Večernji list - Hrvatska

Obnova dvorca Erdődy počinje za desetak dana

O revitaliza­ciji zdanja iz 15. stoljeća govori se već 12 godina. Radovi bi trebali biti gotovi za 16 mjeseci, a osim što će se u objekt vratiti muzej, dobit će i restoran te suvenirnic­u

-

Povijesni trenutak koji su Jaskanci čekali više od desetljeća, potpisivan­je ugovora o početku izvođenja radova na obnovi dvorca Erdődy, odvio se jučer u njegovu atriju. Ugovor su potpisali jaskanski gradonačel­nik Zvonimir Novosel i Srđan Jončić, član uprave tvrtke ING-GRAD koja je zadužena za radove koji će trajati 16 mjeseci, a očekuje se da će početi za otprilike 10 dana.

– Prema ugovoru imamo 20 dana do službenog početka radova, ali kako zasad stvari stoje, proći će upola manje vremena. Kako je dvorac trenutačno statički jako loš, obnavljat će se doslovce od temelja do krova – kazao je Jončić.

O obnovi kompletnog dvorca sagrađenog u 15. stoljeću raspravlja se već 12 godina, a ugovor od gotovo 74 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava potpisan je u srpnju 2020. Od tog iznosa oko 40,5 milijuna kuna stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak je osigurao Grad. Natječaj za izvođenje radova raspisan je u ožujku ove godine, a procijenje­na vrijednost tada je iznosila 73,14 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 92,05 milijuna s uračunatim porezom. Najprihvat­ljivijom je ocijenjena ponuda zagrebačke tvrtke koja je specijaliz­irana za sanaciju, restauraci­ju i konzervaci­ju spomeničke i kulturne baštine, a iznosila je 135,2 milijuna kuna s PDV-om. Od ove godine Grad je povećao limit kreditnog zaduženja za dodatnih 43,8 milijuna, no plan je, ističu, da se sredstva ne povlače dok god imaju mogućnosti prijavljiv­ati se na natječaje i tako ostvariti potreban novac.

Projekt nazvan “Obnova i revitaliza­cija dvorca Erdődy u Jastrebars­kom” uključit će revitaliza­ciju neadekvatn­o korištene i napuštene zgrade neto površine oko 3700 četvornih metara, koja je zaštićeno kulturno dobro, te gradnju parkirališ­ta od 5575 kvadrata kojim će se osigurati 95 mjesta za vozila.

– Plan je da nakon obnove 20 posto prostora bude namijenjen­o ugostitelj­skim objektima, odnosno restoranu, a ostalih 80 posto javnim sadržajima. U dvorcu će biti smještene gradska uprava i vijećnica, suvenirnic­e i ostali sadržaji, a vjerujemo da će biti turistička atrakcija – kazao je Novosel. Nakon više od 30 godina, dodao je, u prostor dvorca vratit će se i Gradski muzej.

Uvidjevši veliku vrijednost u važnom projektu, kako je istaknuo zamjenik župana Ervin Kolarec, sufinancir­anju obnove još se 2016. godine priključil­a i Zagrebačka županija. Iznosom od 267.000 kuna, točnije, sufinancir­ala se tehnička pomoć i projektna dokumentac­ija.

– Vjerujem da je zajednički cilj da dvorac u zadanom roku zasja u novom ruhu na ponos svima u Jaski – rekao je Kolarec.

Potpisana je i spomenica na jučerašnji dan, koja će nakon obnove dvorca ostati pohranjena u njegovim zidovima. Uz gradonačel­nika Novosela, potpisao ju je predsjedni­k jaskanskog Gradskog vijeća Leon Bastašić.

 ?? ?? PROSLAVILI SKORI POČETAK REVITALIZA­CIJE Ugovor su u atriju jučer potpisali gradonačel­nik Zvonimir Novosel i član uprave ING-GRAD-a Srđan Jončić
PROSLAVILI SKORI POČETAK REVITALIZA­CIJE Ugovor su u atriju jučer potpisali gradonačel­nik Zvonimir Novosel i član uprave ING-GRAD-a Srđan Jončić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia