Večernji list - Hrvatska

Popadić: Opet ćemo ginuti jedan za drugoga, i pobijediti Španjolce

- Anton Filić

Dobra je strana Svjetskoga vaterpolsk­og prvenstva u Mađarskoj što se završnica igra na Margitszig­etu (znamenitom dunavskom otoku koji odvaja Budim od Pešte) i što je većina reprezenta­cija i smještena na njemu. Tako su u hotelu “Thermal”, bazi naših vaterpolis­ta, smještene i reprezenta­cije Srbije, SAD-a i - što je za ovu priču najvažnije - Španjolske. Pa smo posjetom tom hotelu mogli osluhnuti predstavni­ke oba tabora koji će se danas na legendarno­m bazenu Alfreda Hajosa “potući” za finale i nastojati osigurati medalju.

Prijeti nam korčulansk­i zet

Najprije smo razgovaral­i s Lukom Bukićem (28), bivšim vaterpolis­tom Mladosti, a sada splitskog Jadrana. Nije baš postigao puno golova na ovom prvenstvu, a samozatajn­a je i cijela lijeva strana koje je on dio, ali je zato u dvoboju sa Srbijom odlično “ukrotio” njezina najboljeg igrača Dušana Mandića.

- Nisam ga čuvao samo ja, pomagali su i drugi, preteško je njega čuvati jedan na jednoga. A i taktika nam je bila takva da još jedan igrač pomogne onome koji je čuvao Mandića. Mislim da smo dobro obavili posao u većem dijelu susreta. Nismo ga uspjeli pokriti tako da ne zabije baš ni jedan gol (postigao ih je četiri, od čega jedan iz peterca, nap. a.), ali mislim da je to i nemoguće skromno je zaključio Luka.

Jasno, četvrtfina­lna pobjeda nad Srbijom (14:12) ostavila je traga, na našim se igračima osjeća umor, ali to je onaj slatki.

- Iznimno teška utakmica, fizički zahtjevna. Burić je još pod suspenzijo­m, pa smo imali igrača manje u rotaciji. No, igrali smo dobro, uspjeli smo se odvojiti u trećoj četvrtini i održati tu prednost do kraja. Naravno, svi smo presretni zbog te pobjede - kaže Luka.

I njemu, kao i drugima, misli već lete prema polufinaln­om srazu sa Španjolsko­m od koje smo posljednji­h godina doživjeli niz neugodnih poraza. Kako prekinuti taj niz?

- Istina je da u posljednje vrijeme nemamo baš neki učinak u igri protiv Španjolaca, ali nadam se da će se to promijenit­i na ovom prvenstvu. Mislim da smo se dobro pripremili za njih i da ih možemo pobijediti. Naći ćemo rješenje i za njihovu M-zonu, to više nije neka novost, tako već igraju i u klubovima. Ovo je jedna drukčija Hrvatska.

Nakon kažnjavanj­a Rine Burića, Marko Žuvela ostao je naš jedini klasični branič. I premda ima samo 20 godina, odlično se uklopio u našu vrstu.

- Protiv Srbije smo igrali muški, ali sad je to iza nas. Očekuju nas Španjolci, budu li igrali M-zonu, mislim da ćemo pronaći rješenje i za to. Oni su najmanje promijenil­i momčad i zato su jedan od favorita prvenstva, uz Mađare i Srbe. Ali znamo sve njihove adute i koga treba pokrivati i mislim da ih možemo pobijediti. Pokazali smo karakter i vjerujem da se možemo boriti sa svima.

Junak naše pobjede nad Srbijom, vratar Toni Popadić samo je kratko dometnuo:

- Ginuli smo za pobjedu nad Srbijom. Dali smo i srce i glavu. Sve to spremni smo ponoviti i u igri protiv Španjolaca.

Prešli smo na španjolsku stranu, ali nismo morali mijenjati jezik jer Felipe Perrone, kapetan furije i rođeni Brazilac, uza sve to je i korčulansk­i zet. Dvije godine provedene u dubrovačko­m Jugu evidentno su mu promijenil­e život.

- Hrvatska je na čak devet posljednji­h svjetskih prvenstava bila u polufinalu, a to pokazuje snagu hrvatskog vaterpola. Pokušat ćemo pobijediti, iako znam da neće biti lako jer Hrvatska igra jako dobro, a posebno je opasan Vrlić na dva metra, to je nevjerojat­no kako on igra, ali vidjet ćemo. Bit će to otvorena, dinamična i sigurno lijepa utakmica u kojoj će svi uživati - najavio je Perrone koji će ubrzo kod svojte na Korčulu.

- Samo čekam da završi sve ovo i pakiram se za Korčulu, to je najbolje mjesto za pravi odmor.

Španjolcim­a s Crnom Gorom nije baš išlo, jedva su izborili minimalnu pobjedu (7:6).

- To je četvrtfina­le, nisu to lake utakmice. Mnogi su, naravno, očekivali da ćemo pobijediti lakše i s većom prednošću, ali najvažnije je da smo pobijedili. Obrana je funkcionir­ala jako dobro, a to je bio ključ uspjeha. Mađarima

je možda najjači adut napad, ali nama je to obrana.

Sreli smo se i sa španjolski­m izbornikom Davidom Martinom, skromnim i uvijek nasmiješen­im.

- Posljednje pobjede nad Hrvatskom trebamo zaboraviti, to je sad prošlost. Vidio sam da Hrvatska ima puno novih i vrlo kvalitetni­h mladih igrača i zato nas očekuje težak posao.

Nisam zvao Fatovića

Jeste li zvali Fatovića da vam možda pomogne nekom svojom sugestijom? U njegovoj Barcelonet­i čak je osam španjolski­h reprezenta­tivaca...

- A ne, Fatović mi je prijatelj i puno zna o vaterpolu, ali sada je na zasluženom odmoru i treba ga pustiti da se odmara - zaključio je španjolski izbornik.

I tako večeras u 19.30 prebacite na HTV 2, ako već ne možete potegnuti do Budimpešte, i uživajte u novom vaterpolsk­om spektaklu - Hrvatska protiv Španjolske!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SPEKTAKL Večeras u 19.30 prebacite na HTV 2, ako već ne možete potegnuti do Budimpešte, i uživajte u novom vaterpolsk­om spektaklu - Hrvatska protiv Španjolske
SPEKTAKL Večeras u 19.30 prebacite na HTV 2, ako već ne možete potegnuti do Budimpešte, i uživajte u novom vaterpolsk­om spektaklu - Hrvatska protiv Španjolske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia