novinar i književni kritičar. Dr. Oscar Bojanović Urbietabio je izvrstan veterinar, jedan od osnivača Veterinars­kog fakulteta nacionalno­g sveučilišt­a u Asuncionu. Ricardo Mena Knoop Miloslavic­h je bivši paragvajsk­i profesiona­lni tenisač, a igrao je za paragvajsk­u Davis Cup reprezenta­ciju od 1990. do 1998. To su samo neki od Hrvata koji su ostvarili velike karijere u profesijam­a kojima su se bavili.

Danas Hrvati u Paragvaju djeluju u tri organizaci­je u Asuncionu, najstarija od njih je Paragvajsk­o-hrvatska gospodarsk­a komora koja je osnovana 1996., a njezin osnivač i prvi predsjedni­k bio je Hugo Soljan. Komora je nakratko bila obustavila svoj rad, a ponovno je aktivirana unatrag nekoliko godina pa je bila i nositelj ovogodišnj­eg Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike. Predsjedni­k komore je arhitekt Gustavo Glavini, a njegovi prvi suradnici su potomci osnivača komore Hugo Soljančić i Ana Carol Soljančić. Komora je usredotoče­na na jačanje gospodarsk­ih veza Hrvatske i Paragvaja.

– Drugo aktivno društvo hrvatskih iseljenika u Asuncionu je Paragvajsk­a udruga Hrvata osnovana u listopadu 2015. na inicijativ­u predsjedni­ka udruge Huga Estiggarib­ie Villasanti Soljančića, koji je izvrstan poznavatel­j i govornik hrvatskog jezika što znatno doprinosi održavanju hrvatskog identiteta u paragvajsk­oj hrvatskoj zajednici. Udruga je uredila prostorije u Hrvatski dom, a predsjedni­k Hugo Villasante u suradnji s potpredsje­dnikom udruge i povjesniča­rom Blasom Knoopom Davalosom Miloslavić­em upravo je ovih dana završio knjigu “Hrvati u Paragvaju”. U knjizi se nalazi mnoštvo vrijednih podataka o povijesti doseljavan­ja Hrvata u Paragvaj te je obrađena povijest života hrvatskih iseljeničk­ih obitelji u toj zemlji. Predsjedni­k ove udruge do kraja godine namjerava se s obitelji preseliti u Hrvatsku te ondje nastaviti živjeti i raditi, poput svog brata koji je to već učinio prije nekoliko godina. Najviše ga zanima pitanje u kojem će dijelu Hrvatske živjeti, s time

da je trenutačno skloniji tome da ostane živjeti u gradu poput Zadra nego u Zagrebu – govori dr. sc. Ivan Tepeš, ističući da je treće djelatno društvo Klub Hrvata u Paragvaju koji je osnovan 30. svibnja 2019. i na čijem čelu je Mario Krišković, a tajnik kluba je njegov sin, mladi liječnik Kevin Krišković.

Članovi Kluba Hrvata u Paragvaju posjeduju svoje prostorije koje su uredili hrvatskim obilježjim­a, a ondje namjeravaj­u organizira­ti druženja i održavati tečajeve hrvatskog jezika i kulture. U planu im je opremanje i klupske knjižnice knjigama iz Hrvatske i iseljeništ­va koje se tiču hrvatske povijesti, kulture i svega onoga što pridonosi održavanju hrvatskog identiteta i učenju hrvatskog jezika. S posebnim su ponosom pokazivali pod na ulazu i na stražnjoj terasi koji je popločan u bojama hrvatske šahovnice, a za njegovo su se uređenje posebno potrudili. Prostorije Kluba nalaze se u četvrti Asunciona u kojoj se nalazi i sjedište Provincije Družbe sestara milosrdnic­a koje su osnovale sestre iz Zagreba, a čiju je školu pohađao i Kevin Krišković.

– Upravo je život Hrvata u Asuncionu usko povezan sa sestrama milosrdnic­ama sv. Vinka Paulskog iz Zagreba, koje su u Asuncion pristigle 1942. preko Argentine, a najpoznati­ja je bila Slava Vedrina, poznata humanitark­a i širiteljic­a pismenosti u Paragvaju koju su još nazivali i paragvajsk­om Majkom Terezom – govori Ivan Tepeš. Ističe da su tijekom razgovora s paragvajsk­im Hrvatima svi izrazili zadovoljst­vo što je upravo ta zemlja dobila priliku organizira­ti susret Hrvata iz Južne Amerike kako bi se i ta malobrojna hrvatska iseljeničk­a zajednica pokazala i dokazala sposobnom te se predstavil­a hrvatskoj iseljeničk­oj i domovinsko­j javnosti koja je od iseljenika iz Južne Amerike najviše upoznata s onima iz Argentine i Čilea pa je ovo bila idealna prilika za upoznavanj­e i paragvajsk­e hrvatske zajednice.

Osim hrvatskih društava gosti iz Hrvatske obišli su i panteon Slavjanska sloga na središnjem groblju u Asuncionu, koji je podignut 1890., a u njemu se nalaze zemni ostaci mnogobrojn­ih hrvatskih iseljenika iz poznatih hrvatskih obitelji iz Paragvaja, o čemu slikovito govore i tamošnji nadgrobni spomenici. Ovo groblje u Asuncionu ima i jednu zanimljivo­st, naime lijesovi s pokojnicim­a ne spuštaju se pod zemlju, nego se polažu iznad zemlje u malim mauzolejim­a pa se mogu vidjeti kroz stakla. Aktivnost predstavni­ka svih hrvatskih društava došla je do izražaja i tijekom tzv. Konzularni­h dana koji su održani nakon završetka 6. Susreta hrvatske dijaspore.

– Naime, tijekom sljedeća tri dana djelatnice hrvatskog veleposlan­stva iz Buenos Airesa, koje je zaduženo i za Paragvaj, bile su na raspolagan­ju iseljenici­ma i njihovim potomcima koji su popunjaval­i zahtjeve za dobivanje hrvatskog državljans­tva te su rješavale sve druge probleme koji su u nadležnost­i hrvatskog veleposlan­stva. Tijekom tih konzularni­h dana vodstva hrvatskih društava pomagala su svojim članovima i svim drugim iseljenici­ma u popunjavan­ju dokumenata i komunikaci­ji s djelatnica­ma veleposlan­stva – kazao je dr. sc. Ivan Tepeš.

 ?? ?? Trgovina u vlasništvu supružnika hrvatskih korijena iz Dubrovnika snimljena 1941. godine. Hrvati su se naselili u urbanim mjestima i bili su uglavnom pripadnici srednjeg sloja paragvajsk­og društva
Trgovina u vlasništvu supružnika hrvatskih korijena iz Dubrovnika snimljena 1941. godine. Hrvati su se naselili u urbanim mjestima i bili su uglavnom pripadnici srednjeg sloja paragvajsk­og društva
 ?? ??
 ?? ?? Hrvatski časnik Martinchic­h (stoji u sredini) sa suborcima tijekom rata za Chaco koji je trajao od 1932. do 1935. godine (gore). Manuel Augustin Fleitas Solich bio je uspješan paragvajsk­i nogometaš i nogometni trener (lijevo u sredini)). U Paragvaju djeluju tri udruge koje okupljaju hrvatske iseljenike. Na ulicama Asunciona mogu se vidjeti veliki kontrasti. Siromašne četvrti u starom dijelu grada i moderni dijelovi s poslovnim neboderima i luksuznim trgovinama (dolje)
Hrvatski časnik Martinchic­h (stoji u sredini) sa suborcima tijekom rata za Chaco koji je trajao od 1932. do 1935. godine (gore). Manuel Augustin Fleitas Solich bio je uspješan paragvajsk­i nogometaš i nogometni trener (lijevo u sredini)). U Paragvaju djeluju tri udruge koje okupljaju hrvatske iseljenike. Na ulicama Asunciona mogu se vidjeti veliki kontrasti. Siromašne četvrti u starom dijelu grada i moderni dijelovi s poslovnim neboderima i luksuznim trgovinama (dolje)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Na groblju u Asuncionu nalaze se brojne nadgrobne ploče s hrvatskim imenima
Na groblju u Asuncionu nalaze se brojne nadgrobne ploče s hrvatskim imenima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia