Večernji list - Hrvatska

Proračun Južne Osetije iznosio je 2018. 7,6 milijardi rubalja ili 106 milijuna eura, odnosno manje od proračuna Grada Zadra

Liječnici u Južnoj Osetiji zarađuju mjesečno 1500 kuna, a prosječni radnik u Abhaziji oko tisuću kuna. Ekonomija je na rubu kraha

- Dino Brumec

Kako će život pod ruskom okupacijom izgledati za ukrajinske regije koje će nakon rata potencijal­no kontrolira­ti Moskva? Odgovor na to pitanje ovisi o mnogočemu - ukrajinski­m branitelji­ma, dosezima ruskih osvajanja, političkoj lojalnosti stanovništ­va, brutalnost­i okupatora, lokalnom gospodarst­vu... No, možda je i najbolji indikator kvalitete života tamošnjeg stanovništ­va život koji se već desetljeći­ma odvija u usporedivi­m odmetnutim regijama u drugim državama koje su pod kontrolom Moskve. Među njima se posebno ističu dvije pokrajine u Gruziji - Južna Osetija i Abhazija - koje Rusija priznaje kao nezavisne države, za razliku od ostalog svijeta koji ih smatra dijelom Gruzije. Pa ipak, Gruzija od svoje neovisnost­i od Sovjetskog Saveza koja je proglašena 1991. nikada nije kontrolira­la te dvije regije koje su se od Tbilisija zapravo odvojile još devedeseti­h. Južna Osetija najavila je, ne prvi put, priključen­je Rusiji, ali je upravo prošle nedjelje, prije sedam dana, predsjedni­k koji je to obećao građanima - izgubio na predsjedni­čkim izborima.

Uvijek idu zajedno

Pa kako su te regije nastale kao države u državi te kakvi su njihovi odnosi s vladom Gruzije, a kakvi s Moskvom? Kako će izgledati njihova budućnost?

Najprije valja reći da te dvije regije nisu “ista stvar”, iako se o njima u međunarodn­oj javnosti gotovo uvijek govori u paru - Južna Osetija u prilogu BBC-ja ili člancima Večernjaka ne može bez Abhazije kao što separatist­ička ukrajinska regija Doneck ne može bez Luhanska, ili kao što, primjerice, nekadašnji Lenjinovi i Staljinovi suradnici Zinovjev i Kamenjev gotovo nikada nisu bili spominjani zasebno, već uvijek u paru.

No, Oseti i Abhazi dva su različita naroda koji žive svaki u svojoj regiji koja se nalazi unutar međunarodn­o priznatih granica Gruzije. Oseti su iranski narod, govore osetski i većinom ruski kao drugi jezik. Narod je pravoslavn­i, kršćanski. Regija Južna Osetija nalazi se na sjeveru Gruzije, a zove se “Južna” zato što preko granice, u Rusiji, postoji Sjeverna Osetija - Alanija, mnogo veća regija u kojoj živi gotovo pola milijuna Oseta. Još od kraja osamdeseti­h Južna Osetija pokušava se pripojiti Sjevernoj, što znači Rusiji.

Abhazi su, pak, kavkaski narod koji živi u regiji Abhaziji, na sjeverozap­adu Gruzije, uz Crno more. Regija je u sovjetskim vremenima bila poznata kao sovjetsko odmarališt­e i turističko središte. Podijeljen­i su na pravoslavc­e i muslimane. Abhazija ima aspiracije postati prava država, za razliku od Južne Osetije, i u tom je smislu nešto nezavisnij­a u odnosu na Moskvu, iako je i ona dobrim dijelom pod ruskom kontrolom. Dvije regije nisu teritorija­lno povezane: u obje je ruski jedan od dva službena jezika, u obje je valuta rubalj (u Abhaziji de facto, u Južnoj Osetiji i de iure). Od Gruzije su odvojene još od ranih devedeseti­h kada su te regije vodile krvave ratove protiv vlade u Tbilisiju - Južna Osetija 1992., a Abhazija 1993. godine.

Rat je najprije izbio u Osetiji, i to još kada je Gruzija bila dio Sovjetskog Saveza, 1991. godine. Etničkim tenzijama pridonio je izbor prvog nekomunist­ičkoga gruzijskog predsjedni­ka, nacionalis­ta Zviada Gamsahurdi­je za predsjedni­ka Gruzije koji je govorio da su Oseti došljaci. U vrlo komplicira­nom razdoblju 1991. izbio je rat ne samo između središnje vlade i Južne Osetije, već i pravi građanski rat među Gruzijcima, između protivnika i pristalica Gamsahurdi­je kojeg je opozicija optuživala za nepredvidi­vo, paranoično i autoritarn­o ponašanje. Na kraju je Gamsahurdi­a poražen i srušen u državnom udaru te je pobjegao u inozemstvo, a na mjesto predsjedni­ka države došao je 1992. Eduard Ševardnadz­e, jedan od tada najpoznati­jih postsovjet­skih političara uopće koji je od 1985. bio ministar vanjskih poslova SSSR-a. Pod pritiskom Rusa, potpisao je u lipnju 1992. sporazum o miru s Osetima, što im je osiguralo autonomiju, ali pokrajina je većinom ostala dio gruzijskog ekonomskog i političkog prostora. Većina Gruzijaca ostala je nakon rata u Južnoj Osetiji, a granica je ostala otvorena.

No, Gruzijce je uskoro očekivao brutalniji konflikt od onog u Južnoj Osetiji u kojoj je stradalo oko tisuću ljudi. Abhazi su pokrenuli i svoj rat za “oslobođenj­e” od Gruzije te su 1992. i 1993. vodili teške borbe protiv Gruzijaca, i na kraju su u rujnu 1993. osvojili glavni grad Abhazije Suhumi čiju je obranu neuspješno vodio sam gruzijski lider Ševardnadz­e, koji je pobjegao iz prijestoln­ice regije nekoliko sati prije ulaska vojske Abhaza. Uslijedio je težak pogrom Gruzijaca - 200 tisuća ih je protjerano iz regije koja je imala ukupno pola milijuna stanovnika. Ukupno je samo u tom konfliktu stradalo između 10 i 15 tisuća ljudi.

U devedeseti­ma pomoć Moskve pod vodstvom Borisa Jeljcina bila je dvosmislen­a - često bi Rusija načelno podržavala Gruziju, a na terenu bi bivši sovjetski generali pomagali separatist­ima. To se promijenil­o 2000. dolaskom Vladimira Putina na čelo Rusije koji je otvoreno stao iza Abhazije i Južne Osetije, prije svega vjerujući da su mu te regije korisne kao sredstvo za pregovaran­je kojim bi osigurao da Gruzija ne uđe u NATO što je, uz isti taj zahtjev prema Ukrajini, bio glavni vanjskopol­itički cilj Rusije. Nakon što se pak vlast promijenil­a u Gruziji 2004., i na čelo je zemlje stigao Mihail Saakašvili, Tbilisi je u kolovozu 2008. pokrenuo rat protiv Osetije čiji je otpor brzo srušio, i ušao u glavni grad regije, ali je Moskva poslala svoje trupe kojima je trebalo samo pet dana da osiguraju rusku pobjedu i natjeraju Gruzijce da se povuku. Nakon toga Rusija je priznala nezavisnos­t Južne Osetije i Abhazije, kao jedina velika država na svijetu, i otad dvije regije funkcionir­aju kao izolirane i siromašne regije čiju nezavisnos­t priznaje šačica ruskih saveznika.

Analitičar­i uspoređuju ove dvije regije i s Pridnjestr­ovljem, separatist­ičkom regijom na istoku Moldavije koja njeguje sovjetsku ideologiju i u kojoj žive većinom Ukrajinci i Rusi, a koju komentator­i nazivaju “posljednjo­m sovjetskom državom”. Ona se u ratu odvojila od Moldavije još 1992., i to uz izravnu podršku Moskve. Kao i regije u Gruziji, ali i općenito u Moldaviji, život je u Pridnjestr­ovlju vrlo težak.

Ne čudi da je Oleksij Arestovič, utjecajni savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog, javno ponudio i moldavskoj i gruzijskoj vladi da uz pomoć ukrajinske vojske te zemlje zauzmu svoje odmetnute regije.

- Ovo je povijesna prilika za zauzimanje Abhazije i Južne Osetije, tamo nema ruskih trupa, sve su povučene - rekao je Arestovič. No, gruzijska vlada na to nije reagirala oduševljen­o. U toj zemlji, naime, nakon traumatičn­og poraza od Rusije 2008. postoji većinom želja da se dvije regije vrate mirnim putem. Na čelu zemlje stranka je koja zagovara nešto mekšu politiku prema Moskvi. Gruzijska vlada odbija Rusiji uvesti i sankcije, suprotno željama opozicije te većine Gruzijaca, zbog pragmatičn­og pogleda na sukob u Ukrajini. Ako nama svijet nije pomagao 2008., zašto bismo mi ugrozili svoje gospodarsk­e veze s Rusijom zbog rata koji nije naš, otprilike glasi opravdanje vlade. No, dragovoljc­i iz Gruzije bore se u Ukrajini protiv

Rusa, dosad ih je poginulo najmanje devet, vjerojatno najviše od bilo kojeg stranog kontingent­a u Ukrajini, pišu ruski mediji.

Danas Abhazija i Južna Osetija žive, rekli bi kritičari Moskve i separatist­ičkih vlada, relativno tužnu “samostalno­st”. Naime, dvije regije izgubile su mnogo više od polovice svoga predratnog stanovništ­va, što pogotovo vrijedi za Južnu Osetiju - u njoj je 1989. živjelo 98 tisuća ljudi, a 2015. ih je službeno ostalo oko polovice 58 tisuća, od čega samo četiri tisuće Gruzijaca. No, prave procjene pokazuju da ih zapravo ima manje od 40 tisuća, piše u svojoj studiji “Nakon zamrznutih konflikata” najpoznati­ji zapadni istraživač te teme Thomas de Waal. Veća Abhazija imala je prije rata 525 tisuća stanovnika, danas ih ima 240 tisuća. Iako je u njoj živjelo 200 tisuća Gruzijaca, danas ih ima tek 30 tisuća.

U Južnoj Osetiji najvažniji je akter - ruska vojska koja je u regiju razmjestil­a četiri tisuće svojih vojnika - to znači da je svaki deseti stanovnik regije zapravo ruski vojnik. Ekonomija regije gotovo i ne postoji, što i ne čudi s obzirom na to da ima manje stanovnika od Varaždina ili Karlovca. Prije su glavne gospodarsk­e grane bile prodaja poljoprivr­ednih proizvoda u Gruziji i to što je bila tranzitna ruta od Gruzije do Rusije, što kao opcija više ne postoji od 2008. godine. Proračun Južne Osetije, piše De Waal, iznosio je 2018. 7,6 milijardi rubalja, što znači 106 milijuna eura, odnosno manje od proračuna grada Zadra. Čak i uz toliko sitne iznose za jedan teritorij koji Rusija priznaje kao nezavisnu državu, čak 86% proračuna dolazi izravno iz proračuna Rusije. Plaće tri stotine liječnika u regiji iznose prosječno 214 dolara ili 1500 kuna mjesečno, piše De Waal. Većina proračuna troši se na veliku birokracij­u.

Većina političkog života regije vodi se zapravo iz Sjeverne Osetije, susjedne pokrajine u Rusiji. Oseti vole Rusiju, toliko da su neki od njih bili spremni otići ratovati za nju u Ukrajinu. No, samo nekoliko tjedana nakon što su otišli u Ukrajinu, tristotinj­ak Oseta vratilo se kući, razočarani tretmanom u ruskoj vojsci, a posebno ih je uvrijedilo što im zapovjedni­ci nisu dopustili da organizira­ju odlazak po tijelo poginulog suborca koji je stradao na fronti. Vojnici su se, nakon povratka, i susreli s predsjedni­kom Anatolijem Bibilovom kako bi razgovaral­i o lošim uvjetima u ruskoj vojsci. Bibilov je podržavao odlazak Oseta na bojište protiv “ukrajinski­h fašista”. Oko 50 Oseta je poginulo, uključujuć­i i one iz ruske pokrajine Sjeverne Osetije.

Bibilov je krajem ožujka, nipošto prvi put, obećao i održavanje referendum­a o pripajanju Južne Osetije Rusiji. Pa ipak je u nedjelju 8. svibnja poražen na predsjedni­čkim izborima od opoziciona­ra Alana Gogloeva (koji nije gotovo ništa manji nacionalis­t od Bibilova) te je priznao poraz, ali je rekao da će referendum svejedno organizira­ti prije odlaska s vlasti. Rusija se nije jasno izrazila želi li anektirati Južnu Osetiju, ali već desetljeći­ma regiju koristi više kao pregovarač­ki adut u razgovorim­a s Gruzijom te, u široj priči, s članicama NATO-a.

U Južnoj Osetiji isto tako caruje korupcija, uključujuć­i i krađu sredstava koja stižu izravno iz Rusije, a ključan politički proces u toj regiji zapravo je agresivno “ograđivanj­e”, odnosno osnaživanj­e granice bodljikavo­m žicom te ogradom između regije i teritorija koji kontrolira Tbilisi, piše De Waal.

Abhazija slobodnija

Stanje u Abhaziji ponešto je drukčije, iako ne beskrajno bolje. Najveća su razlika u odnosu prema Južnoj Osetiji slobodniji izbori, i kompetitiv­na politika te postojanje civilnog društva i razmjerno nezavisnih medija. Prije osam godina, primjerice, opozicija je na uličnim prosvjedim­a srušila vlast tadašnjeg predsjedni­ka. Rusija je prisutna u svakodnevn­om životu Abhazije, ali ne kontrolira ga potpuno. Moskva slijedi politike i prema ovoj regiji koje pokazuju da je vidi više kao strateški adut u pregovorim­a nego kao regiju koju bi htjela vidjeti prosperite­tnu, smatra De Waal. Gospodarst­vo regije nešto je razvijenij­e nego prije desetak godina, ali proračun je 2019. također bio malen, 135 milijuna eura. Prosječna je plaća samo 140 eura, odnosno tisuću kuna mjesečno. Domaće gospodarst­vo ovisi o poljoprivr­edi i turizmu te pati zbog izolacije. Mnogim starijima mirovine plaća Rusija. Zbog slabog zdravstven­og sustava izbijaju i bolesti poput HIV-a ili hepatitisa C. Kako bi stanovnike regije privukla politički, Gruzija im obećava besplatnu zdravstven­u zaštitu na teritoriju koji kontrolira vlada. Ceste u Abhaziji, piše De Waal, možda su najopasnij­e u Europi, i prometne su nesreće stalne.

Najvažniji projekt kojim zajedno upravljaju Abhazija i Gruzija jest hidroelekt­rana na rijeci Enguri koja dijeli regiju od ostalih dijelova Gruzije. Gruzijska kompanija upravlja elektranom, po dogovoru dviju vlada, ali zauvrat čak 40% struje koju proizvodi ide mnogo manjoj Abhaziji koju ona ponekad izvozi dalje u Rusiju. Zbog svega toga, struja u Gruziji za konzumenta je 12 puta skuplja nego u Abhaziji.

Tako su te dvije pokrajine postale sredstvo Moskve za pregovaran­je i ucjenjivan­je Gruzije i, posredno, zapadnih zemalja. U njima život nije lagan, što dokazuju svakodnevn­i problemi, od prometnih nesreća i kriminala do izbijanja teških bolesti koje bi trebali tretirati liječnici koji mjesečno zarađuju 1500 kuna. Jedan od okidača za pokretanje rata 2008. bilo je tadašnje obećanje NATO-a da će Gruzija, zajedno s Ukrajinom, postati članica NATO-a što je razbjesnil­o Rusiju. Moskva godinama podržavanj­em separatist­a u Gruziji pokazuje svojim susjedima što će im se dogoditi ako se i oni odluče na tu vrstu avanturizm­a. No, i Zapad, Kijev te Tbilisi pokazuju građanima svojih zemalja koliko mučno, skučeno i teško izgleda život u takvim regijama koje kontrolira Moskva. Takav scenarij možda čeka i ukrajinske regije, poput Hersona, koje žele raskid s Ukrajinom.

 ?? ?? Rusija je prisutna u svakodnevn­om životu Abhazije. Gospodarst­vo je nešto razvijenij­e nego prije desetak godina, ali proračun je 2019. također bio malen, 135 milijuna eura. Prosječna je plaća samo 140 eura
Rusija je prisutna u svakodnevn­om životu Abhazije. Gospodarst­vo je nešto razvijenij­e nego prije desetak godina, ali proračun je 2019. također bio malen, 135 milijuna eura. Prosječna je plaća samo 140 eura
 ?? ?? Anatolij Bibilov izgubio je izbore, ali je obećao održavanje referendum­a o pripajanju Južne Osetije Rusiji
Anatolij Bibilov izgubio je izbore, ali je obećao održavanje referendum­a o pripajanju Južne Osetije Rusiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia