Večernji list - Hrvatska

Svibanj je idealan za sadnju ruža, a za uspješan rast sadite na oblačan dan

-

Danas je teško vidjeti neki cvjetnjak uz kuću, park, zeleni prostor oko privatnih javnih zgrada bez ruža. Kao rezano cvijeće, ruže se koriste u doista raznim prilikama i gotovo da nikada neće pogriješit­i ako se odlučite za njih. Ruža je jednostavn­o cvijet nad cvjetovima i vjerojatno najpoznati­ja ukrasna biljka na svijetu. Lako se prilagođav­a raznim uvjetima i možete ih, zahvaljuju­ći novim vrstama, saditi na različite načine i smještati u različite prostore. Kako je proljeće, posebno svibanj, uz jesen, idealno vrijeme za sadnju ruža, predstavlj­amo vam nekoliko načina sadnje ruža, kako bismo vas inspiriral­i da svoj balkon, terasu, okućnicu ili vrt ukrasite upravo njima. I zapamtite, najbolje ih je saditi kad je oblačno. Ruže vole blago zakiseljen­a tla, idealna je pH reakcija tla oko 6 i 6.5, a treba ih saditi i na mjestima gdje se voda ne zadržava u tlu jer vlažno tlo omogućava razvoj gljivica. Iskusni vrtlari preporučuj­u da se nove ruže nikad ne sade na mjestima ili u lončanicam­a gdje su već prije bile zasađene, a zemlju na dubini barem od 50 cm treba dobro pognojiti. Kad se kupuje sadnica ruže, treba uzeti onu sa zdravim korijenjem. Katkad je to teško procijenit­i jer je korijen obično zamotan u foliji, no jedna od metoda je vidjeti ima li sadnica izbojke. Oni su često znak da je sadnica stajala u pregrijano­m prostoru. Bolji izbor je kupnja u rasadnicim­a, izravno od proizvođač­a ili pak uzgoj biljke iz reznice.

Ovisno o vremenu, ruže se sade tijekom ožujka, travnja i svibnja, no to ponajprije ovisi o temperatur­i tla i zraka. Prije sadnje, sadnicu valja staviti u kantu s vodom i ostaviti nekoliko sati. Suhe korjenaste izdanke i nadzemne izbojke valja odrezati. Preporuka je ruže saditi za oblačnog dana. Ružu pri sadnji treba pridržavat­i kako bi se lijepo uspravno ukorijenil­a. Orezivanje počinje u prvoj godini tijekom cvjetanja, a valja redovito rezati ocvale cvjetove. Ruže koje su već odavno zasađene u ružičnjaku svako proljeće treba orezati – ukloniti osušene grane i one koje se razvijaju iz središta grma. Posebno treba ukloniti divlje izbojke. Pupoljke za vazu treba uvijek rezati vrtlarskim škarama, i to kosim rezom.

Za tegle i žardinjere možete odabrati ne samo begonije ili pak pelargonij­e nego i ruže. Uzmite miniruže ili ruže pokrivačic­e koje se mogu povijati prema zemlji, što je idealno kada imate žardinjere obješene na ogradu ili viseću teglu. Ako su na terasi, moraju imati barem pet sati sunca te pazite da tegle imaju dovoljno supstrata. Ruže stablašice hit su posljednji­h nekoliko godina – mogu rasti u tegli, ali i na gredici. Naročito su efektne ako od njih napravite cijeli plodored, kombiniraj­ući različite boje. Računajte da će proširiti svoju krošnju do promjera 1 metar te narasti do 1,5 metar. Jedan metalni ili pak drveni stup ili uspravna visoka konstrukci­ja od istih materijala bit će dovoljna da vaše ruže narastu ovako visoko. Redovitom rezidbom i usmjeravan­jem vezanjem postići ćete oblik koji se neće nekontroli­rano širiti. Ako ne biste htjeli imati klasičnu ogradu prema susjedima, a ipak se želite zakloniti od znatiželjn­ih pogleda te imati prekrasan šareni paravan, posadite na rešetkastu ogradu ruženje penjačice. Također, ako imate velik vrt, ovakva cvjetna ograda ne mora služiti kao paravan nego samo kao lijep ukras nasred travnjaka.

 ?? ?? Ruže su odlična dekoracija u vrtu, dvorištu ili na balkonu
Ruže su odlična dekoracija u vrtu, dvorištu ili na balkonu
 ?? ?? Redovitim orezivanje­m održavajte ruže u formi
Redovitim orezivanje­m održavajte ruže u formi
 ?? ?? Ruže penjačice odličan su izbor za balkone
Ruže penjačice odličan su izbor za balkone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia