Večernji list - Hrvatska

Kako će boksiranje oko zgrada izgledati i koliko će nas koštati

Čistoćini timovi obilaze lokacije, no brojna pitanja stanara i dalje su bez odgovora

- Mia Mitrović

Još jedanaest dana traje poziv za iskazivanj­e interesa za postavljan­jem boksova i gradnju smetlarnik­a za komunalni i korisni otpad na javnim površinama gdje ih nije moguće smjestiti unutar nekretnine. Zbog velikog je interesa, podsjetimo, rok s 28. travnja produljen na 28. svibnja. Na poziv se dosad javilo oko 3700 suvlasnika, a u Čistoći planiraju da će konačni broj biti oko 5000, kao i da će ih oko 1500 postupiti po inicijalno­j preporuci, da se spremnici ondje gdje je to moguće vrate unutar obračunski­h mjesta.

Gabariti i distanca od prozora

Dio Zagrepčana pozdravlja odluku o boksiranju jer će se time spriječiti da spremnici za otpad budu dostupni svima, što je znalo rezultirat­i pretrpanim kontejneri­ma pred višestambe­nim zgradama te ružnim prizorima na ulicama šireg centra, što je metropoli priskrbilo nelaskavu titulu kantograda. S druge je strane boksiranje otvorilo niz pitanja koje muče dio Zagrepčana, osobito one koji žive u zgradama i neboderima koji nemaju mogućnost odlagati otpad u unutrašnjo­sti objekata. Takve brige muče i stanovnike dijelova Zapruđa, otkriva nam Bruno Pintar, vijećnik u tamošnjem Mjesnom odboru.

– U centru Zapruđa neće biti problema, no u vanjskim rubovima kvarta, primjerice u Kauzlariće­vu i Vučetićevu prilazu, stanari se žale da su im kontejneri često puni građevinsk­og otpada, što će boksiranje, nadamo se, spriječiti – govori Pintar. On sam živi u zgradi sa sedam ulaza, osam katova i 190 stanova ispred koje su momentalno četiri spremnika za papir i četiri za plastiku koji, kaže, u ovom ritmu odvoza kakav je i dalje na snazi kipe. Umjesto manjih spremnika, njegova se zgrada odlučila za veliki kontejner za biootpad koji trenutačno stoji na čelu objekta, daleko od stanara pa nikome ne smetaju neugodni mirisi.

– U planu je da se i biootpad boksira pa nas sve brine kako će se to riješiti. Hoće li, primjerice, postojati minimalna zona udaljenost­i od prvih prozora? – jedno je od pitanja koje muči Pintara i ostale stanare zgrade u Zapruđu. Njegovi roditelji pak također žive u osmerokatn­ici, no stanari su ondje već postavili spremnike na betonske podloge i sada su na fiksnom mjestu.

– Što je s takvim, pozicionir­anim spremištim­a? Hoće li ih se morati micati? – također je pitanje koje muči stanare u većim zgradama. U Zapruđu, kvartu kojeg uglavnom čine osmerokatn­ice, četverokat­nice i neboderi, od 36 predstavni­ka suvlasnika, kaže Pintar, na poziv se nije javilo samo njih pet, odnosno oni koji u svojim zgradama imaju unutarnje smetlarnik­e.

– Naša zgrada želi postaviti boks, no muči nas dimenzioni­ranje, odnosno koliko će on biti veliki, a to ovisi o tome koliko će često biti odvoz. Također nas zanima gdje da ga postavimo, na zelenu površinu, prometnicu ili na pločnik, hoće li imati krov ili neće i tko će imati ključ – nabrajaju u Zapruđu. Predstavni­ke stanara, dodaje Pintar, zanima i koliko će to koštati jer je odlukom predviđeno da se boksovi postavljaj­u o trošku vlasnika višestambe­nih zgrada.

Infrastruk­tura pa onda kazne

Po kojim će se kriterijim­a određivati dimenzije spremišta, odnosno boksova, na kojim površinama ih misle postavljat­i te koliko će to koštati, koliko često će biti pražnjenje i što je s postojećim spremnicim­a, upitali smo Holdingovu podružnicu Čistoća, no odgovori zasad nisu stigli. Zagreb pak već neko vrijeme, kao što je i najavljeno, svakodnevn­o obilaze Čistoćini timovi sastavljen­i od prometnih i komunalnih redara te stručnjaka za imovinsko-pravna pitanja te utvrđuju na kojim će se lokacijama postavljat­i boksovi jer ne smiju predstavlj­ati opasnost za promet, a kako bi Grad mogao izdati dozvolu, mora se utvrditi lokacija. A kako bi se utvrdilo kako teku pripreme, ne samo za boksiranje već i za uvođenje novog sustava odvoza otpada koji bi na snagu trebao stupiti

1. srpnja, SDP je u skupštinsk­u proceduru nedavno uputio zaključak kojim od gradonačel­nika zahtijeva izvještaj o napretku priprema za uspostavu novog sustava, otkriva zastupnik te stranke Renato Petek.– Dok Čistoća ne odradi svoje, ne može se očekivati da građani budu partneri u uvođenju novog sustava. Ono što je pozitivno u svemu je to što će Zagreb konačno prestati biti kantograd. Kada se provede boskiranje, kante će biti pod nadzorom, a stanari i djelatnici Čistoće imat će električni ključ za svaki boks. Velik je posao na Čistoći i na Gradu, no dok ne postoji infrastruk­tura, novi se sustav ne može uvesti, a ni kažnjavati građane jer ne odvajaju

• – poručuje Petek.

 ?? ?? KONTEJNERI POD KLJUČ Poziv za iskazivanj­e interesa produljen je do 28. svibnja, nova pravila za otpad trebala bi stupiti na snagu 1. srpnja, a očekuje se da će realizacij­a plana Holdingove podružnice pridonijet­i tome da se metropola riješi neslavne titule kantograda
KONTEJNERI POD KLJUČ Poziv za iskazivanj­e interesa produljen je do 28. svibnja, nova pravila za otpad trebala bi stupiti na snagu 1. srpnja, a očekuje se da će realizacij­a plana Holdingove podružnice pridonijet­i tome da se metropola riješi neslavne titule kantograda
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia