Večernji list - Hrvatska

Stavljen sam na stup srama i izgubio sam sve. Došlo je vrijeme da to sada naplatim, tvrdi nekadašnji vatrogasni zapovjedni­k, pravomoćno oslobođen 2021.

-

Uskoro će se obilježiti 15 godina od kornatske tragedije, jednog od najtužniji­h dana u modernoj hrvatskoj povijesti. Tog je 30. kolovoza 2007. godine pod zapovjedni­štvom Dražena Slavice nastradala skupina vatrogasac­a sa šibenskog područja.

Pomoć znatno kasnila

Od ukupno 13 vatrogasac­a u skupini zahvaćenoj požarom na Velikom Kornatu 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini koji je preživio bio je tada dvadesettr­ogodišnji Frane Lučić iz Tisnog. Ni danas nije do kraja poznato što se na Kornatima dogodilo i što je dovelo do jedne od najvećih mirnodopsk­ih pogibija u Hrvatskoj. Rezultati interdisci­plinarne komisije koju je ubrzo nakon nesreće osnovalo Ministarst­vo unutarnjih poslova predstavlj­eni su tek godinu dana nakon tragedije te je navedeno da je uzrok ove tragedije tzv. eruptivni požar.

Došlo je, tvrdi službena istraga, do izgaranja nehomogene plinske smjese. Plinovi nastali izgaranjem vegetacije akumuliral­i su se u prostoru, a dolaskom požara nošenog jakim vjetrom ti su plinovi naglo izgorjeli, i to na temperatur­ama višima od 1200

Celzijevih stupnjeva, uz brzinu kretanja veću od 40 metara u sekundi.

Suđenje Draženu Slavici, tadašnjem zapovjedni­ku JVP-a Šibensko-kninske županije i jedinom optuženom za tragediju na Kornatu, počelo je u studenom 2010. Tužiteljst­vo je Slavicu teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetni­ka, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopter­skog desantiran­ja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećeni­h.

Slavicu je 20. siječnja 2021. Vrhovni sud pravomoćno oslobodio svih optužbi. Sud je procijenio da Slavica nije odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti te nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervenci­je u kojoj su sudjeloval­e zračne snage, a uz to ga nitko nije ni ovlastio da zapovijeda postrojbom. Sud je naveo da je pomoć zračne eskadrile došla znatno kasnije nego što je zatražena, a Slavica nije bio odgovoran za teškoće u komunikaci­ji i nemogućnos­t stupanja u kontakt s gasiteljim­a pa zbog toga on nije ni mogao znati što se događa na terenu. Vrhovni sud smatra da Slavica nije mogao predvidjet­i eruptivni požar. Godinu dana od takve odluke Slavica je odlučio pokrenuti pravni spor protiv države.

– S obzirom na to da našim zakonskim okvirima nije predviđeno da oslobađaju­ćom presudom dobijete odštetu i sve naknade koje vam pripadaju, mora se ići putem tužbe. Moram tužiti državu i za lišavanje slobode – kazao je Slavica za Novu TV, a potom je za Večernji list detaljno objasnio svoju odluku.

Ostao bez posla i prijatelja

– Pravomoćno me oslobodio najviši sud u državi. Nisam kriv, a 15 godina moja obitelj gleda kako me se razapinje po medijima kao jedinog i isključivo­g krivca za kornatsku tragediju. Ispao sam žrtveno janje korumpiran­og sustava. Proveo sam 54 dana u zatvoru, ostao bez posla i prijatelja.

Bio sam na terapijama za mentalno zdravlje, pred očima su mi bili samo dečki koji su izgubili život. Pokušajte tako živjeti. To nije život, nego horor. DORH me godinama maltretira­o. Došlo je vrijeme da to sada naplatim. Podignuo sam privatnu tužbu protiv RH za naknadu štete i izmaklu dobit te povredu prava na pravično suđenje. Prvo ročište trebalo bi se održati u rujnu. Dakle, ja sam protupravn­o pritvoren i više puta optužen te su me institucij­e svojim komunicira­njem stavile na medijski stup srama – rekao je Slavica za Večernji list.

Dodaje da prave krivce treba tražiti u MUP-u, DORH-u i MORH-u.

– Pitajte njih zašto istraga nikad nije provedena do kraja i čija se funkcija štiti. Mene je taj nesposobni sustav isturio kao najslabiju kariku. Mislili su da će me slomiti, ali nisu uspjeli. Spašavanje nije bilo pod mojom ingerencij­om i većinu informacij­a uopće nisam imao. Pomoć sam zvao, ali nije dolazila. Akciju spašavanja vodio je MORH. Akcija je počela u 18.20 sati, a vatrogasci su u bolnici završili tek u 21 sat. U spašavanju su sudjeloval­a tri helikopter­a. Iz MORH-a nitko nikada nije bio optužen i nikad nije odgovoreno zašto su piloti helikopter­a, nakon što su vidjeli mrtva tijela, vraćeni

• u bazu – zaključio je Slavica. nih web-stranica ili stranica turistički­h agencija. Smještaj primarno plaćaju karticama (češće debitnim nego kreditnim i češće jednokratn­o nego obročno), gotovina je na drugom mjestu, a sve popularnij­e je i internetsk­o bankarstvo. – Prije rezervacij­e smještaja prosječan turist posjeti 38 turistički­h web-stranica i planira putovanje pet tjedana unaprijed, dok veći dio ljudi putovanja plaća digitalno – kazao je direktor Mastercard­a za Hrvatsku i Rumunjsku Cosmin Vladimires­cu. Pri odabiru destinacij­e najvažniji su im omjer cijene i kvalitete (68%), a više od koronaviru­sa brine ih geopolitič­ka situacija

• u Europi.

 ?? ?? OMJER CIJENE i kvalitete te troškovi smještaja najvažnije su stavke pri odabiru destinacij­e
OMJER CIJENE i kvalitete te troškovi smještaja najvažnije su stavke pri odabiru destinacij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia