Večernji list - Hrvatska

Izbornik reprezenta­cije igrača do 17 godina: ‘Treba nam univerzaln­i sustav jer se nećemo dugoročno moći oslanjati na biologiju i rađanje svjetskih talenata’

-

Novi izbornik na kormilu u pravilu je jasan znak novog smjera. Mladu vrstu, igrače do 17 godina, preuzeo je Hari Vukas. Bivši igrač i trener Hajduka zadnji je posao imao u drugoligaš­u Dugopolju. Kada su u klub došli novi ljudi, bio je to jasan signal da Vukas mora drugim putem. Na početku razgovora priznao je:

- I mene je iznenadilo što sam na kraju izabran za izbornika. Velika mi je to čast i izazov. Ovo je nešto potpuno drugo u odnosu na ono što sam dosada radio. Vodit ću i selekciju do 16 godina. Vrhunac svega bit će kvalfikaci­jski turnir sredinom listopada u kojem smo u skupini s Walesom, Albanijom i Švedskom - počeo je Vukas.

Nema sustava

Dobio je igrače koji su gotovo na pragu seniorskog nogometa ili pred njim.

- Vrlo malo njih već sa 16 godina konkurira za seniorsku momčad, pa čak i sa 17 godina ih je malo. Naravno, oni posebno kvalitetni će u manjim sredinama dobiti priliku.

U Hajduku su Vukasu kroz ruke prošli brojni igrači: Vlašić, Elez, Milić, Banić, Radošević, Pašalić, Mujan, Bašić, Balić, Bradarić, Šego, Kreković, Nejašmić...

- Većinom sam u Hajduku vodio generacije koje bih sada trebao trenirati i u reprezenta­ciji.

A kakav vam je plan u reprezenta­ciji?

- Ulazak u sljedeći krug kvalifikac­ija za EP. Trebat će dobro provesti selekciju da se sustavnim radom dobiju igrači za A-vrstu.

Ključna je zapravo komunikaci­ja između HNS-a, izbornika i klupske omladinske škole.

- Tako je. Moramo pratiti sve utakmice. Naglasak mora biti na dodatnom radu, jer ne mogu ja u deset dana momčad posebno pripremiti. Ključan je rad u klubovima i igranje u utakmicama HNL-a koje su kvalifikac­ije za europska prvenstva.

Koliko se u trenerskim krugovima omladinski­h škola govori o tome da nam je neophodna strategija nogometnog razvoja?

- Jako dugo se govori o takvim stvarima, o univerzaln­om načinu vođenja nogometnih škola u Hrvatskoj. Znamo svi tko je kod nas nositelj kvalitete. Dinamo ima svoje parametre rada u školama, baš kao i Hajduk. Teško je sažeti sve u jedno. Treba staviti na papir sve što bi se trebalo raditi u svakom uzrastu. Mislim da ne postoji univerzaln­i sustav u HNS-u. Sigurno ne postoji?

- Možda je nešto u pripremi. Prije sedam-osam godina razmišljal­o se o tome...

To nam je neophodno. - Trebamo uzeti modele saveza i država koje su razvijenij­e i postižu rezultate. Ljudi iz HNS-a sigurno surađuju s brojnim kolegama iz Europe. Vjerujem da će se to vrlo brzo dogoditi - kaže Hari Vukas.

Već se trebalo dogoditi, možda su danski, norveški ili austrijski koncepti skripta iz koje možemo iskoristit­i neke ideje. A opet, pitanje je implementa­cije sustava, možda nam više leži improvizac­ija... No, situacija s U-17, U-19 reprezenta­cijama koje se nisu plasirale na posljednja natjecanja, problem dodatnih kvalifikac­ija u koji se dovela U-21 reprezenta­cija, možda su jasan signal da se nećemo beskonačno moći oslanjati na biologiju i rađanje svjetskih talenata?

- U pravu ste. Gledajući posljednje puste godine, mlade reprezenta­cije nisu se često plasirale na velika natjecanja. Očito tu treba tražiti razloge problema. Mala smo država s malom bazom.

Ali možda nam baš zato treba sustav?

- Naša je prednost što smo talentiran­i, a brend je izgradila A- selekcija. A svi ti igrači prošli su kroz omladinske sustave. Ne možemo kazati da nismo uspješni - kaže Vukas.

Treba nam analiza

Dobro, Modrić, Brozović, Perišić, Kovačić, postali bi ono što jesu bez obzira na sustave, koji ih, ako baš hoćete, jedino mogu pokvariti.

- Slažem se. No, na njihov razvoj utjecao je rad u velikim klubovima, oni su dio naše baze. Bez rada u tim klubovima, tko zna kako bi oni izgledali. Sve nacije o kojima ste govorili sigurno su govorile o problemima i načinima unapređenj­a sustava. Važno je razgovarat­i iskreno. Svakih nekoliko godina mora se raditi analiza. Talijani ne odu na SP, pa postanu europski prvaci, pa se opet ne plasiraju na SP. Sjetite se španjolske eksplozije prije desetak godina.

Kad smo već kod mladih, može li si Hajduk priuštiti zaustavlja­nje razvoja igrača poput Biuka i Ljubičića?

- Jako mi je teško govoriti o Hajduku. U klubu su procijenil­i da nemaju vremena dati im prostora jer se momčad bori za titule. Uvijek se mladi igrači uzimaju s rezervom zbog njihovih oscilacija. Hajduku je svaka utakmica bitna i nema vremena čekati. Je li to, dugoročno, dobro? - Naravno da nije. Rijeka s Matjažom Kekom nije imala igrača iz svog pogona, niti ikoga mlađeg od 25 godina. Mladi igrač mora igrati, a klub koji se bori za naslov ima malo manevarsko­g prostora zaključio

• je Vukas.

 ?? ??
 ?? ?? STIPE BIUK Uz Marina Ljubičića, okarakteri­ziran je kao jedan od najvećih mladih talenata, no prošle sezone Hajduk im nije dao pravu priliku i njihov je igrački razvoj usporen
STIPE BIUK Uz Marina Ljubičića, okarakteri­ziran je kao jedan od najvećih mladih talenata, no prošle sezone Hajduk im nije dao pravu priliku i njihov je igrački razvoj usporen
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia