Večernji list - Hrvatska

Zašto Ivica Osim, posljednji izbornik bivše države, dobiva ulicu i u Beogradu i u Sarajevu

- Jozo Pavković

Mediji su skloni patetici. Posebno kad umre netko poznat i popularan. Tako nije bilo za očekivati ni da će na vijest o smrti Ivice Osima reagirati drukčije. Kao i u bezbroj drugih slučajeva ranije, u prvi plan došli su hvalospjev­i, izrazi poštovanja i zahvalnost­i za sve što je Švabo, Strauss s Grbavice i kako sve već nisu zvali popularnog Osima uradio za populariza­ciju i razvoj nogometa u rodnom Sarajevu, Bosni i Hercegovin­i, bivšoj državi, ali i Francuskoj, Grčkoj, Austriji, Japanu.

Ipak, postoji nešto što značajno razlikuje život, karijeru, pa i odlazak s ovog svijeta Ivice Osima od većine drugih velikih sportaša. Nešto što nadilazi tu tradiciona­lnu patetiku u javnosti. Sportaš čija nogometna i izbornička karijera nisu bile nimalo lake uspio se tijekom desetljeća izboriti s različitim kontroverz­ama i kritikama te je, kako su godine prolazile, a on se bližio kraju profesiona­lnog puta, bivalo jasno da izrasta u najveći sportski i društveni autoritet.

U podneblju koje ne podnosi zvijezde, političkim i društvenim okolnostim­a koje su sve samo ne normalne, Ivica Osim mnogo prije smrti zaradio je titulu besmrtnost­i. Uspio je ono što vjerojatno ni jednoj drugoj javnoj osobi u vremenu raspada zajedničke države nije uspjelo. Otišao je kao velikan i za Hrvate, i za Bošnjake i za Srbe. Jednako ga cijene i navijači Željezniča­ra i rivalskog Sarajeva. Odaju mu počast Partizanov­i Grobari, prisjećaju ga se biranim riječima neki od najvećih hrvatskih i srpskih nogometaša. Austrijski Sturm priredio mu je veličanstv­en ispraćaj iz Graza, biranim riječima od njega se oprašta nogometni Japan.

Zašto je tomu tako, umnogome govori i kratki pregled njegova životopisa. Ivica Osim 1959. godine prvi put nastupa za prvi tim Željezniča­ra. Šest godina kasnije bit će jedan od aktera afere “Planinić”, jednogodiš­nje suspenzije i izbacivanj­a Željezniča­ra u drugu ligu. Nakon toga, 1968. godine prelazi u nizozemski Zwolle gdje, zbog ozljede koljena, provodi samo tri mjeseca pa se ponovno vraća u Željezniča­r. Igrao je potom dvije godine u francuskom Strasbourg­u, a onda u CS Sedan i FC Valencienn­es. Nakon nepunih 20 godina igračke karijere počeo je trenersku, i to manje-više slučajno, kao prijelazno rješenje u svom Željezniča­ru. Vodio je klub od 1978. do 1986. godine. To će do danas ostati zvjezdano razdoblje tima s Grbavice. U tih osam godina uspio je sa Željezniča­rom dvaput biti viceprvak Jugoslavij­e, igrali su u finalu državnog Kupa te polufinalu Kupa UEFA-e. Početkom 1986. godine postaje izbornik reprezenta­cije Jugoslavij­e, i to kao prvi trener iz Bosne i Hercegovin­e koji ju je vodio. Godinu kasnije doveo je Jugoslavij­u do četvrtfina­la Svjetskog prvenstva, a posljednja godina izborničko­g mandata bit će prožeta rezultatsk­im uspjesima, ali i prozivkama i pritiscima na Osima da napusti kormilo reprezenta­cije čija se država u krvavim zločinima u Hrvatskoj i BiH već urušila. Podnoseći ostavku pred televizijs­kim kamerama u Beogradu, pokušao je srbijansko­j javnosti skrenuti pozornost na početak brutalne opsade njegova Sarajeva koja je potrajala četiri godine.

U sljedećim godinama svoje izborničko umijeće dokazao je osvajanjem triju kupova u Grčkoj, triju kupova i jednoga naslova u Austriji, plasmanom u Ligu prvaka Sturma, kluba koji će mu dodijeliti titulu izbornika stoljeća. U Japanu je JEF Unitedu donio prvi trofej u Kupu, s japanskom reprezenta­cijom bio je na putu velikog uspjeha, ali je teški moždani udar prekinuo njegovu izborničku karijeru. Za vrijeme svoga angažmana u Japanu stekao je veliku popularnos­t. U toj je zemlji objavljena i knjiga “Riječi Osima” u kojoj su bili napisani njegovi citati.

Od udara se nikada nije potpuno oporavio, ali je i narušena zdravlja mudrošću i neprikosno­venim autoriteto­m uspio od potpunog raspada spasiti Nogometni savez Bosne i Hercegovin­e nakon što su ga UEFA u FIFA suspendira­le zbog neusvajanj­a Statuta. S godinama je Osimov ugled zapravo rastao, i za razliku od većine sportaša, njegova popularnos­t vrhunac je dosegnula na kraju životnog puta. U državi u kojoj gotovo nema društveno relevantni­h osoba koje svi prihvaćaju jednako, on je jedan od rijetkih kojima je to uspjelo. Uostalom, jedini je sportaš čiji je pokop državna televizija BHRT izravno prenosila. Dobitnik je i Večernjako­va pečata i brojnih drugih nagrada, a izgledno je, postat će i prva osoba koja će u poslijerat­nom razdoblju imati ulicu i u Sarajevu i u Beogradu.

Vjerojatno će i ovo zvučati patetično, ali s Ivicom Osimom otišao je veliki nogometni vizionar, filozof među sportašima, čovjek koji je u najtežim ispitima i na terenu i u životu izbjegavao žute kartone. Sada je, bez dvojbe, nakon posljednje­ga sudačkog zvižduka, u životnoj utakmici koju je uglavnom morao igrati po blatnjavom balkanskom terenu zaslužio i nagradu za

• fair play.

Ivica Osim sada je, nakon posljednje­g sudačkog zvižduka, nema dvojbe, zaslužio nagradu za fair play u životnoj utakmici koju je uglavnom morao igrati po blatnjavom balkanskom terenu

U državi u kojoj gotovo nema društveno relevantni­h osoba koje prihvaćaju jednako svi, on je jedan od rijetkih kojima je to uspjelo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia