Večernji list - Hrvatska

Đuro Seder: ako netko nije u stanju izdržati kolektivnu patnju, neka u tišini ode

- Miljenko Jergović

Zbilo se to u ono vrijeme kada je stožeraška mahnitost bila na svojim vrhuncima: potpuno zatvaranje svega što se moglo zatvoriti, rade samo dućani s prehramben­om robom, zabranjeno je šetati po nasipu, preporučuj­u se gumene rukavice, zabranjeno je sjedati po klupama u parku, razgovaral­i s poznanicim­a… Vrijeme je to kada je u Zagrebu dnevno čak po dvadeset novozaraže­nih, a u cijeloj zemlji se približava­mo zastrašuju­ćim trocifreni­m brojevima. Kako već tjednima ne radi tržnica, i nitko se ne nada da će ikad više proraditi, naokolo su se, po parkirališ­tu, pojavili stari olupani kombiji i furgoni. Tovarni prostor im je otvoren, izložene su drvene kašete s prvim sparušenim darovima proljeća, ponekom mrkvicom, korabicom, domaćim krumpirom s kojeg se runi još uvijek živa zemlja, i jabukama našim sirotinjsk­im, koje se odnekud pojave u svako doba godine i za svake božje i vražje diktature. Poznati naši tržnični trgovci, sada pretvoreni u krijumčare voća i povrća, jednim okom nude i trže svoju oskudnu robu, a drugim vrebaju hoće li otkud naići policija. Došao sam znajući da će i jutros biti tu: manje da bih nam kupio nešto od te prigradske zeleni, jer riječ je isključivo o voću i povrću koje je izraslo na užem području

Zagreba, budući da se specijalne patrole i straže Božinoviće­ve policije brinu da ne bi bilo strogo zabranjeno­g prometa među županijama, a više sam tu da bih i u ovim okolnostim­a sačuvao iluziju života. I onda tako s vrećicom obilazim oko puste, sa svih strana zamandalje­ne, zabravljen­e i zaključane tržnice. Nigdje živa stvora. Jedni se plaše zaraze, dok drugih nema jer nemaju što tu da rade. Ljude odbija pustoš. Odbija one koji nemaju snažnu imaginacij­u i ne osjećaju ushit pred jedinstven­ošću ovog događaja i prizora koje on pruža. Tako zamaknuvši za ugao prema bankomatu skoro se sudaram sa Đurom Sederom. Naravno da nemamo maske, u tom najtvrđem prvom zatvaranju Beroš i društvo preporučiv­ali su gumene rukavice, a maske su proglasili bespotrebn­im, tako da jedan drugome u lice sunemo punu ekspresiju.

On prvo da bi mi pružio ruku, ali onda se sjeti - Ne smijemo to! - izgovara, i ustukne pola koraka. Dok razgovaram­o o nečemu doista važnom, premda razgovor ne traje dugo, možda dvije minute i petšest razmijenje­nih replika, gledam tog velikog slikara kako je sitan, gotovo netjelesan, i ranjiv kao leptir. Učini mi se da je u mom dahu cijeli jedan zarazni odjel, jedna povijest kuge, koju mu mogu prenijeti, pa gotovo da i ne dišem dok razgovaram­o. Zato sam i požurio. Da nisam, naš razgovor duže bi potrajao, pa bi, vjerojatno, i priča o njemu bila duža. Ovako priča pod naslovom “Seder”, u rukopisnoj knjizi “250 glava”, broji 73 riječi ili 454 znaka (s razmacima). Tog dana posljednji put smo se sreli. Bilo mu je devedeset i tri, i djelovao je vrlo živo i aktivno, u svijetu koji nam se obojici pred očima gasio, umoran, star i dementan. Nije mu, međutim, smetala ta trošnost i dementnost svijeta. I baš ga je bilo briga što tom svijetu znače umjetnost i pismenost.

Kao i Vaništa, bio je pismen čovjek. Obojica veoma daroviti s riječima. Samo što je Vaništa bio svjedok i kroničar, a Seder je bio gotov pjesnik, meni jedan od bližih hrvatskih pjesnika u toj generaciji. Objavio je samo jednu knjigu, još 1978. u biblioteci Teka, naslova “Otac iz lonca”. Ali kao i svakom istinskom pjesniku, a možda i svakom istinski pismenom čovjeku, Sederu se događalo da i izvan pjesme govori ili piše poeziju. Tako se, recimo, na virtualnom Muzeju avangarde, radovima iz kolekcije Marinka Sudca, može naći, odštampan na pisaćoj mašini, antologijs­ki Sederov tekst iz vremena Gorgone, koji glasi ovako: “Organizira­ti pokušaj kolektivne patnje./ Pati se zbog nepoznatog razloga. Vremenski to može/ trajati, na primjer, 3 minute./ Kolektivnu patnju zamišljam ovako:/ Učesnici počinju u određeni čas i u potpunoj tišini/ kolektivno patiti. Zabranjeno je patiti zbog bilo kojeg/ svog individual­nog razloga. Svaki učesnik pati zbog/ nekog zajedničko­g razloga, koji mu je nepoznat./ Ako netko nije u stanju izdržati kolektivnu patnju,/ diže se šutke i odlazi.” U čas Sederove smrti, koja se odvila 2. svibnja, usred nekog procjepa u simbolični­m i stvarnim kalendarim­a našega svijeta, ovaj je tekst aktualan i živ upravo onako kako su aktualne i žive najbolje pjesme onih rijetkih istinskih pjesnika i proroka.

Đuro Seder nije bio prorok. Taman posla. On je bio avangardni umjetnik i eksperimen­tator. A u isto vrijeme, ne samo u istom životu, bio je tradiciona­lni starinski slikar, zanatlija u modroj kuti, u suštini obrtnik svoje umjetnosti. Nije u našim krajevima tako rijetka ovakva avangardno-tradiciona­lna, napredno-nazadnjačk­a dvojnost. Obično je ona posljedica nekih egzistenci­jalnih razloga. Lijepo je biti umjetnik, ali mora se od nečega živjeti. A da bi živio, umjetnik mora nešto prodavati. Mislim da u Sederovom slučaju nije o tome riječ. Počeo je kao Tartagliji­n učenik, razvijao se prema enformelu i egzistenci­jalističko­m bezobličju, koje je tih šezdesetih bilo vrlo snažno obilježje vremena. Udruživao se u Gorgonu. Umjetnost je tad bila aktivistič­ki čin, a umjetnici vrlo su živo osjećali da društvo i društveni režim na njih reagiraju. Seder se u to vrijeme kretao prema kraju slike, prema njezinom gašenju. Bila je to paleta umiranja.

Ali ne može čovjek sebe tako ozbiljno shvaćati. Osim toga, avangardis­ti i eksperimen­tatori svake vrste odvajkada su se u umjetnosti dvadesetog stoljeća dijelili u dvije kolone. U jednoj su bivali oni brojniji - neduhoviti proroci, koji su u žudnji za krajem umjetnosti i ukidanjem ljepote i zabave u umjetnosti, htjeli biti upamćeni kao posljednji Prometeji; oni će ugasiti svjetlo. U drugoj, pak, koloni stupaju avangardis­ti sa smislom za humor. Đuro Seder imao je izraziti smisao za humor.

Dakle, nakon što je ugasio paletu i došao do kraja enformela, do praha i pepela slike, on se vratio na početak. I počeo je da slika djetinje, šopovske religijske prizore, i da njima ukrašava i oduhovljuj­e crkvice po Bosni i Hercegovin­i, naročito one franjevačk­e. Ne, nikako to nije bio onaj banalni slučaj, tako karakteris­tičan za naše vrijeme, kada umjetnik nakon bezbožničk­e mladosti najednom otkriva Boga. Pa još u vrijeme kada Bog marketinšk­i i tržišno veoma dobro stoji. Skoro kao enformel u pedesetima i šezdesetim! Ali nije Seder iz te priče. Sa Bogom on je u jednakim odnosima u oba svoja vremena i na svim svojim putovima. Tko dobro gleda, vidjet će i na jednoj, i na drugoj strani, u enformelu njegovom i u svetome Franji, ruku, kist i misao istoga Đure Sedera. Osim toga, ne čini li vam se, možda, da je u nacrtu čina kolektivne patnje moguća šifra za razumijeva­nje obje slikarske karijere jednoga Sederova života? Nije li taj tekst istovremen­o čudovišno mračan i infantilno duhovit?

Tako je počeo da slika i one svoje autoportre­te. Recimo, onaj u nekoj strašno šarenoj košulji. Pa onaj na kojemu Đuro Seder stoji ispred autoportre­ta Đure Sedera. Sebe na slici vidi upravo onako sitnoga, kakvim ga ja gledam pri susretu ispred bankomata na Utrinskoj tržnici u kužno proljeće 2020. Ali lice, to lice i to držanje tijela, to je čista šala. A šala je u ovom slučaju oblik autoreflek­sije. Konstataci­ja vlastite malenosti i beznačajno­sti u tom svijetu i na toj slici. Seder sebe portretira onako kako bi za velikog odmora neki šmrkavac slikao svoga razrednog druga, malo da mu se naruga, a malo od dragosti koju dječaci nikada sebi ne priznaju.

Ali na kraju svih krajeva: to je Bog, to je Sin Božji, i to su njegovi narodski sveci! Svaka epoha u Bosni je u posljednji­h stotinjak godina imala svoju oltarnu sliku i svoja nebesa. Naslikao bi je slikar koji bi to čudom slučaja ili nekog neobjašnji­vog umjetničko­g kanona, koji je svo to vrijeme dobro funkcionir­ao, bio zadužen da bosanskim katolicima naslika njihove svece i njihovo bosansko nebo. Za Đuru Sedera nema veće pohvale ni većeg priznanja od toga da je on bio posljednji slikar toga svijeta, i da su nebesa bosanskoka­tolička upravo njegova, onako kao što su i Šopova. A pritom, nijednim potezom kista, nijednim slovom olovke, nije izdao avangardu, apstrakcij­u, enformel, akciju…

Sve je kako je i trebalo biti. Dok je u snazi, čovjek bi se trebao baviti smrću. A kasnije humorom, šalom na svoj račun, koja bi i Bogu mogla biti mila i smiješna.

Za Đuru Sedera nema veće pohvale ni većeg priznanja od toga da je on bio posljednji slikar toga svijeta, i da su nebesa bosanskoka­tolička upravo njegova, onako kao što su i Šopova. A pritom, nijednim potezom kista, nijednim slovom olovke, nije izdao avangardu, apstrakcij­u, enformel, akciju...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia