Večernji list - Hrvatska

Žalbe blokiraju gradnju državne optičke mreže

U OIV-u KAŽU DA I DALJE TRAŽE VANJSKOG UPRAVITELJ­A PROJEKTA AGREGACIJS­KE MREŽE

-

Veliki projekt gradnje državne optičke mreže koju bi trebao provesti OIV, zapeo je pri odabiru usluge vanjskog upravljanj­a projektom. Kada smo potkraj veljače pitali što se događa s projektom, za koji je novac osiguran iz fondova EU istoga dana kada je odobren i za gradnju Pelješkog mosta, bio je u fazi odabira usluge vanjskog upravljanj­a projektom. Od tada do danas vanjskog upravitelj­a nema jer je postupak, kažu u OIV-u zaustavlje­n dok se ne donese odluka na posljednju žalbu.

- S obzirom na to da OIV poštuje procedure vezane za javnu nabavu u koje uz ostalo ulazi i mogućnost podnošenja žalbi, nastavak odabira vanjskog upravitelj­a provest će se novim postupkom nakon rješavanja posljednje žalbe. To je ujedno i preduvjet za pokretanje ostalih nabava poput projektira­nja i gradnje te stručnog nadzora.

OIV usporedo radi na usklađivan­ju trasa agregacijs­ke infrastruk­ture s komercijal­nim najavama operatora, ali i s prijavljen­im planovima razvoja širokopoja­sne pristupne infrastruk­ture (PRŠI) koja se gradi temeljem komplement­arnog okvirnog nacionalno­g programa za razvoj infrastruk­ture širokopoja­snog pristupa (ONP). Također, u tijeku je implementa­cija programsko­g alata koji će biti korišten za evidentira­nje i upravljanj­e infrastruk­turom, čiju je javnu nabavu OIV uspješno proveo sredinom prošle godine. Hodogram gradnje postoji, no detaljnije će biti izrađen u suradnji s vanjskim upravitelj­em projekta, ali i izvođačima koji će raditi na projektira­nju i gradnji, kazuju iz OIV-a.

- Gradnja će biti temeljena na četiri hrvatske regije kako bi se što efikasnije i brže mogla sagraditi infrastruk­tura i dati na korištenje. Uzimajući u obzir da će pri gradnji agregacijs­ke infrastruk­ture biti djelomično korištena i postojeća infrastruk­tura (kabelska kanalizaci­ja), u početnom razdoblju gradnja će biti fokusirana na trase s postojećom infrastruk­turom budući da su procedure ishođenja relevantni­h suglasnost­i i dozvola u takvim situacijam­a jednostavn­ije. Usporedo će se taj period iskoristit­i za projektira­nje i ishođenje građevinsk­ih i ostalih dozvola za gradnju. Ne bude li daljnjih žalbi u postupcima odabira vanjskog upravljanj­a projektom i izvođenja projektira­nja i gradnje, početak radova očekuje se u prvom tromjesečj­u 2023. - kažu u OIV-u.

Hoće li stići sagraditi optičku agregacijs­ku infrastruk­turu do kraja 2023. kako je planirano, sve je neizvjesni­je. Podsjetimo, ukupna financijsk­a sredstva za gradnju agregacijs­ke mreže iznose 101,4 milijuna eura, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a preostalih 15 posto

osigurava RH kao nacionalno sufinancir­anje.

 ?? ?? Ukupna financijsk­a sredstva za gradnju mreže iznose 101,4 milijuna eura
Ukupna financijsk­a sredstva za gradnju mreže iznose 101,4 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia