Večernji list - Hrvatska

Njemačka napuštanje­m ruskog plina ugrožava šest milijuna radnih mjesta

Očekuje se pad BDP-a od 12,7 posto u najvećoj europskoj ekonomiji, a posebno bi bili pogođeni staklarska industrija i prerada čelika u kojima bi dodana vrijednost kao rezultat te proizvodnj­e pala čak i za polovicu

- Zoran Vitas

Ako Njemačka u cijelosti obustavi uvoz ruskog plina, to bi je moglo stajati 13 posto proizvodnj­e te oko šest milijuna radnih mjesta. I to u kratkom roku, do kraja ove godine. Rezultat je to koji pokazuje studija Bavarske gospodarsk­e udruge.

– Osim smanjenja BDP-a za 12,7 posto, potpuna obustava uvoza ruskog plina imala bi i itekakav učinak na njemačku radnu snagu. Takav bi scenarij utjecao na 5,6 milijuna radnih mjesta – rekao je za Der Spiegel predsjedni­k spomenute udruge Betram Brossardt.

Prirodna uska grla

Studija pod nazivom “Posljedice prekida u opskrbi ruskim plinom za njemačku industriju” koju je za udrugu pripremila analitička kuća Prognos AG ukazuje na negativne gospodarsk­e učinke temeljene na prekidu opskrbe već od početka sljedećeg mjeseca. Studija se specifična po tome što prije svega uzima u obzir tehnička gledišta koja imaju utjecaj na sektore koji ovise o ruskom plinu. Zbog potrebe da se plin prvo dostavlja prioritetn­im korisnicim­a te činjenice da se bez ruskog plina ne bi u dovoljnoj mjeri mogla popuniti skladišta plina, ne bi se mogla pokriti ni polovica potreba industrije.

– Posebno bi bili pogođeni staklarska industrija i prerada čelika u kojima bi dodana vrijednost kao rezultat te proizvodnj­e pala čak i za polovicu. Isto bi se odnosilo i na kemijsku, keramičku, prehramben­u i tekstilnu industriju te tiskanje. U tim bi industrija­ma dodana vrijednost pala za 30 posto – objasnio je Brossardt. Ti gubici vrijednost­i dobivenih proizvodnj­om odrazili bi se dalekosežn­o i na ukupno gospodarst­vo Njemačke.

– Prirodna uska grla u slučaju izostanka ruskog plina izazvala bi domino-efekt. Učinak bi bio ozbiljan na cijeli lanac – kažu autori studije.

U scenariju opisanom u studiji ukupno bi nastupio pad dodane vrijednost­i od dodatnih 144 milijarde eura, odnosno bila bi smanjena za 9,4 posto. Disrupcije u intenzivno međuovisno­j proizvodnj­i i lancima opskrbe imale bi trostruko snažniji učinak kroz sve industrije u usporedbi s izravnim učinkom prekida dostave ruskog plina. Ukupna je izloženost riziku gubitka od 193 milijarde eura dodane vrijednost­i, kaže predsjedni­k ove udruge. Da bi se to izbjeglo, kažu u ovoj organizaci­ji, potrebna je efikasna diversifik­acija opskrbe prirodnim plinom, jedino na taj način održala bi se netaknuto i snažno gospodarst­vo.

– Rezultati ove studije ilustriraj­u koliko je njemačko gospodarst­vo ovisno o ruskom plinu. Cilj mora biti potpuna neovisnost u najkraćem mogućem vremenu. Gledajući na vjerojatna uska grla, prirodni plin moramo koristiti ciljano te ga nadomjesti­ti gdje ima smisla. Dodatno, moramo odlučno nastaviti s implementa­cijom energetske tranzicije. S ambiciozno­m ekspanzijo­m obnovljivi­h izvora možemo dugoročno ublažiti rast cijena električne energije te se dodatno osloboditi od jednostran­e ovisnosti u energetsko­m sektoru – kazao je Brossardt.

S druge strane, ruski predsjedni­k Vladimir Putin nastavlja s aktivnosti­ma započetim na Međunarodn­om gospodarsk­om forumu nedavno održanom u Sankt-Peterburgu. Posjetio je Turkmenist­an i Tadžikista­n gdje je sudjelovao i u susretu lidera zemalja Kaspijskog jezera, Irana, Kazahstana i Azerbajdža­na. Čini se da ovo putovanje, prvo Putinovo međunarodn­o otkako je počeo napad na Ukrajinu, ima dva cilja. Prostor središnje Azije pogodan mu je za diplomatsk­e aktivnosti zbog ranijih prijateljs­kih veza.

– Sretan sam što sam na prijateljs­kom tlu našeg saveznika u ovoj svjetskoj regiji – rekao je Putin na počeku razgovora s predsjedni­kom Tadžikista­na Emonalijem Rahmonom u glavnom gradu Dušanbeu.

Putin u Tadžikista­nu

Tadžikista­n ima utjecaj na talibanski režim koji Rusija smatra teroristič­kim, ali koji ima predstavni­štvo u Moskvi. Tadžikista­n, naime, ima 1357 km dugu granicu s Afganistan­om kod koje Rusija u tri baze drži 7000 vojnika.

– Činimo sve s gledišta da sve etničke grupe u Afganistan­u na pravilan način sudjeluju u vođenju zemlje – rekao je Putin. Druga bi interesna točka mogao biti Kazahstan koji je, sudjelujuć­i na Međunarodn­om gospodarsk­om forumu, izrazio neslaganje s ruskom verzijom događaja u Ukrajini te je odbio odustati od poštivanja zapadnih sankcija uvedenih Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

 ?? ?? PREVIŠE OVISNI O RUSIJI Studija pod nazivom “Posljedice prekida u opskrbi ruskim plinom za njemačku industriju”, koju je pripremila analitička kuća Prognos AG, pokazuje negativne gospodarsk­e učinke zbog prekida opskrbe već od početka sljedećeg mjeseca
PREVIŠE OVISNI O RUSIJI Studija pod nazivom “Posljedice prekida u opskrbi ruskim plinom za njemačku industriju”, koju je pripremila analitička kuća Prognos AG, pokazuje negativne gospodarsk­e učinke zbog prekida opskrbe već od početka sljedećeg mjeseca
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia