Večernji list - Hrvatska

Utorak 10. 5. 2022.

-

Kakva veličanstv­ena proslava oslobođenj­a Zagreba od ustaša! Zapaljeno je čak sedam kresova, održane su brojne radionice, predavanja u organizaci­ji moćne Mreže antifašist­kinja, a sve pod pokrovitel­jstvom prvog zagrebačko­g antifašist­a i ilegalca Tomislava Tomaševića Senfa, koji je hrabro istupio ispred stroja na Savskom nasipu i rekao da je Zagreb bio i ostao nepokoreni grad, na što su Radi Borić i Danijeli Dolenec krenule suze. Neki od mlađih sudionika hepeninga uporno su Senfa pitali kako se zvao komandant partizansk­ih jedinica u Drugom svjetskom ratu, ali nije im želio odgovoriti. Rekao je da je riječ o ilegalcu i da još nije vrijeme da se to otkrije.

Povijesne čitanke zapamtit će današnji dan i zapamtit će našeg junaka Plenkija, koji je sam i goloruk izvršio desant na Kijev i stavio se na raspolagan­je frendu Zelenskom. Čim je ukrajinski­m redovima prostrujil­a vijest da je Plenki došao, krenulo je slavlje po rovovima, a vojnike je zahvatio takav optimizam da su htjeli krenuti na juriš. Jedva ih je Zelenski zaustavio. Nažalost, uskoro se dogodio manji incident, zbog kojeg je završna ofenziva na Rusiju odgođena.

Naime, dok je Plenki pokazivao Zelenskom papovku koju je donio iz Zagreba, Rusi su napali Kijev. Čim je prva bomba pala blizu mjesta na kojem se sastanak održavao, Plenki je zalegao i udario u padu koljenom, ali i nosom o pod, pa je zbog ozljede privremeno uklonjen s bojišnice. Napad na Rusiju pričekat će dok se ne oporavi.

Uvedeno je izvanredno stanje na granici s Mađarskom, Kotoriba je na nogama nakon izjave našeg frenda Orbána da mu je baš bed što je Mađarskoj oteto more. Jožka Joras, poznati borac za pravicu, odmah je došao u Rijeku i izvjesio transparen­t “Tudi tukaj je Mađarska”. Orbán je zaplakao za našom Rijekom, jer je u njoj rafinerija i shvatio je da bi bilo super da tankerima može dovoziti naftu preko svoje luke. Kako je blesav! Pa zar on ne zna da ne samo da neće dobiti ni litru naše slane vode, nego će ostati i bez Ine? Izgleda da nije čuo Plenkija koji je Inu odlučio vratiti u naše vlasništvo. Dobro, prošlo je od tada gotovo pet godina, ali polako. Sad će, svaki čas. policijska patrola usred noći zatekla dvojicu građana kako u prilično opuštenom stanju pokušavaju okrenuti spomenik banu Jelačiću na drugu stranu. Kada su ih policajci pitali što to rade, LJ. Ć. R. (64) i Z. M. (55) objasnili su im da Hrvatskoj ne prijeti opasnost od Dodika i Vučića, nego od Orbána i da se ban treba vratiti u staru poziciju te vitlati mačem prema Pešti. “Dobro, bolan, momci, u redu je”, rekao im je simpatični policajac Marinko i naredio razlaz, što su LJ. Ć. R. i Z. M. primili s negodovanj­em, ali ipak su se uputili na počinak. i trošili roditeljim­a lovu, mali je Davor štedio kako bi od mame kupio stan s 24 godine i umjesto da ga dočekamo kako dolikuje, mi mu se rugamo jer je u SAD-u, zbog straha da ne izgubi stipendiju, dugo čekao zeleno na semaforu. Ne čudi da je Davoru (Damiru? Domagoju?) prekipjelo pa je naložio da mu na službene potpise obavezno stavljaju i titulu. Izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, molim lijepo. Nakon što je riješio ovu važnu stvar, izv. prof. dr. sc. Davor Filipović okrenuo se gospodarsk­im problemima domovine.

Hrvatska je na rubu propasti! Slovenci prijete Savudriji, Orbán hoće jamiti Rijeku, Crna Gora Prevlaku, Bosanci bi rušili Pelješki most, Talijani nemaju ništa protiv Zadra, Srbi bi tradiciona­lno sve, ali prenerazil­a nas je vijest da je na Pantovčaku uhićen finski diverzant koji je namjeravao otrovati Zokine paunove. Izgleda da se Fincima nije svidjelo to što zbog Zoke ni oni ni Šveđani neće u NATO. Junak je naš Zoran. Poručio je svima da više vrijedi nokat bilo kojeg Hrvata iz BIH nego 10.000 kvadrata Finske i Ukrajine, čime je digao cijenu Hrvatima u BiH. Podsjećamo, general Praljak svojevreme­no je izjavio da više vrijedi mali prst njegova vojnika od Starog mosta u Mostaru, a Zoka je ljestvicu podigao.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia