Večernji list - Hrvatska

Kada nema Sandre, onda Marija Tolj osvaja zlata u disku

- Damir Mrvec

Marija Tolj (22) osvojila je treću zlatnu medalju za Hrvatsku na Mediterans­kim igrama u alžirskom Oranu. Pobijedila je u bacanju diska hicem iz treće serije – 64,71 metar. To je njezin novi osobni rekord. Marija je do sada u karijeri osvojila naslov europske prvakinje do 23 godine i bila je dvostruka pobjednica Europskog bacačkog kupa. Osobni rekord u Oranu popravila je za 1,32 metra. Eto, kada nema Sandre Perković, onda medalje na Mediterans­kim igrama osvaja Marija Tolj. Inače, ovaj rezultat u rangu je medalje na Europskom prvenstvu pa neće biti iznenađenj­e ako u Münchenu ovog kolovoza budemo imali dvije naše diskašice na postolju.

Cvjetko brončana

Nastavili su se dobri nastupi hrvatskih džudašica na Mediterans­kim igrama u alžirskom Oranu, gdje su Lara Cvjetko (do 70 kg) i Iva Oberan (do 63 kg) bile na pragu borbi za medalje. Međutim, u finalnom bloku završila je samo Oberan, gdje ju je čekala Marokanka francuskog porijekla Sarah Harachi, koja je u Oranu ove godine osvojila srebrnu medalju na Afričkom prvenstvu. Tamo je mlada Dubrovčank­a pokazala smirenost, upornost i taktičnost te je natjerala Harachi na tri kazne i zasluženo osvojila brončanu medalju.

– Još sam pod dojmom i mislim da ću kasnije shvatiti koliko je ovo velik rezultat. Mediterans­ke igre su jedno od natjecanja za koje se spremam cijele godine i na najbolji način se vraćam kući, s medaljom – rekla je presretna Iva kojoj je ostao i mali žal za prvom borbom u kojoj je upisala poraz od viceprvaki­nje Europe, Laure Fazliu iz Kosova, nakon čega je pobijedila Francuskin­ju Turpin i tako osigurala mjesto u finalnom bloku.

Do polufinala Igara, i to ipponom protiv Portugalke Crisostomo, stigla je Lara Cvjetko, a za finale je trebala pobjedu protiv Tunižanke Landolsi.

– Lara jako dobro radila, bila u polufinaln­e borbe, ali dogodila joj se nesmotreno­st pa je napravila polugu na laktu u stojećem stavu, što je zabranjeno, te je zbog toga diskvalifi­cirana (hansoku-make) i nije imala pravo daljnjeg nastupa – objasnio je njezin trener Dragan Crnov.

Tako je jedna od najperspek­tivnijih hrvatskih džudašica završila Mediterans­ke igre na 5. mjestu te skupila vrijedno iskustvo za daljnje nastupe na IJF World Touru i Svjetskom prvenstvu.

Petrunjela Pavić u kategoriji do 78 kilograma na putu do polufinala pobijedila je Libanonku Tarabay i Marokanku Yatim. Nažalost, u polufinalu je bila bolja Kuka iz Kosova. Ivana Maranić je u kategoriji preko 78 kilograma u četvrtfina­lu pobijedila Alžirku Asellah.

Marcel Škalec izgubio je odmah prvu borbu u kategoriji preko 100 kilograma, a Marko Kumrić je u četvrtfina­lu kategorije do 100 kilograma izgubio od Alžirca Boumara.

Odbojkaši Hrvatske plasirali su se u polufinale nakon što su u četvrtfina­lu pobijedili Grčku s 3:0.

– Biti u polufinalu Mediterans­kih igara vrlo je dobar osjećaj – naglasio je Kruno Nikačević i dodao:

– Utakmica protiv Grčke bila je jako dobra za nas. Osim rezultata 3:0, najviše nas veseli dobra igra tijekom cijelog susreta. Kontrolira­li smo tempo igre i vodili cijeli susret. Nećemo stati na tome, sutra nas čeka reprezenta­cije Italije. Svjesni smo svojih kvaliteta, znamo koliko možemo. Veseli nas povratak Sedlačeka u ekipu i dat ćemo sve od sebe da uđemo u finale.

Porazi u košarci 3x3

Utakmica Hrvatska – Italija igra se danas u 17.30 sati. Petar Đirlić, koji je u utakmici s Grčkom postigao 12 poena, govori:

– Bila je to rutinska pobjeda, mislim da smo od početka pa do kraja opravdali ulogu favorita te ni u jednom trenutku naša pobjeda nije bila upitna. Dodatno nas je motiviralo što su Grci u grupi namjerno izgubili zadnje kolo kako ne bi išli na Italiju nego na nas. Slijedi nam Italija koja je po meni nominalno favorit, ali mislim da imamo bolje šanse, dulje smo na okupu i iskusniji smo. Imali smo teži raspored od njih, ali ako se poklopi nekoliko stvari i uđemo od početka jako i ako se pripremimo dobro, možemo pobijediti. Od samog početka cilj nam je bio osvojiti medalju. Jako smo sretni što smo sada tu i drago nam je vidjeti veliki broj sportaša koji dolaze pratiti naše utakmice, što nas još dodatno motivira. Nadamo se da ćemo pobjedom osigurati postolje.

U košarci 3x3 Hrvatska je u prvom kolu izgubila od Grčke (16:17), a u drugom od Tunisa (14:15). Rukometaši­ce Hrvatske odigrale su prvu utakmicu na turniru pobijedile Tunis sa 28:26. Najefikasn­ije u našim redovima bile su Katarina Pavlović s 12 te Tena Japundža sa šest i Andrea Šimara s pet pogodaka. U gađanju zračnom puškom Valentina Gustin osvojila je deseto, a Estera Herceg 17. mjesto. Plivač Ognjen Marić nije se plasirao u finale na

• 100 metara leđno.

Wolf: Nisam očekivao ovolik broj mladih vratara

 ?? ?? MARIJA TOLJ je do sada u karijeri osvojila naslov europske prvakinje do 23 godine i bila je dvostruka pobjednica Europskog bacačkog kupa
MARIJA TOLJ je do sada u karijeri osvojila naslov europske prvakinje do 23 godine i bila je dvostruka pobjednica Europskog bacačkog kupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia