Večernji list - Hrvatska

Buljan: Bit će nekulturno ako Hajduk ne napravi špalir za Dinamo

- Edi Džindo

U nogometu postaje sve češći običaje da nakon osvajanja naslova prvaka sljedeći suparnik uoči utakmice novom prvaku pripremi špalir. Prema nepisanom pravilu, suparnička momčad stane u dva reda i u sredini napravi koridor za prolazak prvaka u znak poštovanja na osvojenom naslovu.

Taj običaj potječe iz anglofonsk­ih zemalja u kojima se u povijesti špalir radio za vojnike te je nazivan štitom časti. Vojnička tradicija je pedesetih godina prošlog stoljeća postala nogometna tradicija, a za to su najzaslužn­iji Englezi. Prvi slučaj špalira na velikoj sceni dogodio se 1955. godine kad su nogometaši Manchester Uniteda napravili koridor za nogometaše Chelseaja. I danas je u Engleskoj taj običačj najčešći, no uvriježio se i u nekim drugim zemljama.

Kao da vas ostavi žena

Engleski strateg Ronnie Allen je početkom sedamdeset­ih donio običaj špalira u Španjolsku kad je bio strateg Athletica iz Bilbaa. U svibnju 1970. je u utakmici osmine finala Kupa Allen predložio igračima da odaju počast madridskom Atleticu koji je taj tjedan izborio ligaški naslov. Španjolski mediji tada su taj čin igrača iz Baskije ocijenili najljepšim i najsportsk­ijim činom sezone.

Budući da je u startu ocjenjivan vrlo pozitivno, potkraj 20. stoljeća taj je običaj postao sve češći, a došlo je i do špalira između velikih rivala. Pretprošle sezone je Manchester City napravio špalir svojem trenutačno najvećem rivalu Liverpoolu, a špalire su za svoje najveće rivale radili i Manchester United, Chelsea, Arsenal... Vjerojatno najbolji primjer špalira dolazi iz suparništv­a između Barcelone i madridskog Reala. Prvo su te dvije momčadi razmijenil­e te počasti 1988., 1991. i 2008., a 2017. Barcelona je zbog tadašnje političke situacije odbila prirediti špalir za Real. Godinu dana kasnije Real je uzvratio istom mjerom, a tadašnji strateg Zinedine Zidane je objasnio:

- Nismo to napravili zato što oni nisu prošle godine.

U novije doba na špalir se prestalo gledati isključivo kao na lijepu gestu, nego je u narativu igrača i navijača dobio i sentiment poniženja. Zbog toga ga je, primjerice, madridski Atletico ove sezone odbio prirediti gradskom suparniku Realu.

- Netko želi pretvoriti lijepu gestu prema prvaku u javnu sramotu i poniženje za nas koji bismo tu gestu trebali napraviti. Španjolska ima taj običaj, ali ondje odakle ja dolazim toga običaja nema. Poštujemo Real, ali još više naše navijače - rekao je trener Diego Simeone.

Osjećaj kada suparniku radite špalir poprilično je negativno i slikovito opisala legenda Manchester Uniteda Gary Neville.

- Osjećaj je to kao da vas ostavi žena, pa vas nakon toga pita možete li odjeću njezina novog dečka staviti u svoj ormar.

I sada dolazimo do posljednje­g kola Prve HNL ove sezone. Dinamo je u Šibeniku izborio naslov i preostao mu je samo dvoboj s Hajdukom u Maksimiru te je pitanje hoće li hajdukovci napraviti špalir za plave.

- Špalir?! Ne, mislim da špalira neće biti s obzirom na rivalstvo s Hajdukom, ali vidjet ćemo - rekao je Dinamov veznjak Luka Ivanušec.

Korektno je čestitati

Hajduk je već bio u ovakvoj situaciji 2020. kad je gostovao u Maksimiru nakon što je Dinamo osvojio naslov. Tada je strateg bijelih bio Igor Tudor, a špalira Hajduka tada nije bilo, no čestitanja jest. Hoće li ga biti ove godine, pitali smo Hajdukovu legendu Ivana Buljana.

- Bez obzira na rivalstvo i odnose navijača, bilo bi korektno da Hajdukovi igrači čestitaju dinamovcim­a jer bi time pokazali svoju veličinu. U suprotnom, bilo bi to negativno, čak bih rekao nekulturno i mizerno - rekao je bivši nogometaš i trener Hajduka.

 ?? ?? PROŠLE SEZONE Varaždin je napravio špalir za Dinamo u Maksimiru nakon što su plavi pobjedom protiv Rijeke (5:1) osigurali naslov
PROŠLE SEZONE Varaždin je napravio špalir za Dinamo u Maksimiru nakon što su plavi pobjedom protiv Rijeke (5:1) osigurali naslov
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia