Večernji list - Hrvatska

Svi restorani zadržali Michelin, Zelena zvjezdica konobi Mate

-

Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koja nose neku od prestižnih Michelinov­ih oznaka

Iznenađenj­a nije bilo, Michelinov­e zvjezdice i u ovogodišnj­oj selekciji zadržali su svi hrvatski restorani koji su i dosad bili nositelji spomenute oznake.

Postojana kvaliteta

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) priopćili su jučer da se zvjezdicom i dalje mogu ponositi šibenski Pelegrini, dubrovački

Restaurant 360, rovinjski Monte i Agli Amici, zagrebački Noel, kvarnerska Draga di Lovrana, novaljski Boškinac i korčulansk­i Lešić Dimitri, ali i kvarnerski Nebo by Deni Srdoč u Hiltonu te lošinjski Alfred Keller u hotelu Alhambra. I Zelene zvjezdice su tu, odnosno Michelin Green Star, koje se dodjeljuju za predanost u održivoj i odgovornij­oj gastronomi­ji: jedna je ostala u zagrebačko­m Zinfandel’su, dok je drugu ove godine dobila korčulansk­a konoba Mate.

– Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koja nose neku od prestižnih Michelinov­ih oznaka. S obzirom na to da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlj­a kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana, čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke. HTZ je glavni nacionalni partner Michelina i naša suradnja s ovim globalno prepoznati­m brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, svakako doprinosi još boljem pozicionir­anju hrvatskih restorana na gastronoms­koj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronoms­ke destinacij­e – rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, iz kojeg su poručili i kako je, uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand uvršten i splitski restoran Šug.

Autentična ponuda

– Uzimajući u obzir da su hrana i piće na globalnom turističko­m tržištu među glavnim motivima putovanja, u našoj novoj strategiji razvoja održivog turizma do 2030. identifici­ran je veliki potencijal za iskorištav­anje sinergija i daljnji planski razvoj na području eno-gastronomi­je, koju želimo temeljiti na autentično­j ponudi hrane i pića. Kroz vrhunsku gastronomi­ju turisti dobivaju nezaborava­n doživljaj destinacij­e, a konzumiran­jem lokalnih namirnica podupiru se domaći proizvođač­i.

Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuira­no rade na kvaliteti – kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok je Gwendal Poullennec, međunarodn­i direktor Michelin vodiča, istaknuo da su njihovi inspektori posebno vodili računa “o kvaliteti kulinarski­h doživljaja restorana, a timovi su dokazali dosljednos­t, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje Michelinov­ih zvjezdica”.

 ?? ?? Deni Srdoč postao je najmlađi hrvatski chef s Michelinov­om zvjezdicom, zasluživši je u Dragi di Lovrana prije tri godine, a lani se ovjenčao još jednom u riječkom Nebu
Deni Srdoč postao je najmlađi hrvatski chef s Michelinov­om zvjezdicom, zasluživši je u Dragi di Lovrana prije tri godine, a lani se ovjenčao još jednom u riječkom Nebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia