Večernji list - Hrvatska

Našičanima “ribica” ispunila tri želje, Ćavar poručuje: Neće im pomoći

- Damir Mrvec

Rukometaši PPD Zagreba i Nexe igrat će danas (18 sati, dvorana Žatika u Poreču) finale kupa Hrvatske. Bit će to njihova treća međusobna utakmica ove sezone, a bit će još najmanje dvije u doigravanj­u za prvaka Hrvatske. Zagrebaši žele osvojiti svoj 29. trofej pobjednika kupa, a Našičani svoj prvi. Ove dvije momčadi već su se susretale u finalima kupa Hrvatske, i to četiri puta. Sva četiri puta slavili su “plinari”. Prvi put u Umagu 2015. (33:27), zatim u opet u Umagu dvije godine kasnije (28:27 nakon izvođenja sedmeraca). Najuvjerlj­iviju pobjedu Zagrepčani su ostvarili protiv Našičana u finalu 2018. godine, također u Umagu (28:17), a posljednje međusobno finale odigrali su 2021. u Poreču, kada je bilo plus pet (26:21).

Nestalo “municije”

Obje momčadi finale dočekuju u jednom mirnom, ležernom tonu. I jedni i drugi dan prije finala opuštali su se uz šetnju i kavicu na obali mora. Doduše, jedni druge nisu vidjeli jer “plinari” jedini od sudionika muškog i ženskog završnog turnira nisu bili smješteni u Poreču, već negdje pokraj Novigrada. No tako je bilo i prošle godine. U posljednje vrijeme nije bilo ni “otrovnih” strelica bilo iz jednog, bilo iz drugog tabora. Kao da se veći dio “municije” ispucao nakon subotnjeg prvenstven­og susreta, kada su Našičani “pucali” iz svih vrsta oružja.

Ako ništa drugo, Našičani su u Poreču našli “zlatnu ribicu”, koja im je ispunila tri želje. Naime, nakon subotnjeg poraza u Kutiji šibica čelni ljudi kluba i igrači bili su nezadovolj­ni trima stvarima. Prvo, nije bio dozvoljen ulazak većem broju njihovih navijača u Kutiju šibica, drugo, nije bilo TV prijenosa, i treće, bili su nezadovolj­ni suđenjem i činjenicom da susrete protiv PPD Zagreba stalno sude isti suci – Jurinović i Mrvica. I sada im je “ribica” ispunila sve tri želje vezane za sporne situacije. Dakle, danas će u dvoranu Žatika moći ući neograniče­n broj njihovih navijača, drugo, utakmica se prenosi na HRT-u i treće, dobili su najbolje hrvatske suce, što su proteklog tjedna i priželjkiv­ali. Finale će suditi Gubica i Milošević. Koliko je to dobro, ne znamo, jer je isti par sudio i sva četiri njihova međusobna finala, a znamo da su Našičani sva četiri puta izgubili.

– U finalu samo želim da damo sve od sebe, da odigramo maksimalno koliko u ovom trenutku možemo.

Neka finale protekne kao što kaže slogan ovog vikenda, neka to bude festival rukometa – rekao je Branko Tamše, trener Nexea.

U roster Našičana vratio se Mario Tomić, koji će biti velika pomoć na mjestu kružnog napadača, ali i u obrani.

– Današnja utakmica bit će nam treća u ovom tjednu. Bitno je da je dočekamo odmorni i bistre glave i vjerujem da u petom pokušaju konačno možemo podignuti toliko željeni pehar – istaknuo je Tomić.

Iznenađenj­a nema?

Zagrebaši su nešto lošije odigrali prvo poluvrijem­e protiv Poreča u polufinalu, a stvari su legle na svoje mjesto tek u drugih 30 minuta.

– Za razliku od prvenstven­ih utakmica u finalu kupa nema popravaka. Kako krenemo u susret, tako ćemo vjerojatno i završiti. Krenemo li loše, ne piše nam se dobro, a krenemo li dobro, vjerujem da ćemo na kraju slaviti. U prijevodu, uđemo li u susret kao protiv Poreča, to neće nikako biti dobro. Moramo od prve minute krenuti jako, pokazati tko je gazda na parketu. Bilo je dosta nezadovolj­stva s njihove strane nakon što smo ih pobijedili s devet razlike u Kutiji šibica. Sada će imati idealne uvjete – podršku svojih navijača, neutralni parket, dobre suce, TV prijenos. Ali, neće im pomoći – rekao je Davor Ćavar, lijevo krilo PPD Zagreba.

Za Ivicu Obrvana bit će ovo poseban dan. Ne samo zbog finala kupa Hrvatske nego i sjećanja na 15. svibanj 1992. godine, kada je kao igrač Zagreba osvojio Kup prvaka u španjolsko­m gradu Santanderu.

– Ovo je treća utakmica s njima u kratkom razdoblju. Dobro se poznajemo i neka su iznenađenj­a svedena na minimum. Puno toga ovisit će kako će tko igrati u obrani, tko će imati raspoložen­ije vratare. Svjesno smo preuzeli ulogu favorita zbog uvjerljive pobjede u zadnjoj utakmici. Ipak, očekujem puno drukčiju utakmicu od one prošle subote u

• prvenstvu – zaključio je Obrvan.

U Labinu je potpisan petogodišn­ji ugovor između PPD Zagreba i mladog labinskog rukometnog talenta Nike Frankovića

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia