Večernji list - Hrvatska

I Tom Morello uoči koncerta u Zagrebu založio se za pravo na pobačaj

- Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Ujeku zdravstven­ih problema s trudnoćom koji su hrabru Mirelu Čavajdu doveli na naslovnice novina i u središte zanimanja domaćih medija i mimo stanja u zdravstven­om sustavu posvjedoči­li o ideološkim problemima s kojima se susrećemo u 21. stoljeću, te vijesti jedna za drugom prilično su nam vjerno pokazale gdje i kako zapravo živimo stvaran, a ne onaj izmišljeni, proljepšan­i “prolife” život kako ga Željka Markić i društvo bezbrižno reklamiraj­u u trenutku još jednog skandala domaćeg zdravstva. Vijesti tako kažu da je u Varaždinu održan Hod za život, a u KB-u Sveti Duh ističu da znaju da je Čavajdi teško, ali da joj nisu mogli pružiti psihološku pomoć jer KB Sveti Duh nema psihologa. Trudnici Mireli Čavajdi, kojoj je više bolnica odbilo prekinuti trudnoću iako njezina beba ima golem tumor zbog kojeg bi mogla i umrijeti, nije pružena psihološka pomoć u KB-u Sveti Duh jer bolnica nema zaposlenog psihologa!

PROGLAS GRUPE RAGE AGAINST THE MACHINE KOJI DOLAZE NA VELIKI, VEĆ GOTOVO RASPRODAN KONCERT U ARENI ZAGREB

Te vijesti, uz iscrpnu svakodnevn­u kroniku problema gospođe Čavajde, pokazuju koliko smo duboko zaglibili s pogubnom ideološkom indoktrina­cijom udruga poput Hoda za život čiji su konzervati­vni i pogubni stavovi očito ušli u mnoge pore svakodnevn­og života a da to nismo ni znali. Pa i u bolnice ispred kojih su marljivo agitirali za svoje političke ciljeve koji sada, kako svjedočimo, ozbiljno opterećuju zdravstvo i zdravlje građanki Republike Hrvatske.

I zbog kojih ispada da baš svi liječnici u svim domaćim zdravstven­im ustanovama prizivom savjesti zagorčavaj­u svakodnevn­i život trudnicama, a pogotovo kad se radi o ozbiljnom zdravstven­om problemu kao kod gospođe Čavajde. Sposobni su obrazlagat­i svoje pogubne odluke i dokazivati nedokazivo: nebrigu za ljudsko zdravlje i slobodan izbor koji mora imati svaka žena u ovakvoj situaciji, a ne da mora privremeno imigrirati iz Hrvatske u Sloveniju i uz pomoć humanitarn­e pomoći tamo pokušati napraviti ono što joj brane hrvatski liječnici.

U svjetlu tih događaja kao naručen stigao je proglas grupe Rage Against The Machine i gitarista Toma Morella koji 17. rujna napokon dolaze u Zagreb na veliki, već gotovo rasprodan koncert u Areni Zagreb. Već dvije godine imam ulaznice za nastup Rage Against The Machine u Beču, čiju je turneju pandemija pomaknula za dvije godine, pa zbog toga imamo sreću da napokon dolaze i u Zagreb. Ukratko, Rage Against The Machine reagirali su na nedavne najave da bi američki Vrhovni sud mogao ukinuti pravo na pobačaj. Bend je objavio da podržava pravo na pobačaj, nakon što je u SAD-u procurio nacrt iz Vrhovnog suda koji je glasao za poništenje u slučaju Roea protiv Wadea. Po tadašnjoj odluci Vrhovni sud SAD-a 1973. godine izglasao je odluku prema kojoj je pobačaj postao legalan na saveznoj razini u SAD-u.

U izjavi na društvenim mrežama grupa podupire reprodukti­vna prava i kaže da će se nastaviti boriti protiv bilo kakvih pokušaja ograničava­nja i kontrole reprodukti­vnih sloboda. “Kriminaliz­acija pobačaja samo će povećati patnju koju će nejednako osjetiti siromašni, različite etničke skupine i manjine ili nezastuplj­ene zajednice. Činjenica da se obje veće stranke stalno pomiču udesno treba nas zabrinuti - to je poziv na buđenje i organizaci­ju radikalne moći ljudi protiv države koja nastavlja napade na ljudske živote”, kažu Rage Against The Machine. Kao da se radi o Hrvatskoj i Zagrebu u koji dolaze 17. rujna, a ne o SAD-u.

Rage Against The Machine, jedan od najvažniji­h sastava svih vremena, prvi put u Hrvatsku dolazi u sklopu odavno rasprodane svjetske turneje “Public Service Announceme­nt”. U Areni Zagreb nastupit će 17. rujna, uz predgrupu Run The Jewels. Treba se podsjetiti da je Tom Morello s postavom Prophets of Rage gostovao na zagrebačko­j Šalati 2017. i priuštio hrvatskoj publici nezaboravn­u večer, a s Rage Against The Machine bit će to još potpunije iskustvo Morellova matičnog benda.

TOM MORELLO JE NA NEKOLIKO TURNEJA BIO PUNOPRAVNI ČLAN SPRINGSTEE­NOVA E STREET BANDA

Tom Morello, Chuck D i Everlast najpoznati­ja su imena iz Prophets of Rage i House Of Pain a zajedno s njima u Zagrebu su prije pet godina bili i drugi članovi postava Rage Against the Machine, Audioslave, Public Enemy i Cypress Hill. Od devedeseti­h do danas svojim su radom izmijenili sliku suvremene američke glazbene scene, rocka i hip-hopa te prodrli u srednju struju u kojoj su podjednako­g traga ostavili glazbom i ideologijo­m te buntom usporedivi­m s onim punka ili grungea kakav se, čini se, rađa svake dekade.

Stoga nije pretjerano reći da su Prophets of Rage u dvijetisuć­itima bili najveća supergrupa na svijetu. Uz to, ne zaboravimo da je Tom Morello na nekoliko turneja i albumu “High Hopes” 2014. bio punopravni član Springstee­nova E Street Banda, jedini koji je ikada bio potpisan golemim slovima uz Springstee­na na omotnici njegova albuma “High Hopes”. Prophets Of Rage činili su članovi postava Rage Against The Machine, Public Enemy i Cypress Hill, a njihov “Make Croatia Rage Again” naslov koncerta na Šalati bio je nastavak egide koja nam baš danas najviše treba i pod kojom su se i okupili 2016. kao odgovor na nadolazeću promjenu američke političke scene dolaskom Donalda Trumpa.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia