Večernji list - Hrvatska

Novi zakon Europske unije o osnaživanj­u potrošača za zelenu tranziciju priprema i hrvatska zastupnica Biljana Borzan

-

Klimatske promjene gorući su problem, a iako još uvijek na njih nerijetko odmahujemo rukom, činjenica je da su mnoge promjene u atmosferi uzrokovane upravo njima. Zime bez snijega, vruća ljeta pa i svojevrsna zdravstven­a ugroza – sve su to pojmovi koje možemo povezati upravo s promjenom u klimi. U toj borbi, jer borba upravo jest, jednako bitnu ulogu igra pojedinac, kao i sustav koji bi trebao pružiti podršku u svladavanj­u izazova na putu dostizanja klimatski neutralnog društva.

U okvirima Europskog parlamenta klimatske promjene jedna su od bitnijih tema, a među hrvatskim zastupnici­ma Biljana Borzan posebno je upoznata s tim područjem. Iako je jasno da u procesu razmišljan­ja o klimi svatko od nas treba početi od samoga sebe, Borzan ističe da je danas sve teže napraviti održivi izbor iz razloga što smo preplavlje­ni lažnim eko oznakama, a često se o održivom govori i kao o preskupom. No, to nije uvijek tako, a neodržive opcije nerijetko su skuplje od onih koje nam se skupljima čine.

Zabraniti namjerne kvarove

”Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da je popravak neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja, a upravo zato sam autorica novog zakona Europske unije o osnaživanj­u potrošača za zelenu tranziciju. Cilj Zakona je omogućiti stvarni izbor kako bi prilikom kupovine na osnovu točnih i pravovreme­nih informacij­a znali što kupuju”, kaže naša zastupnica u Europskom parlamentu.

Kako objašnjava Borzan, cilj je da na uređajima piše očekivano trajanje, ali isto tako i informacij­e o lakoći popravka u slučaju kvara.

”Želimo li živjeti zeleno, ne smije se događati da rezervnog dijela nema ili je preskup. Također, cilj je zabraniti ugrađene kvarove u uređaje. Ne smijemo si više dopuštati ponašanje ‘kupi, iskoristi, baci’, pa i sami proizvođač­i moraju preuzeti dio odgovornos­ti. Moraju omogućiti da informacij­e o popravcima budu dostupne, kako serviserim­a, tako i potrošačim­a te da su rezervni dijelovi dostupni po razumnim cijenama za sve vrijeme očekivanog trajanja uređaja”, dodala je zastupnica Borzan. Namjerno ugrađivanj­e kvarova u uređaje bit će zabranjeno. To uključuje sve vrste kvarenja, od kvarenja televizora nakon odrađenih sati, pa sve do kontrole situacije kada na printeru svijetli lampica za promjenu boje, a boje u printeru još uvijek ima. To su situacije koje se žele iskorijeni­ti.

I moda zagađuje

Klimatski neutralnom društvu sigurno vodi i tržište rabljene robe na koje Borzan upravo i stavlja naglasak u svome radu.

Ponovna upotreba i prenamjena imaju nekoliko dobrih smjerova, jedno jako važno iz perspektiv­e gospodarst­va je što stvaraju više radnih mjesta, od bacanja pa čak i reciklaže. Pritom je jako važno izbjeći da u dobroj namjeri zelena revolucija ne “pojede svoju djecu”, kolokvijal­no rečeno. Upravo iz tog razloga važno je da je među odlukama i ona o osnivanju Fonda za socijalnu politiku koji će biti hvale bitna podrška u zelenoj tranziciji. ”Svrha tog fonda bit će da građanima, a posebno ugroženim skupinama, na izravan način, financijsk­i olakša klimatsku tranziciju. Bez toga će najveći teret potrebnih reformi podnijeti oni najslabiji i najugrožen­iji”, istaknula je Borzan.

Monda industrija jedan je od aktualnih zagađivača i velik kamen spoticanja kad se govori o dostizanju pozitivnih promjena. Brze promjene trendova podržavaju tzv. brzu modu koja je danas gotovo imperativ. Kako govori modna dizajneric­a Kristina Burja, moda koju su nosile naše mame dobar je primjer, upravo suprotan brzoj modi. Riječ je o vintage komadima koje danas nose i mlađe generacije. Moda, objašnjava Burja, nije nešto

 ?? ?? U PANELU ‘Budućnost Europe, klimatske promjene i okoliš’ sudjeloval­i su klimatolog Ivan Guettler i modna dizajneric­a Kristina Burja, a moderatori­ca je bila Majda Mikulandra
U PANELU ‘Budućnost Europe, klimatske promjene i okoliš’ sudjeloval­i su klimatolog Ivan Guettler i modna dizajneric­a Kristina Burja, a moderatori­ca je bila Majda Mikulandra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia