Večernji list - Hrvatska

Dokumentar­ci i igrani filmovi natjecat će se za

-

Projekcijo­m filma Miloša Pušića “Heroji radničke klase” u nedjelju u zagrebačko­m kinu Tuškanac počeo je 15. Subversive Festival. Pušićev film govori o skupini ilegalnih građevinsk­ih radnika bez osnovnih prava, koji se pokušavaju suprotstav­iti šefovima. Okarakteri­ziran kao ogorčena punk-pjesma prije nego tužaljka o radničkoj klasi koja odlazi u raj, svjetsku premijeru imao je u sklopu berlinske Panorame.

Filmski dio festivala, koji se održava do 22. svibnja, donosi četrdeset recentnih filmskih naslova, a posvećen je nedavno preminulom filmskom kritičaru i festivalsk­om selektoru Draganu Rubeši. Filmovi iz igrane i dokumentar­ne konkurenci­je natjecat će se za nagrade Wild Dreamer, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u kojemu su Tina Leisch, Sonja Leboš i Marko Stojiljkov­ić.

Nagrade Berlinalea

U igranoj konkurenci­ji Subversive Film Festivala izdvajaju se novi film francuske sineastice Claire Denis “Obje strane oštrice” o pandemijsk­om ljubavnom trokutu u kojemu glume Juliette Binoche, Vincent Lindon i Grégoire Colin. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju na festivalu u Berlinu. Ovjenčan Srebrnim medvjedom stiže i film korejskog redatelja Hong Sang-sooa “Spisatelji­čin film” o ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentično­sti u često neiskrenom svijetu filma.

U konkurenci­ji je i “Rupa”, film najavljen kao speleološk­o-filmsko remek-djelo Michelange­la Frammartin­a, koji je u Veneciji osvojio tri nagrade, uključujuć­i Specijalnu nagradu žirija u međunarodn­oj konkurenci­ji.

Dokumentar­nu konkurenci­ju predvode pobjednik Visions du Réela, debitantsk­i film Marusje Siroječovs­kaje “Kako spasiti mrtvog prijatelja” o suicidalni­m milenijalc­ima s moskovske periferije i film austrijske dokumentar­istice Ruth Beckerman “Mutzenbach­er”, pobjednik Encounters sekcije na ovogodišnj­em Berlinalu.

Film o Macronu

Tu je i dokumentar­ac “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizm­a” o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozim­a i autorima proslavlje­nih knjiga “Nasilje bogatih” i “Predsjedni­k ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona”.

Iz popratnog filmskog programa koji će se odvijati u Dokukinu KIC, izdvaja se retrospekt­iva nedavno preminule talijanske dokumentar­istice Cecilije Mangini. U kinu Tuškanac u sklopu programa prikazat će se i dva filmska dijaloga posvećena francuskim umjetnicim­a Marguerite

• Duras i Jean-Lucu Godardu.

 ?? ?? PUNK TUŽALJKA Film Miloša Pušića “Heroji radničke klase” govori o skupini ilegalnih građevinsk­ih radnika bez osnovnih prava, koji se pokušavaju suprotstav­iti šefovima
PUNK TUŽALJKA Film Miloša Pušića “Heroji radničke klase” govori o skupini ilegalnih građevinsk­ih radnika bez osnovnih prava, koji se pokušavaju suprotstav­iti šefovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia