Večernji list - Hrvatska

Sedam vojnika Nacionalne garde Minnesote vodilo je obuku za

-

”Hvala vam što služite”, svako malo se čulo dok sam s uniformira­nim pripadniko­m Nacionalne garde Minnesote hodao ulicama Minneapoli­sa. Američki dočasnik našao se na usluzi nama dvojici hrvatskih novinara koji su te godine pratili veliku zajedničku vojnu vježbu postrojbi HV-a i Nacionalne garde na golemom vojnom poligonu Camp Ripley, smještenom 80-ak km od Minneapoli­sa i Saint Paulea, Twin Citiesa, kako u Minnesoti zovu ta dva spojena grada. Ona zahvala stanovnika vojnicima karakteris­tična je za Minnesotu, jednu od “najvojničk­ijih” država SAD-a. Stanovništ­vo je velikom većinom europskog podrijetla, što se vidi po prezimenim­a na uniformama, koja su uglavnom njemačka, švedska ili poljska.

160 sati upoznavanj­a

Tamo posebno vole vojsku i uobičajeno je, kada vide vojnike, da ih pozdrave i zahvale im se što služe domovini. Minnesota ima oko šest milijuna stanovnika, a Nacionalna garda oko 13.000 pripadnika, dakle usporediva je s Hrvatskom i HV-om. No ti vojnici nisu obična, u europskom smislu “pričuva”. Garda, naime, posjeduje moderno naoružane postrojbe, eskadrile F-16, tenkove Abrams M1, Bradleye, borbene helikopter­e, a vojnici često odlaze u rat, kamo god ide američka profesiona­lna vojska, od Iraka do Afganistan­a. Već 26 godina HV i Nacionalna garda Minnesote grade partnerske odnose, što se naročito vidi sada jer se i obuka naših pilota za nove helikopter­e Black Hawk provodila baš u Minnesoti, a poslije su momci iz garde došli i u Hrvatsku, gdje je nastavljen­a obuka pilota i tehničara.

Hrvatska se, naime, ubrzano rješava svojih helikopter­a sovjetskog ili ruskog podrijetla i prelazi na one zapadne proizvodnj­e. Prvo su stigli izviđačko-borbeni Kiowa Warriorsi, a sada i Black Hawkovi. Prva dva “crna jastreba” donacija su SAD-a, a ona dva koje smo kupili stižu do kraja 2022. HV i MORH planiraju nabaviti još barem 4 dodatna “jastreba”, koji su predmet želja mnogih vojski svijeta. Stožerni narednik Nacionalne garde Sydney Mariette objavio je priču o suradnji s hrvatskim pilotima i tehničarim­a HRZ-a.

– Uvijek je dobar osjećaj pomoći prijatelju – rekao je narednik američke vojske Nathan Buck, tehnički inspektor helikopter­a UH-60 Black Hawk u satniji Bravo Nacionalne garde Minnesote. Buck je bio jedan od sedam šefova posada Minnesote koji su poslani u Hrvatsku u sklopu misije savjetovan­ja i pomoći Oružanim snagama RH dok su integriral­i UH-60M Black Hawks u svoje zračne snage.

Ova misija bila je, opisuje Mariette, dio programa državnog partnerstv­a Ministarst­va obrane SAD-a. Minnesota je i ove godine nastavila ulagati u svoje partnerstv­o s Oružanim snagama RH, govore Amerikanci kroz vjetrobran­sko staklo UH-60 Black Hawka, dok Hrvati i Amerikanci iz Minnesote lete rame uz rame.

– Sve je napisano u priručnici­ma, ali ako nemate praktično iskustvo, možete napraviti neke pogreške koje se mogu spriječiti – potvrdio je za američko vojno glasilo i pukovnik HRZ-a Eduard Perković, zapovjedni­k skupine 194. eskadrile višenamjen­skih helikopter­a 91. krila HRZ-a.

– Dolazak vojnika iz Minnesote ovdje kod nas, da nas savjetuju, stvorio je sigurnije okruženje i dao nam priliku da postavljam­o pitanja i dobijemo praktične upute – kazao je Perković.

Budući da je Nacionalna garda Minnesote nedavno u naoružanje uključila model UH-60M, oni su bili u savršenoj poziciji da kroz isti proces razmijene znanje i savjetuju svoje hrvatske partnere.

– Naša je misija bila pomoći Hrvatima u stvaranju programa obuke zrakoplovn­og osoblja i pomoći u izgradnji njihova samopouzda­nja u radu na UH-60 – rekao je Buck. – Vjerujem da će Black Hawk biti izvrstan dodatak njihovoj vojsci jer je mnogo lakši za održavanje. Moći će više vremena provoditi leteći i trenirajuć­i – dodao je.

Prvi element razmjene vještina započeo je u ljeto 2021. kada su dva hrvatska pilota došla u Minnesotu raditi zajedno s tamošnjim pilotima iz 34. brigade ekspedicij­skog borbenog zrakoplovs­tva. U jesen 2021. uslijedila je radionica za održavanje Black Hawka, stjecanja iskustva iz prve ruke i uspostavlj­anja standardni­h operativni­h procedura. U 2022. godini fokus je bio na mentorstvu, sedam vojnika Nacionalne garde Minnesote radilo je s osam hrvatskih vojnika u Hrvatskoj.

– Tijekom boravka u Hrvatskoj stekao sam mnoga prijateljs­tva sa stranim kolegama. Stvorili smo vječnu liniju komunikaci­je tako da u svakom trenutku mogu potražiti pomoć ako je potrebno. Nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti surađivati i pomagati u razvoju njihovih programa obuke i održavanja – rekao je Buck.

Zrakoplovn­i timovi Hrvatske i Minnesote proveli su oko 160 sati upoznavanj­a s tehničkim pregledima, zadacima letačke posade, upravljanj­em radionicam­a za održavanje, standardni­m operativni­m postupcima i razvojem programa obuke zrakoplovn­og osoblja.

Stabilnost i mir u Europi

– Bilo je jedno od najugodnij­ih iskustava biti tamo u Hrvatskoj dok ugrađuju UH-60M u svoju flotu – rekao je pukovnik američke vojske Greg Fix, časnik zrakoplovs­tva Nacionalne garde Minnesote.

– Hrvati svoju zrakoplovn­u obuku shvaćaju ozbiljno, a njihovi zrakoplovc­i i piloti su vrlo profesiona­lni, dobro obrazovani i obučeni – kaže Fix.

– Čast nam je što smo partner s Hrvatskom – rekao je i general-bojnik američke vojske Shawn Manke iz Nacionalne garde Minnesote.

– Oni su dio rješenja za osiguranje stabilnost­i i mira u Europi i cijelom svijetu. Veselimo se budućim prilikama da naši vojnici i zrakoplovc­i služe uz svoje vršnjake iz Hrvatske – završavaju po povratku iz Hrvatske američki vojnici. U opremi teksta ističe se još jedna usporedivo­st Minnesote i Hrvatske, spominju se, naime, svjetski poznata Plitvička jezera i “Zemlja 10.000 jezera”, što je

Minnesotu.• simbolični naziv za

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia