Večernji list - Hrvatska

U dvije godine pandemije najbolju kolekciju kreirao je Robert Sever

- Bojana Radović

Pandemija koronaviru­sa svima je promijenil­a život. I navike. Zbog novog načina života i novog normalnog moda se našla na popisu najugrožen­ijih poslovnih djelatnost­i. Ozbiljne probleme imali su, i još ih uvijek imaju, najveći svjetski igrači, a kako je bilo našim modnim kreatorima svjedoče priče koje Večernjako­v Ekran objavljuje u rubrici Povijest iz ormara.

Jedina bijenalna nagrada

U rano proljeće 2020. zaista je na mnogo načina stao svijet, ljudi zatvoreni u svojim domovima borili su se sa strahovima i tjeskobom i doista nitko nije u tim trenucima pomišljao na novu odjeću, nove kolekcije... Zbog toga je i modna nagrada Ana Lendvaj, koju je Večernji list ustanovio u spomen na svoju legendarnu novinarku i modnu kritičarku, morala promijenit­i svoj ritam. Nadamo se da je prvi i zadnji put dodjeljuje­mo bijenalno, za najbolju modnu kolekciju predstavlj­enu tijekom 2020. i 2021. godine, a nadu da se vraćamo na staro i da nam slijedi nagrada Ana Lendvaj za 2022. budi u nama način na koji ove godine rade mnogi naši modni kreatori, u velikom zamahu da i sami nadoknade “oteto” vrijeme.

A tu veliku dvogodišnj­u nagradu, prema ocjeni žirija modnih novinara, koji su uz ovu nagradu od samih početaka, osvojio je Robert Sever, i to za ljetnu resort kolekciju za 2021. godinu. On ju je nazvao Jadranka i napunio sjajnim, ležerno krojenim haljinama, suknjama i topovima, sve u veselim bojama i s jakim uzorcima, sašivenima od prirodnih materijala kakve ljeto i traži. Sever je tom svojom kolekcijom ne samo svojim klijentica­ma nego i svima koji prate modu tako prošlog ljeta ponudio veselje i optimizam, koji su u tom trenutku bili i nasušno potrebni. No Jadranka se izdvojila i po vrlo važnoj modnoj poruci koju je kreator u nju utkao. Naime, kampanju za Jadranku sam je Sever snimio na bajkovitim morskim destinacij­ama, ali na posve neočekivan­im modelima, među kojima je bila i njegova prijatelji­ca Milka Anić, 79-godišnja gospođa koja se savršeno snašla na snimanju uz manekenke koje su joj mogle biti i kćeri i unuke. Ona i Robert Sever tada su pokazali da dobro osmišljena i kreativna modna kolekcija odlično pristaje 18-godišnjim djevojkama, ali i 80-godišnjim damama. I jasno su izrekli svoj stav da moda nije samo za mlade, kako se to često pogrešno tumači.

Sjajan niz laureata

Sever, kojem je ovo prva nagrada koju je osvojio i koja ga je neizmjerno razveselil­a, upisao se s njom na listu laureata nagrade Ana Lendvaj, na kojoj su doista prva imena hrvatske mode. Večernji list ovu je nagradu ustanovio nakon prerane smrti svoje novinarke i to je nagrada koja se dodjeljuje za najbolju kolekciju po izboru modnih novinara. Prva nagrada dodijeljen­a je na svečanoj promociji posljednje knjige koju je napisala naša Ana, u ožujku 2018. Bila je to nagrada za najbolju kolekciju u 2017. i osvojio ju je modni duo I-gle. Već tada je glas javnosti rekao kako je “rođeno” najveće modno priznanje u Hrvatskoj, a to su dokazale i nagrade koje su slijedile. Najbolju kolekciju 2018. godine imao je Juraj Zigman, a 2019. modni duo Klisab. Robertu Severu nagradu ćemo dodijeliti u rujnu, kako bismo svi zajedno što lakše dočekali sljedeće modne slavlje – za 2022. godinu.

 ?? ?? Robert Sever Dok slavi Modnu nagradu Ana Lendvaj, koju je osvojio za ljetnu kolekciju 2021., kreator je predstavio novu, resort kolekciju za ovo ljeto
Robert Sever Dok slavi Modnu nagradu Ana Lendvaj, koju je osvojio za ljetnu kolekciju 2021., kreator je predstavio novu, resort kolekciju za ovo ljeto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia