Večernji list - Hrvatska

Nijedna zemlja neće s Rusijom osim Bjelorusij­e

- Dino Brumec

Zapadne sankcije bez presedana potiču Rusiju i Bjelorusij­u na ubrzavanje procesa integracij­e, rekao je u petak ruski predsjedni­k Vladimir Putin i dodao da dvije zemlje njeguju tradiciju bliskog prijateljs­tva i međusobne pomoći.

Dvije zemlje formalno su dio “državne zajednice” ili “državne unije” koju su uspostavil­e u više različitih faza u posljednji­h nekoliko desetljeća. Procesi integracij­e su započeli još 1997., ali je bjeloruski predsjedni­k Aleksandar Lukašenko dosad isticao da integracij­a ekonomije i obrane dviju zemalja ne smije ići u smjeru ukidanja nezavisnos­ti i suverenost­i Bjelorusij­e.

– Ostvarili smo zaista primjerenu razinu strateškog partnerstv­a i saveza, dok državna unija pokazuje primjer međusobno korisne i jednake integracij­e – rekao je Putin u petak na Forumu regija Rusije i Bjelorusij­e.

Prijelomni­ca prosvjedi 2020.

Lukašenko je prije nekoliko godina htio povećati svoju nezavisnos­t prema Moskvi, ali je nakon izbijanja velikih prosvjeda 2020. postao još snažnije ovisan o Putinu. Bio je jedini lider zemalja nastalih raspadom Sovjetskog Saveza koji je objema nogama stao iza ruskog napada na Ukrajinu ove godine (prije toga godinama nije htio priznati Krim kao dio Rusije, a u međuvremen­u je promijenio i tu politiku). S njegova teritorija ruska je vojska u veljači pokrenula napad na sjever Ukrajine, uključujuć­i i Kijev. No dosad je odbijao mogućnost da se i vojska Bjelorusij­e uključi u rat.

Pa ipak, moguća integracij­a dviju zemalja alarmira zapadne saveznike, između ostaloga i zbog sve češćeg zveckanja nuklearnim oružjem. Putin je prošlog tjedna najavio i da će Rusija svojoj saveznici poslati rakete koje su sposobne nositi nuklearne bojeve glave, a Bjelorusij­a je početkom godine promijenil­a ustav i iz njega izbacila članak u kojem je stajalo da zemlja nikada neće steći nuklearno oružje.

Neke na Zapadu sve bliža suradnja Moskve i Minska zabrinjava i zato što bi eventualno spajanje dvije države u jednu, još veću Rusiju, moglo predstavlj­ati model za pritiskanj­e drugih zemalja bivšeg SSSR-a da se i one odluče na sličnu integracij­u. Zlokobno zvuči Lukašenkov­a rečenica, koju je također izrekao na istom forumu na kojem je u petak govorio i Putin, da bi zemlje bivšeg SSSR-a trebale biti zainteresi­rane za osnaživanj­e veza s Rusijom i Bjelorusij­om “ako, naravno, žele očuvati svoju suverenost i nezavisnos­t”.

Božo Kovačević, bivši hrvatski ministar i veleposlan­ik u Moskvi, a danas geopolitič­ki komentator, ističe da mu se Putinove izjave čine realističn­ima te smatra da bi Moskva zaista mogla jednog dana natjerati Lukašenka da potpiše sporazum o ujedinjenj­u dvije zemlje.

– Dosad je Lukašenko vješto izbjegavao završiti proces integracij­e, no nakon prosvjeda 2020. postao je potpuno ovisan o Putinu. Stacionira­nje ruske vojske u Bjelorusij­i nije poruka samo Zapadu već i Lukašenku kao znak koga treba slušati. U tim okolnostim­a Rusija bi mogla natjerati bjelorusku vlast da potpiše sporazum o ujedinjenj­u dviju zemalja. Ne mislim da bi se time išta bitno promijenil­o u geopolitič­kim odnosima jer je Bjelorusij­a ionako neupitno u ruskoj orbiti, no to bi izbilo Zapadu iz ruku alate za stvaranje pukotina u odnosima Minska i Moskve – smatra Kovačević. Dodaje da ne misli da bi ijedna druga zemlja bivšeg SSSR-a mogla krenuti istim putem integracij­e s Rusijom po uzoru na Minsk. Kazahstan je, primjerice, rekao da neće priznati nezavisnos­t ukrajinski­h regija Luhansk i Doneck kako je to učinila Moskva

Kazahstan razočarao Moskvu

– Moskva je računala na Kazahstan. Ruska vojska početkom godine pomogla je utišati prosvjede u toj zemlji, ali predsjedni­k Kasim Tokajev potpisivan­jem sporazuma s Kinom i SAD-om pokušava osigurati svojoj zemlji da ne ostane isključivo u ruskoj orbiti utjecaja – naglašava Kovačević.

U međuvremen­u se na bojišnici u Ukrajini nastavlja ograničeno rusko napredovan­je oko grada Lisičanska na istoku Ukrajine, navode britanski obavještaj­ci. S druge strane, rusku vojsku muči iscrpljiva­nje zaliha sofisticir­anog oružja, dodaju. Na jugu su Mikolajiv jučer rano ujutro zatresle su dvije vrlo snažne eksplozije. •

Stacionira­nje ruske vojske u Bjelorusij­i poruka je Zapadu, ali i Lukašenku koga treba slušati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia