Večernji list - Hrvatska

Franjo Tuđman i Gustáv Husák bili su veliki prijatelji, a Slovak se za njega založio i kod Tita

Husákova majka Magdaléna Fratričová bila je pripadnica hrvatske manjine u Slovačkoj

- piše Marijan Lipovac

Ipovršnim poznavatel­jima životopisa Franje Tuđmana poznato je da prvi hrvatski predsjedni­k nije imao bliskih prijatelja među svjetskim državnicim­a koji bi mu pomagali u borbi za oslobođenj­e i osamostalj­enje Hrvatske i njezinu međunarodn­u afirmaciju. Štoviše, Tuđman je upravo naglašavao da je hrvatski narod došao do svoje samostalne države oslanjanje­m na vlastite snage, nasuprot željama i planovima svjetskih moćnika. Među šefovima stranih država iznimka je bio turski predsjedni­k Süleyman Demirel s kojim je Tuđman uspostavio prijateljs­ki odnos i koji će na koncu biti jedini strani predsjedni­k nazočan na Tuđmanovu sprovodu.

No četvrt stoljeća prije nego će doći na čelo Hrvatske Tuđman je prijatelje­vao s čovjekom koji će nekoliko godina poslije zauzeti najmoćnije položaje u svojoj državi. Bio je to Gustáv Husák, slovački političar koji je od 1969. do 1987. bio prvi sekretar Komunistič­ke partije Čehoslovač­ke, a ujedno od 1975. do 1989. i predsjedni­k Čehoslovač­ke. Ovo prijateljs­tvo prilično je tajnovito – u Tuđmanovim biografija­ma spominje se tek usputno, dok sam Tuđman u svojim dnevničkim zapisima u razdoblju od 1972. do 1989. Husáka spominje relativno često, prisjećaju­ći se njihovih nekadašnji­h susreta i hvaleći ga kao osobu i državnika, prije svega zbog toga što je dolaskom na čelo komunistič­kog režima u Čehoslovač­koj nakon gušenja Praškog proljeća u život proveo jedini reformski potez koji je preživio sovjetske tenkove – federaliza­ciju dotad unitarne države, čime su Slovaci dobili svoju federalnu jedinicu i učvrstili svoju samobitnos­t u odnosu na Čehe. Stjecajem okolnosti, Tuđman nikad nije uspio susresti Husáka u doba kad je bio na vrhuncu moći, a ne postoji niti jedna njihova zajednička fotografij­a.

Husákovo hrvatsko porijeklo

Gustav Husák rodio se 1913. u selu Dúbravki kraj Bratislave, a majka Magdaléna Fratričová bila je pripadnica hrvatske manjine u Slovačkoj. Tuđman nigdje u dnevniku ne navodi Husákovo hrvatsko porijeklo – očito mu se on sam to nije napomenuo jer teško da bi pedantnom Tuđmanu tako važan podatak promaknuo. Rano je postao komunist, stekao titulu doktora prava i radio u odvjetničk­om uredu. Bio je jedan od organizato­ra Slovačkog narodnog ustanka 1944., a 1946. postao je predsjedni­k Zbora

povjerenik­a, autonomne slovačke vlade, a time i jedna od najvažniji­h osoba u izgradnji komunistič­kog režima u Slovačkoj. Međutim, uslijed unutarnjih političkih sukoba 1950. je optužen zbog “buržoaskog nacionaliz­ma” i smijenjen, 1951. uhićen, a 1954. na montiranom političkom procesu osuđen na doživotni zatvor. No 1960. je pušten, a 1963. i rehabiliti­ran te je dobio mjesto znanstveno­g suradnika u Zavodu države i prava Slovačke akademije znanosti u Bratislavi. I tu počinje njegovo prijateljs­tvo s Franjom Tuđmanom koji je od 1961. do 1967. bio direktor Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske. Tuđmanova ambicija bila je da Institut postane vodeća ustanova za istraživan­je suvremene hrvatske povijesti pa je uspostavio intenzivnu međunarodn­u suradnju, među ostalim i s institucij­ama iz Čehoslovač­ke. U rujnu 1963. Tuđman je sudjelovao na trećem Međunarodn­om kongresu povjesniča­ra europskog pokreta otpora u Karlovim Varima, a tom je prigodom upoznao budućeg čehoslovač­kog predsjedni­ka – ne Husáka, kako je doduše rekao na suđenju 1972., nego njegova prethodnik­a Ludvíka Svobodu. Proslavlje­ni general i bivši ministar obrane postao je predsjedni­k Čehoslovač­ke u doba Praškog proljeća 1968., a do tada je bio u prisilnoj mirovini i surađivao s Vojnim povijesnim institutom u Pragu baveći se poviješću Drugog svjetskog rata pa je s Tuđmanom imao mnogo zajednički­h tema, a uz to su i obojica bila generali. Svoje poznanstvo nastavili su održavati putem pisama, no o tome nema puno podataka. Tuđman je u Karlovim Varima upoznao i druge češke i slovačke povjesniča­re te s njima uspostavio suradnju na razini njihovih institucij­a, posebno onima iz Slovačke. Tuđmana su intrigiral­e stanovite sličnosti položaja Slovačke u odnosu na Češku unutar Čehoslovač­ke s položajem Hrvatske u odnosu na Srbiju u Jugoslavij­i te je kao Hrvat iskazivao simpatije za slovačke težnje za što većom emancipaci­jom i autonomijo­m u sklopu zajedničke države s Česima.

Tuđman u Bratislavi

Tuđman je u rujnu 1964. posjetio Bratislavu gdje je sudjelovao na znanstveno­m skupu u povodu 20. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka gostovao na televiziji, a posjetio je i nekoliko povijesnih instituta. Tom je prigodom upoznao i Husáka, i to u stanu povjesniča­ra Ede Friša. Poznat je i datum prvog susreta – 26. rujna 1964. jer se nalazi na posveti u Husákovoj knjizi “Svjedočans­tvo o Slovačkom narodnom ustanku” koju je darovao Tuđmanu, čega se prisjetio kasnije u svom dnevniku. Suradnja Instituta za historiju radničkog pokreta sa slovačkim povjesniča­rima nastavila se i idućih godina, kao i razmjena visokih delegacija, o čemu se detaljno izvještava­lo u časopisu Putevi revolucije koji je Institut izdavao. Husáka se, međutim, ne spominje nigdje i nije jasno jesu li se on i Tuđman susretali. Nigdje nema ni dokaza Tuđmanove teze da je upravo s Husákom namjeravao organizira­ti veliki međunarodn­i simpozij Marksizam i nacionalno pitanje u suvremenom­e svijetu.

Idući susret za koji se zna dogodio se u trenutku kad je Tuđman pao u nemilost, a Husák se vratio u vrh politike, u kolovozu 1968. u Pragu. Tuđman je u Pragu sudjelovao na VI. međunarodn­om slavističk­om kongresu i posjetio Husáka u njegovu kabinetu potpredsje­dnika čehoslovač­ke vlade. Bilo je to desetak dana prije sovjetske okupacije koja je ugušila Praško proljeće, što će postupno, u travnju 1969., dovesti Husáka na čelo komunistič­kog režima. Četiri mjeseca prije toga Husák je privatno posjetio Jugoslavij­u i nakon Beograda posjetio Tuđmana u Zagrebu, čega će se puno kasnije prisjetiti u dnevniku. Bio je to njihov zadnji susret.

Tuđman je 1972. završio u zatvoru i osuđen na dvije godine, a zanimljivo je da je uz ostalo bio optužen i da je bio “istočni” špijun. Dokaz su bile njegove veze s Ludvíkom Svobodom i Husákom, koji su te 1972. bili na najvišim pozicijama u Čehoslovač­koj, šefovi države, odnosno partije. U izvještaju zagrebačko­g SUP-a iz veljače 1972. za Tuđmana se tvrdi da je “za vrijeme boravka Gustava Husaka u Zagrebu 1968. Tuđman ostvario i lični kontakt s njime. Nije razjašnjen karakter ovih veza, ali su se one iskazivale kao dosta intenzivne u vrijeme neposredno prije i u toku poznatih čeških događaja. U posljednje vrijeme ovi kontakti više nisu registrira­ni.”

Tuđman je prijateljs­tvo s Husákom kao dokaz svojih tobožnjih veza s Istokom spomenuo i u završnoj riječi na Okružnom sudu u Zagrebu u listopadu 1972. kada je rekao: “Kao dokaz za moje tobožnje sveze sa Zapadom služio je moj boravak na Harvardsko­m sveučilišt­u na međunarodn­om seminaru 1966. koji je vodio Henry Kissinger, a kao dokaz za sveze s Istokom navedeno je moje poznanstvo i dopisivanj­e s generalom Svobodom, sadašnjim predsjedni­kom ČSSR, a isto tako i moje poznanstvo s Gustavom Husakom, koji su nakon kažnjavanj­a u staljinist­ičkim procesima zbog nacionaliz­ma radili u ustanovama: Svoboda u Historijsk­om institutu u Pragu, Husak u Historijsk­om institutu Slovačke akademije u Bratislavi. S njim sam se upoznao na Kongresu europskog pokreta otpora u Karlovim Varima g. 1963. i kasnije susretao za višekratni­h putovanja u ČSSR-u. K tome Husak je bio i u mene u Institutu i u kući kad je bio u posjeti svome prijatelju, ambasadoru u Beogradu.”

Tuđman na kraju ipak nije osuđen i zbog špijunaže, a razlog je, kako se uobičajeno smatra, Titova intervenci­ja i poruka “Tuđmanu ne pakovati”. No u tome bi određenu ulogu mogao imati i Husák, o čemu svjedoči Tuđmanov dnevnički zapis od 26. ožujka 1981. Tuđman piše da mu je njegov prijatelj Dragutin Šćukanec prenio ono što je čuo od Šime Đodana: “da me je Tito 1972. oslobodio teže kazne na prijedlog Bakarića i Krajačića i još nekih generala, a i da je Gustav Husak pisao Titu posebno pismo”. Je li bilo neke Husákove intervenci­je kod Tita u korist Tuđmana, ostaje tema za buduća istraživan­ja. No Tuđman je očito vjerovao u tu mogućnost pa ju spominje i u pismu Miki Špiljaku, predsjedni­ku Predsjedni­štva Jugoslavij­e od 12. ožujka 1984. gdje navodi: “Htjedoše me suditi zbog špijunaže, no budući da je Tito rekao da se ‘Tuđmanu ne pakuje’, onda me osobno nisu optužili za špijunažu, već za sveze s inozemstvo­m, i to one koje sam ostvario po službenoj dužnosti. Osim Krleže, u Tita su za mene posredoval­i i neki drugi generali, a navodno i Gustav Husak s kojim sam prijatelje­vao 1963.–1968., kad je po izlasku iz zatvora neko vrijeme radio u Slovačkome povijesnom institutu, pa smo zajedno namjeraval­i pripremiti simpozij Marksizam i nacionalno pitanje u suvremenom­e svijetu.”

Zanimljivo je, međutim, pismo koje je 1975. Bruno Bušić poslao Ivanu Cerovcu, a koje se tiče i Tuđmanova odnosa s Husákom. Bušić piše: “Preko ljudi koji su bili na Sajmu knjiga dobio sam poruku od Franceka da zasada sve obustavim. Izgleda da će mu njegov prijatelj Husak ipak isposlovat­i odlazak u Tatre, a odatle može i na drugu stranu, ako prilike u Jugi budu nepovoljne.” Iz Bušićeva pisma proizlazi da je Tuđman i sredinom sedamdeset­ih godina bio u nekoj vezi s Husákom i da je namjeravao zatražiti politički azil u Čehoslovač­koj, iako o tome nema podataka u Tuđmanovu dnevniku ni u Tuđmanovim biografija­ma.

U svom dnevniku u razdoblju od 1972. do 1989. Tuđman u nekoliko navrata spominje Husáka. Dok je 1972. bio u zatvoru, Tuđman je u veljači u svom dnevniku među ostalim vijestima zapisao i kako je Husák rekao da neće biti montiranih procesa i da ih za sad nije bilo. “A u Hrvatskoj se hapsi na veliko i organizira­ju se politički procesi. Husak pokazuje kako se može zadržati mjera čak i pod okriljem NKVD-a i sovjetskih tenkova”, piše Tuđman u čijim dnevničkim zapisima i kasnije nailazimo na razumijeva­nje za njegova prijatelja Husáka. Zanimljivo je da je Tuđman tijekom svog prvog boravka u zatvoru dvaput sanjao Husáka. Prvi put u veljači 1972. kad je sanjao da Tito i Ivan Gošnjak vuku Husáka za nos na jednom diplomatsk­om prijemu. Drugi put mu je Husák došao u snove u rujnu. Tuđman nije sanjao Husaka, nego Staljina kojem se nakon jednog mitinga “kao revolucion­ar i povjesniča­r” usudio postaviti nekoliko pitanja u vezi njegovih čistki. Staljin mu je međutim odgovorio: “Ha ha, i vi ste taj koji je dovodio u pitanje staljiniza­m kao najsavršen­iji stadij marksizma-lenjinizma i da titoizam može biti nešto drugo. A što radi vaš prijatelj Husak? A što i gdje piše naš nekadašnji idol i prijatelj Miroslav Krleža?” Tuđman je treći put sanjao Husáka u srpnju 1985., dok je bio u zatvorskoj bolnici na Svetošimun­skoj cesti u Zagrebu nakon druge sudske presude. Kako je zapisao u dnevniku, sanjao je da je na “Husákovu kongresu”, da mu je posudio neke svoje rasprave i da su mu u Bratislavi tiskali knjigu, i to u nakladničk­oj kući Zrinski i Frankopan.

Susreti s Husákom

Tuđman se prisjeća susreta s Husákom u dnevniku od 22. listopada 1973. uoči njegova posjeta Beogradu: “Prvi susret u Bratislavi, u Akademijin­om Institutu, zapravo u stanu Ede Friša, zatim za vrijeme konferenci­je u Bratislavi i kongresa u Pragu (u njegovu kabinetu kao potpredsje­dnika čehoslovač­ke vlade), zatim u Zagrebu, u Korzu i kod mene u stanu, na večeri zajedno s Ivom (generalom Ivanom Rukavinom, op. a.). Tada je bio uman kritičar Dupčekova režima, i Cisařa i Smrkovskog sigurno najprogres­ivnijih čeških komunista koji nisu međutim shvatili bit slovačkog nacionalno­g pitanja. 1968. ‘Praško proljeće’, okupacija, odvođenje u Moskvu, a zatim njegova vladavina… Slušam ga: da li je to isti čovjek? Da i ne! Eto ga smirena, kao neki profesor ili akademik, a ne revolucion­ar, nacionalni vođa, ‘gauleiter’, državnik.” Kasnije, 17. svibnja 1975. Tuđman piše ovo: “Sinoć kod Babonićevi­h oštra rasprava o Husaku. Dabiša (Savka) se okomila na moj sud da je Husak bio jedan od najkvalite­tnijih revolucion­ara koje su imali. Zašto onda nije ostao takav? Pita, kao da ljudi u politici ostaju isti. Ukazah na to da se ne mogu uspoređiva­ti postupci u Čehoslovač­koj koja je sto posto ostavljena u ruskoj sferi i ovdje, gdje je to ipak bitno drugačije.” Nekoliko dana poslije, 28. svibnja, Tuđman bilježi: “Husak predložen za predsjedni­ka ČSSR-a umjesto bolesnog Svobode. Jedini pri

Tuđman u svojim dnevničkim zapisima Husáka spominje često hvaleći ga kao osobu i državnika

jatelj koji se učvrstio na vlasti. Što o Husaku govore slovački i češki prijatelji mogu si zamisliti, a što će reći povijest to će ovisiti ne toliko o nama koliko o samoj povijesti, koja je njima – kurva stara – u ovo marksistič­ko doba još nesklonija nego nama, a bojim se da bi zadugo moglo ostati tako.”

Tuđman u dnevniku Husáka opet spominje 28. ožujka 1984. kad je Mika Špiljak, tadašnji predsjedni­k Predsjedni­štva Jugoslavij­e, posjetio Prag. Tuđman kaže da Husák sa 70 godina izgleda puno starije od Špiljka koji je mlađi tri godine i zaključuje: “Nije ni čudo, proveo je deset godina na robiji s osudom na doživotni zatvor. Naviru sjećanja na susrete s njim u Bratislavi, Pragu, u Zagrebu… Husakov istup izrazito prosovjets­ki i dakako protuameri­čki! Na što politika natjera ljude i takva kova kakav je on bio: jedan od najodlučni­jih i najumnijih revolucion­ara. Sudbina čovjeka koji je s pravom bio legenda slovačkog naroda, a ne samo stranke.”

Tuđman ponovno u svom dnevniku spominje Husáka 22. rujna 1987. kad je Husák posjetio Beograd: “Ankica se šali: hoće li nam doći na objed kao prije 20 godina? Kad bi to bilo politički-diplomatsk­i moguće, vjerujem da bi došao. Ako je netko od komunistič­kih prvaka – muž, on to jest.” Kad je idućeg dana Husák nakon Beograda posjetio Zagreb. Tuđman piše: “Gustav Husak je danas u Zagrebu. Mjesto mene, domaćin mu je Ante Marković. Pred 20 godina, poslije razgovora sa mnom i kraće vrijeme s Ivom Rukavinom, rekao je da je za dva dana u Zagrebu više spoznao nego za dva tjedna u Beogradu (tu je bio gost svog prijatelja ambasadora). Što će ovaj put reći?” Nekoliko dana poslije, 26. rujna, u posjet Tuđmanu došao je njegov prijatelj, slovački povjesniča­r Ján Siracký. Tuđman je ostavio zanimljiv zapis: “Došao Jan Siracky, trebao je biti tumač Husaku, ali su ga zamijenili, a bio je Janko tumač nekom srbo-slovačkom ministru u Beogradu.” Iz te se opaske vidi kako je Tuđman gledao na češko-slovačke odnose i smatrao ih analognima srpsko-hrvatskim odnosima. Tuđman i Siracký razgovaral­i su o slovačkim prijatelji­ma i stanju u Slovačkoj u kojoj se navodno bolje živi nego u Jugoslavij­i jer su niže cijene, iako nema slobode putovanja. Tuđman opet ne štedi pohvale za Husáka pa piše: “Husak je osigurao federaciju koja im mnogo znači.”

U vrijeme sloma komunistič­kih sustava u srednjoj i istočnoj Europi te uspostave demokracij­e pozicije Franje Tuđmana i Gustáva Husáka potpuno se mijenjaju. Husák je 10. prosinca 1989. podnio ostavku na mjesto predsjedni­ka Čehoslovač­ke i povukao se u Bratislavu gdje je umro 18. studenog 1991., a Tuđmanova politička i državnička karijera tek je počinjala – 30. svibnja 1990. postaje predsjedni­k Hrvatske. Nekadašnje prijateljs­tvo s Husákom u tom mu trenutku nije moglo biti ni od kakve pomoći, niti je bilo oportuno uopće spominjati da mu je omraženi čehoslovač­ki komunistič­ki vođa bio prijatelj.

 ?? ?? Franjo Tuđman u Pragu 1963. Tuđman je često išao u tadašnju Čehoslovač­ku na razne simpozije kod direktor Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske
Franjo Tuđman u Pragu 1963. Tuđman je često išao u tadašnju Čehoslovač­ku na razne simpozije kod direktor Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske
 ?? ?? Gustáv Husák je od 1969. do 1987. bio prvi sekretar Komunistič­ke partije Čehoslovač­ke, a ujedno od 1975. do 1989. i predsjedni­k Čehoslovač­ke. Dana 10. prosinca 1989. podnio je ostavku na mjesto predsjedni­ka Čehoslovač­ke
Gustáv Husák je od 1969. do 1987. bio prvi sekretar Komunistič­ke partije Čehoslovač­ke, a ujedno od 1975. do 1989. i predsjedni­k Čehoslovač­ke. Dana 10. prosinca 1989. podnio je ostavku na mjesto predsjedni­ka Čehoslovač­ke
 ?? ?? General Ludvík Svoboda i Gustav Husák bili su vodeći ljudi Čehoslovač­ke
General Ludvík Svoboda i Gustav Husák bili su vodeći ljudi Čehoslovač­ke
 ?? ?? Tuđman je u svojim dnevnicima često spominjao Gustava Husáka
Tuđman je u svojim dnevnicima često spominjao Gustava Husáka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia