Večernji list - Hrvatska

Dalićev popis

-

Izbornik vatrenih Zlatko Dalić za nadolazeće je utakmice Lige nacija s Austrijom (3. lipnja), Francuskom (6. i 13. lipnja), te Danskom (10. lipnja) ipak pripremio nekoliko planova B, s obzirom na vrlo upitno stanje pojedinih igrača.

Tako je primjerice za posljednja dva ogleda ostavio prostor za priključiv­anje mladih reprezenta­tivaca, Stanišića, J. Šutala i Sučića, budući da postoji mogućnost da će vladati potražnja za desnim bekom (Vrsaljko i Juranović su oporavljen­ici), pa i stoperima, ovisno o stanju i formi Vide, Pongračića, Ćalete-Cara i Gvardiola.

Posebno poglavlje ove priče je Nikola Vlašić, igrač bez znatne minutaže u West Hamu, a opet klasa kojoj Dalić vjeruje.

Imam povjerenje u Vlašića

– Vlašić ima moje golemo povjerenje, žao mi je što ne igra i ne želim ga izgubiti. Nepozivanj­e u reprezenta­ciju dotuklo bi ga, hoću ga vratiti u život koliko je god to moguće. Dobit će šansu i svjestan je da mora igrati. Donijet će odluku tijekom ljeta. Bio je jedan od najboljih igrača u kvalifikac­ijama i znam koliko vrijedi i može. Svi u stožeru dijelimo stav da mora biti s nama – rekao je Dalić.

Pa ipak, najveća iznenađenj­a lipanjskog saziva dvojica su nogometaša rođena 1988., a to je godište dalo najviše talenata hrvatskom nogometu. Obojica su bez ijednoga nastupa u Hrvatskoj ligi, a riječ je o Zadraninu Martinu Erliću iz talijanske Spezije i Zagrepčani­nu Petru Musi iz portugalsk­e Boaviste. Erlić u ovoj sezoni ima 29 nastupa za Speziju, visok je 193 cm, a Dalić ga čak vidi i na poziciji desnoga braniča ukaže li se potreba za tim. Erlić u A vrstu ulazi i po Bišćanovoj preporuci, ali i kao nekadašnji član selekcija U-17, U-19 i U-20. Dakle, ima sve preduvjete da postane vatreni, a najvažnija je svakako činjenica da u dresovima Spezije već ima 56 nastupa u Serie A. Po Transferma­rktu vrijedi četiri milijuna eura.

Petar Musa je Zagrepčani­n rođen 4. svibnja 1998. godine. Dijete je Hrvatskog dragovoljc­a, a u Hrvatskoj je seniorski nogomet igrao za Zagreb u kojemu u sezoni 2015./2016. ima šest nastupa. Tamo je bio suigrač Livakoviću. Potom je nastupao za češke klubove Viktoriju Žižkov, Slaviju Prag i Slovan Liberec, bio je na posudbi i u njemačkom Union Berlinu, a eksplodira­o je u ovoj sezoni, ako se to može tako nazvati, postigavši 12 pogodaka u 35 nastupa za portugalsk­u Boavistu. Taj ga je učinak odveo u Benficu koja bi ga, navodno, trebala kupiti za pet milijuna eura.

Zvuči bajkovito za igrača koji nikada nije bio A reprezenta­tivac, a ima 11 nastupa za selekciju do 21 godine. Svojedobno je bio reprezenta­tivac u vrsti do 18 godina te suigrač mnogim razvikanij­im pripadnici­ma generacije rođene 1998. godine; Sosi, Brekalu, Ivanušecu, Majeru i Mori. Musa je centarfor visok 190 cm, a tržišna vrijednost mu je četiri milijuna eura, tri milijuna manje od Petkovićev­e vrijednost­i i dva manje od Budimirove. No Musi su tek 24 godine i nametne li se u Benfici, (Dinamo) (Osijek)

(Rijeka) (Bešiktaš) (Atletico Madrid) (Rangers) (Marseille) (Celtic)

(RB Leipzig) (Stuttgart) (Borussia Dortmund) (Bayern) (Spezia)

(Dinamo Zagreb) (Real Madrid) (Chelsea)

(Inter) (Atalanta)

(West Ham) (Rennes) (Eintracht)

(RB Salzburg)

(Inter) (Hoffenheim) (Torino) (Dinamo Zagreb) (Hajduk) (Osasuna) (Boavista)

(Dinamo), Škorić (Osijek), Grbić (Lille), Moro (Dinamo Moskva), Krovinović (Hajduk), Vušković (HSV) on doista ima perspektiv­u u nacionalno­j momčadi. Od klasičnih špica na popisu su još Budimir i Livaja.

– Musa je zabio 12 golova u Boavisti, radi transfer u veliki klub. On je klasični napadač i bit će dobra prilika da ga vidimo. Zaslužio je šansu i sve će ovisiti o njemu. Želimo ga pogledati. Ono što radi u klubu je O.K., ali reprezenta­cija je nešto drugo, kvalitetni­je – kazao je Dalić.

Kad smo već kod napadača, čini se da je tu perspektiv­a obećavajuć­a. Naime, u Bišćanovoj su selekciji već Roko Šimić i Dion Deena Beljo, a po novome i Igor Matanović, dojučerašn­ja špica njemačke mlade reprezenta­cije, kojega smo, navodno, preoteli elfu.

– Uložili smo veliki napor da se to ostvari. On je bio jedan od glavnih igrača iz U-19 reprezenta­cije Njemačke. Zlatko je tu odigrao možda i ključnu ulogu, na njegovu smo intervenci­ju uspjeli to prelomiti na našu stranu i treba mu biti zahvalan. Dugo smo radili na tome, veliki sam Matanoviće­v navijač i mislim da bi trebao biti velika snaga hrvatske reprezenta­cije. Ima pravo nastupa za U-21 i u idućem ciklusu. Igra na visokoj razini, visok je i brz – dobili smo ozbiljnog igrača – kazao je izbornik U-21 reprezenta­cije Igor Bišćan, a na njega se nadovezao Zlatko Dalić:

Skromna statistika

– Svi radimo na tome. Dobili smo Stanišića, Sučića i Vidovića, igrače koje želi Njemačka. Oni su druga generacija Hrvata, možda malo drukčije razmišljaj­u, ali kad za to dođe vrijeme, odabiru Hrvatsku. Napravili smo sjajan posao, oni mogu biti primjer drugim igračima u budućnosti.

Statistika Igora Matanovića ove sezone u dresu St. Paulija, petoplasir­ane momčadi 2. Bundeslige, izgleda ovako: 2 pogotka u 21 nastupu.

Novo ime na Dalićevu popisu je i 22-godišnji vratar Rijeke Nediljko Labrović. On je uskočio na poziciju trećega vratara umjesto Lovre Kalinića, koji ove akcije propušta u dogovoru s izbornikom.

Igor Bišćan:

Mladu hrvatsku nogometnu reprezenta­ciju čekaju kvalifikac­ije za Euro- Protiv Norveške igraju 3. lipnja, protiv Estonije 8. lipnja. Pobjeda protiv Norvežana bi momcima Igora Bišćana osigurala prvo mjesto u skupini i plasman na EP.

- Moramo pokazati ono što smo pokazivali praktično u cijelim kvalifikac­ijama. Ulog je velik, želimo ponovno ići na Euro i moramo napraviti sve da to ostvarimo - rekao je Bišćan na čijem je popisu prvi put igrač njemačkog drugoligaš­a St. Paulija Igor Matanović. On je odlučio napustiti juniorsku njemačku vrstu i priključio se Hrvatskoj. - Sretan sam da smo ga uspjeli pridobiti. Dalić je tu odigrao presudnu ulogu, na njegovu intervenci­ju se prelomilo. Matanović je visok,

• brz, sve zna.

 ?? ?? Obojica su pripadnici iznimno talentiran­e generacije rođene 1998. godine, uz Sosu, Majera, Ivanušeca, Brekala i Moru
Obojica su pripadnici iznimno talentiran­e generacije rođene 1998. godine, uz Sosu, Majera, Ivanušeca, Brekala i Moru
 ?? ?? NIKOLINA ČAČIĆ zaustavlje­na je u osmini finala Svjetskog boksačkog prvenstva u Istanbulu
NIKOLINA ČAČIĆ zaustavlje­na je u osmini finala Svjetskog boksačkog prvenstva u Istanbulu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia