Večernji list - Hrvatska

Hot spot – od malog crvenila do bolne i vlažne otekline na koži

- piše Andrea Pađen, dr. vet. med.

Hot spot jedno je od najčešćih kožnih oboljenja kod pasa. Pojavljuje se pretežno u ljetnim mjesecima, u razdoblju kada prevladava­ju visoke temperatur­e zraka i visoka vlažnost. Javlja se iznenada i u početku je sve naizgled bezazleno, no ako se pravodobno ne liječi, vrlo brzo može početi dramatično izgledati. Može se javiti kod svih pasmina, ali češće je u onih s gustom dlakom te kod ljubimaca koji vole plivati ili zabavljati se u vodi.

Hot spot je kožna infekcija, odnosno vlažni dermatitis nastao češanjem ili lizanjem nadražene kože. Kao posljedica češanja i lizanja mogu nastati bolne otekline, a ponekad je posljedica i pojava iscjetka. Lizanjem psi stvaraju pogodne uvjete za nastanak sekundarne bakterijsk­e infekcije čime se dodatno pojačava osjećaj svrbeža. Tako se ljubimci nalaze u začaranom krugu češanja i samoozljeđ­ivanja. Uzroci svrbeža su brojni, od unutarnjih i vanjskih nametnika, alergije na buhe (preosjetlj­ivost na ugriz buhe), alergije na hranu, atopijskog dermatitis­a, upale analnih vrećica, nadražujuć­e tvari, uprljane i vlažne dlake te nepoželjni­h ponašanja uzrokovani­h stresom i dosadom (stereotipi­je).

Hot spot uglavnom se javlja na području glave, vrata, kukova i ekstremite­ta, no to ne isključuje njegovu pojavu na ostatku tijela. Nastaje kao gotovo neprimjetn­o crvenilo nalik ubodu insekta te se brzo razvije u bolnu vlažnu oteklinu koja često zna imati neugodan miris. Vlasnici primjećuju crvenilo na koži ljubimca, gubitak dlake, krvarenje, ogrebotine ili kraste, zelenkasti iscjedak (posljedica bakterijsk­e infekcije) te neugodan miris. Područje je bolno na dodir, a promjene su najčešće kružne i dobro ograničene. Kad vlasnik uoči navedene promjene, treba se javiti veterinaru koji će nakon detaljnog pregleda donijeti odluku o daljnjim postupcima liječenja. Pri pregledu, ali i kod kuće, ljubimac će se zbog bolnosti opirati. No svaki vlasnik treba znati da nije preporučlj­ivo davati psu lijekove protiv bolova bez prethodnog savjetovan­ja s veterinaro­m. Ako je potrebno, veterinar će odrediti prikladni pripravak i odgovaraju­ću dozu.

Liječenje ovisi o težini simptoma. Ponekad će biti dovoljno tretirati samo zahvaćeno područje, ali u nekim slučajevim­a potrebna je i sistemska terapija. Veterinar će područje obrijati, isprati ga fiziološko­m otopinom ili nekim drugim preparatom na bazi klorheksid­ina te osušiti. U iznimnim slučajevim­a, kada lokalna terapija antibiotsk­im mastima nije dovoljno djelotvorn­a, uzima se bris kako bi se točnije odredilo koje su se bakterije nastanile i kojim ih se pripravcim­a može riješiti. U slučaju jakog svrbeža veterinar može aplicirati i kortikoste­roidnu terapiju. Kako bi se prekinuo začarani krug češanja i lizanja, područje koje je pogođeno mora se zaštititi stavljanje­m elizabetan­skog ovratnika, a možete se poslužiti i improvizac­ijom (majica i sl.). Također, važno je da vlasnik slijedi upute veterinara. Kako se hot spot brzo pojavljuje, uz pravilan tretman veterinara i angažirano­st vlasnika brzo se i povlači. Uglavnom je potrebno od tri do sedam dana za povlačenje kožnih promjena te 2 – 3 tjedna za ponovni rast dlake.

Najbolji način sprečavanj­a nastanka hot spota jest suzbijanje uzroka svrbeža i kožnih infekcija. Nažalost, unatoč trudu veterinara nije uvijek moguće otkriti koji je točan uzrok, stoga je važno da vlasnici djeluju na sve uzroke redovito tretirajuć­i životinju protiv vanjskih i unutarnjih nametnika. Okupajte svoje ljubimce ako se uprljaju te nakon kupanja dobro osušite dlaku. Održavanje krzna čistim i urednim od velike je važnosti. Dodaci prehrani kao što su lososovo ulje i omega 3 masne kiseline mogu doprinijet­i zdravlju kože i dlake. Primijetit­e li da se vaš ljubimac intenzivno češe i liže, do posjeta veterinaru pokušajte spriječiti lizanje i češanje stavljanje­m ovratnika ili nekom improvizac­ijom.

Hot spot je bolan i naporan problem za vašeg ljubimca te se može često pojavljiva­ti ako je uzrok nepoznat ili se nepravilno liječi. Stoga nemojte odgađati posjet veterinaru i olakšajte tegobe svom ljubimcu. Uz pravilno postupanje veterinara i vlasnika hot spot će se brzo suzbiti i vaš ljubimac neće imati trajnih posljedica.

 ?? ?? Javlja se iznenada i u početku je naizgled bezazleno, no ako se pravovreme­no ne liječi vrlo brzo može postati dramatično­g izgleda. Može se javiti kod svih pasmina, ali je češće u onih guste dlake te kod ljubimaca koji vole plivati ili se zabavljati u vodi
Javlja se iznenada i u početku je naizgled bezazleno, no ako se pravovreme­no ne liječi vrlo brzo može postati dramatično­g izgleda. Može se javiti kod svih pasmina, ali je češće u onih guste dlake te kod ljubimaca koji vole plivati ili se zabavljati u vodi
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia