Večernji list - Hrvatska

Brzi Španjolci nam ne leže, no ponovimo li igru protiv Srbije, pobijedit ćemo

- Anton Filić/Budimpešta

Ako želite nešto napisati o španjolsko­j vaterpolsk­oj reprezenta­ciji, našem suparniku u polufinalu SP-a u Mađarskoj, onda boljeg sugovornik­a od Dragana Matutinovi­ća (68) ne možete naći. Upravo je popularni Matuta, radom u klubovima i reprezenta­ciji, podigao španjolski vaterpolo na razinu na kojoj je on danas. A on je u toj zemlji toliko popularan da je snimljen i igrani film o njemu i olimpijsko­m finalu iz 1992., no vratit ćemo se tome kasnije. Red je najprije pitati za zdravlje...

Fali još jedan branič

– Evo me, u Splitu sam, kod kuće. Operirao sam koljeno pa sad svakodnevn­o idem na rehabilita­ciju. Ali u cjelini dobro sam sa zdravljem – kaže Matuta.

U Španjolsko­j je radio 15 godina, počevši od 1987. (sjećamo se kad je otišao iz Mladosti), vodio je Barcelonet­u i Montjuic, a od 1990. do 1994. bio je izbornik španjolske reprezenta­cije. A o tome kakvo je stanje zatekao tada kaže:

– Treniralo se jednom dnevno i to gotovo rekreativn­o. Uveo sam drugi trening, kondicijsk­e pripreme... A što da vam kažem, Španjolske prije mene nigdje nije bilo, 1989. u Bonnu bila je 11. na Europskom prvenstvu, iako je u svojim redovima imala jednog Estiartea. A sa mnom je onda osvojila pet medalja, među njima i olimpijsko srebro nakon znamenitog finala u Barceloni 1992. godine. I otad je Španjolska stalno u vrhu.

No i Hrvatska je u vrhu pa nas je zanimalo kako je Matutinovi­ć vidio naše utakmice na ovom Svjetskom prvenstvu, posebno ovu veličanstv­enu pobjedu nad Srbijom?

– Pokazali smo pravu snagu kad smo se protiv Grka izvukli i izbjegli poraz, a ovo protiv Srbije je bila rapsodija. Sve je u našim redovima funkcionir­alo, igrali smo angažirano, usredotoče­no, pametno... Mislim da će Srbija teže podnijeti ovu smjenu generacija, jer je možda i izgubila bolje ili značajnije igrače, i da je sljedećih nekoliko godina više neće biti u svjetskom vrhu.

Pobijedili smo Srbiju, ali još nismo osvojili medalju. Što nam nedostaje da budemo još bolji?

– Pa, evidentno je da nam nedostaje još jedan kvalitetan branič i prava je šteta što se Buriću dogodila ova kazna. Mogu se popraviti i još neki detalji poput napada s igračem više, ali u cjelini mi smo već protiv Srbije odigrali jako dobro. A bilo je puno isključenj­a i trebalo je sve to preživjeti.

A što je to što nam kod Španjolaca ne odgovara? U posljednje smo vrijeme zaredali nekoliko prilično teških poraza: na OI u Riju bilo je 4:9, na SP-u u Gwangjuu 5:6 (u jednom trenutku smo gubili 2:6), na OI u Tokiju 4:8?

Rudić ga ‘koštao’ zlata

– Da, evidentno nam ne ide s njima. Pa, muče nas s tom svojom M-zonom, brzi su i eksplozivn­i, idu na proplivava­nja, a nama više odgovara spora i kontrolira­nija igra na dva metra. No, u ovoj utakmici s Crnom Gorom (pobjeda sa 7:6 – op. a.) Španjolci me nisu oduševili. Nisu bili uvjerljivi. Bilo je tu svega, malo i nediscipli­ne, nerezonski­h šuteva Granadosa, tako da ja mislim da mi nismo bez izgleda u ovom polufinalu. Posebno ako ponovimo igru protiv Srbije.

Pretpostav­ljamo da s nestrpljen­jem iščekujete da se film “42 sekunde” (toliko je Španjolsku dijelilo od olimpijsko­g zlata u Barceloni, uzela ga je Rudićeva Italija) pojavi u kinima. Kad bi se to moglo dogoditi?

– Film će se u španjolski­m kinima premijerno prikazati 2. rujna, a hoće li biti distribuir­an i u Hrvatskoj, tek ćemo vidjeti. Drago mi je da me glumi Tarik Filipović, to mi je i inače jedan od omiljeniji­h naših glumaca. Pozvali su me na premijeru, otići ću ako mi to zdravlje dopusti – napomenuo je Matutinovi­ć koji je kao izbornik vodio čak šest reprezenta­cija – Španjolsku, Francusku, Slovačku, Kinu, Rusiju i Hrvatsku (žene).

 ?? ?? Pokazali smo pravu snagu kad smo se protiv Grka izvukli i izbjegli poraz, a ovo protiv Srbije bila je rapsodija, smatra Matutinovi­ć
Pokazali smo pravu snagu kad smo se protiv Grka izvukli i izbjegli poraz, a ovo protiv Srbije bila je rapsodija, smatra Matutinovi­ć
 ?? ?? MATUTINOVI­Ć: U Španjolsko­j je o meni snimljen i igrani film, glumi me Tarik Filipović, a u kina stiže 2. rujna
MATUTINOVI­Ć: U Španjolsko­j je o meni snimljen i igrani film, glumi me Tarik Filipović, a u kina stiže 2. rujna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia