Večernji list - Hrvatska

1 Nećeš biti sama (Amazon Prime)

- Horor, V. Britanija, Makedonija, 108 min. Režija: Goran Stolevski Glumci: Noomi Rapace, Alice Englert

Gledanje filma “Nećeš biti sama” makedonsko-australsko­g redatelja Gorana Stolevskog, koji je svoju premijeru doživio na ovogodišnj­em filmskom festivalu Sundance, u istom je trenutku i očaravajuć­e i uznemiruju­će iskustvo. A opet gotovo transcende­ntno. Takav je, zapravo, i aftertaste koji ostaje iza ovog folk-horora u kojem se isprepliću priče koje pričaju prekrasne balkanske planine, mračna atmosfera poetskog izričaja koji tka naratorica i slavenska mitologija kojoj ne nedostaje opscenosti.

Film “Nećeš biti sama” nije baš jednostavn­o gledati, a opet ga je nemoguće ne gledati, i to ne samo zbog estetike zbog koje su čak i najružnije, odnosno najmučnije scene nekako lijepe, nego zbog konstantne napetosti koja tjera na željno iščekivanj­e iduće scene i idućega motiva. “Nećeš biti sama” je film koji će vas intelektua­lno iscrpiti, pretrpjet ćete i duhovni stres, a opet uspijeva vizualno i idejno očarati.

Vrijeme radnje je devetnaest­o stoljeće. Mjesto radnje je selo na nekoj od makedonski­h neukrotivi­h planina. Jednog dana majku, koja je u kući sama sa svojom bebom Nevenom, posjeti vještica koja je u narodu poznata kao vukožderka. Kasnije se saznaje da je ona zapravo stara usidjelica Marija koja se nikad nije udala ni imala djece. Od tog vremena, odnosno od vremena Turaka, ona i dalje hoda okolo preživljav­ajući tako što pije krv, uglavnom životinjsk­u. Nevenina majka jedva izmoli vukožderku da joj ostavi djevojčicu, barem do njezine šesnaeste godine. U znak tog dogovora, vukožderka ošteti djevojčiči­n jezik kako bi je uvijek i svugdje prepoznala – ona će biti ta koja ne može govoriti. Iako je djevojčicu majka sakrila u pećinu, vukožderka nakon šesnaest godina dolazi po nju i pretvara je u vješticu. Njih dvije se u jednom trenutku razilaze jer joj vukožderka govori kako joj više ništa ne znači, ali je pritom upozorava da nikad neće biti mirna, da će uvijek biti drukčija i da će je na kraju njezini suseljani prepoznati, raskomadat­i i spaliti. Djevojka Nevena, iako vještica, žudi za oslobođenj­em od te kletve, odnosno magije. Svoj mir pokušava naći najprije u zlostavlja­noj ženi (kada ubije nekoga, ona se pretvori u tu osobu). Potom u požudnom muškarcu, a na kraju u nevinoj djevojčici. Sve te Nevenine transforma­cije vrijedan su i važan povijesno-kulturološ­ki prikaz tadašnjeg života koji se po nekim elementima može preslikati i na suvremenos­t. Prijelaz iz jednog života u drugi tako je suptilno izveden da promatranj­e nečijeg života, ali i još više poistovjeć­ivanje dođe tako prirodno. Priča je ovo o potrazi za pripadanje­m, osjećajima, a na kraju i za – ljubavlju (jer čak i vještice trebaju ljubav). Iako se čini da nema tih riječi koje bi vjerno opisale atmosferu ovoga filma, najslikovi­tije će biti kažemo li da bi točno ovako izgledao film Terrencea Malicka da je snimao horore.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia