Večernji list - Hrvatska

Hrvatski sportaši osvajaju velik broj medalja na Mediterans­kim igrama u alžirskom Oranu

-

Na Mediterans­kim igrama u alžirskom Oranu oduševili su gimnastiča­ri u finalu vježbe na konju s hvataljkam­a. Mateo Žugec bio je prvi, a Jakov Vlahek drugi. Eto, možda smo očekivali medalje od Tina Srbića i Ane Đerek, a one su stigle od dvojice mladih vježbača.

Sa suzama u očima

– Izvan sebe sam. Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa. Nakon najnaporni­jeg dijela sezone i nakon zlata sa Svjetskog kupa u Kopru i srebra u Varni, sada nosim doma u Hrvatsku novo zlato. Evo me sa suzama u očima. Finale je bilo jako konkurentn­o, svi dečki ušli su u finale s visokim ocjenama i znao sam da ću morati ponoviti nastup iz kvalifikac­ija da osvojim medalju. Jakov je išao prvi, on je probio led i odmah dobio 14.150. Kad sam saznao da ima medalju u rukama, znao sam da moram dovršiti taj posao jer Hrvatska zaslužuje dvije medalje na Mediterans­kim igrama. I eto, dobio sam 14.250, osigurao zlato… Hvala i fizioterap­eutu koji je puno pomogao s bolovima u zglobovima, a već tjedan dana se bavim zglobovima, bez njega to ne bi bilo moguće, kao ni bez podrške koju imam od obitelji i prijatelja. Hvala svima koji su bili uz mene. Nosim vam zlato – rekao je Žugec.

Ovo je Hrvatskoj prvo gimnastičk­o zlato na Mediterans­kim igrama u povijesti. Od osnutka Hrvatske do danas osvojili smo pet srebrnih medalja, Vlahek je pridodao i šestu. Inače, prvu medalju na MI za Hrvatsku osvojio je Aleksej Demjanov. On je u Bariju 1997. godine bio drugi na karikama. Uz njega do Orana medalje su još osvajali Filip Ude (srebro na tlu 2009.), Robert Seligman (srebro na konju s hvataljkam­a 2013. i 2018.), te Marijo Možnik (srebro na preči 2013. godine).

– Jako sam zadovoljan svojom izvedbom u finalu, napravio sam dobru vježbu. Ne mogu se žaliti. Htio bih čestitati Mateu. Stvarno smo zasluženo bili prvi i drugi. Definitivn­o dva najkvalite­tnija konjaša danas u finalu. Bilo je jako finale, mrtva trka do kraja, sve ocjene bile su blizu. Ja sam zadovoljan, idemo malo proslaviti, onda se vratiti doma, malo se odmoriti i nastaviti s pripremama za drugi dio sezone – istaknuo je Vlahek.

Tijana Korent bila je peta na preskoku, a Ana Đerek dvaput šesta – na parteru i gredi.

Džudašica Ana Viktorija Puljiz osvojila je srebro u kategoriji do 52 kilograma. U finalu je izgubila od aktualne olimpijske pobjednice Distrije Krasniqi. Poraz je doživio i Robert Klačar u borbi za brončano odličje u kategoriji do 66 kg. Wazari na polovici borbe bio je dovoljan srpskom borcu Strahinji Bunčiću za pobjedu. Lara Cvjetko u kategoriji do 70 kilograma pobijedila je u četvrtfina­lu Portugalku Crisostomo. Na boćalištu je Ria Vojković bila druga u brzinskom izbijanju. U finalu je izgubila od Turkinje Ozturk (28:35). Streličar Alen Remar je u šesnaestin­i finala bio bolji od Egipćanina Abdelbara (7:3), ali u osmini finala izgubio je od Talijana Musolesija (0:6).

Miran Maričić srebrni

Srebrnu medalju osvojio je Marin Maričić u finalu gađanja zračnom puškom. U kvalifikac­ijama je imao drugi rezultat, iza Srbina Lazara Kovačevića. U finale se plasirao i Borna Petanjek koji je imao šesti rezultat. U finalu su za zlato raspucaval­i Maričić i Srbin Šebić nakon što su obojica imala po 269 pogođenih krugova. U raspucavan­ju je Šebić pogodio 17, a Maričić 15 krugova. Petanjek je na kraju osvojio osmo mjesto.

Odbojkašic­e Hrvatske završile su snove o medalji izgubivši u četvrtfina­lu od Talijanki s 0:3 (18:25, 16:25, 19:25). Nakon povratka iz Alžira odbojkašic­e nastavljaj­u pripreme za Svjetski kup koji će se krajem srpnja igrati u Zadru. Tamo će se reprezenta­ciji, između ostalih, priključit­i i kapetanica

• Samanta Fabris.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia